Algemeen

Facts& Stats FC Groningen - N.E.C.

Facts& Stats FC Groningen - N.E.C.
Met nog zes wedstrijden te gaan noteert N.E.C. momenteel een veertiende plek in de Eredivisie. In de strijd om lijfsbehoud moeten de Nijmegenaren nog flink aan de bak. Speelronde 29 biedt een uitgelezen kans om de eerste stap te zetten naar een nieuw seizoen in de Eredivisie. Woensdag gaat de ploeg van Peter Hyballa namelijk op bezoek bij FC Groningen, een  ploeg die tot nu toe slechts twee punten meer wist te pakken dan de Nijmeegse formatie. In deze rubriek lees je alle feiten en statistieken met betrekking tot het treffen in Noordlease Stadion.

In de historie van de Eredivisie mocht N.E.C. al 31 keer eerder afreizen naar het hoge noorden. Groningen is overigens niet de meest favoriete plek waar de Nijmegenaren op bezoek kunnen gaan, want de drie punten werden tot nu toe pas driemaal mee naar huis genomen door N.E.C. De statistieken laten echter zien dat een resultaat in het Noordlease Stadion echt geen utopie hoeft te zijn voor de rood-groen-zwarten. Het treffen eindigde namelijk al veertien keer eerder in een remise, terwijl FC Groningen het volle pond net zo vaak in eigen huis hield. Al met al zet N.E.C. in Groningen dus vaker een resultaat neer dan niet. Het doelpuntengemiddelde is overigens wel ruim in het voordeel van de Groningers. De groen-witten scoorden namelijk al 61 keer terwijl de Nijmegenaren genoegen moeten nemen met 31 doelpunten. Eerder dit seizoen troffen beide ploegen elkaar ook al in De Goffert. Die wedstrijd eindigde, na een 0-1 achterstand, in 1-1 door een doelpunt van Ferdi Kadioglu.

N.E.C.

N.E.C. heeft dit seizoen een troef in handen die weinig andere ploegen in de Eredivisie bezitten, namelijk talentvolle tieners in de eerste selectie die ook nog eens beslissend kunnen zijn. De Nijmegenaren hebben met Jay-Roy Grot en Ferdi Kadioglu een tweetal spelers in de gelederen die het verschil kunnen maken. Tot nu toe maakte N.E.C. 27 doelpunten waarbij een speler onder de 20 jaar al in 40.7% van de gevallen een bijdrage heeft geleverd in de vorm van een doelpunt of een assist. Met FC Twente (56.4%) is er slechts één ploeg in de Eredivisie die een hoger percentage noteert.

Dat de jeugd de toekomst heeft, blijkt ook uit het feit dat Frank Sturing, die afgelopen zondag zijn debuut maakte in de basis van N.E.C., de zevende tiener is die dit seizoen voor N.E.C. speelt. Dat is een clubrecord in de Eredivisie!

De ploeg van Hyballa verliest dit seizoen relatief vaak met kleine verschillen: van de veertien nederlagen verloor N.E.C. met slechts één doelpunt verschil, namelijk 36%. Daarmee noteert de ploeg van Peter Hyballa een twaalfde plek in de Eredivisie op basis van deze statistiek. Dat betekent dat N.E.C. redelijk vaak met slechts één doelpunt verschil onderuit gaat en dat de ploeg dus net dat beetje extra moet zien te vinden om van die nipte nederlagen een gelijkspel te maken. Zou N.E.C. de wedstrijden die zij dit seizoen met slechts één doelpunt verschil verloren, omgezet hebben in een gelijkspel, dan zou de Nijmeegse formatie nu een elfde plek in de Eredivisie noteren met 32 punten.

FC Groningen

De ploeg van ex N.E.C.-trainer Ernest Faber begon extreem slecht aan het seizoen. Er werd slechts tweemaal gewonnen in de eerste twaalf wedstrijden. In de maanden november, december en januari herstelden de Groningers enigszins, want er werd slechts één nederlaag geleden in negen wedstrijden. In januari werd echter ook de start voor een dramatische reeks ingezet. De ploeg uit het hoge noorden wist, sinds de 4-1 overwinning op bezoek bij Heracles Almelo, al tien wedstrijden op rij niet meer te winnen. Daarmee lijken de groen-witten goed op weg om het negatieve clubrecord van 1972 te evenaren, want dat jaar werd er maar liefst dertien keer op rij niet gewonnen.

De strijd om lijfsbehoud lijkt voor de Groningers de komende weken dan ook los te barsten. In de resterende zes wedstrijden treft de ploeg uit De Euroborg namelijk viermaal een tegenstander uit het rechterrijtje. Duels die gewonnen moeten worden om het competitieslot niet al te spannend te maken en de trots van het noorden te behouden voor de Eredivisie.

Arbitrage

De wedstrijd tussen FC Groningen en N.E.C. wordt geleid door scheidsrechter Pol van Boekel. De assistent-scheidsrechters tijdens deze wedstrijd zijn de heren Siebert en Lapar. Vierde official is de heer Oostrom. Van Boekel floot al negentien keer eerder een wedstrijd van N.E.C, waarbij de Nijmeegse ploeg goede herinneringen bewaart aan de laatste keer dat dit het geval was. De leidsman floot namelijk de wedstrijd tussen N.E.C. en Heracles Almelo van 5 maart 2017. Op die bewuste dag boekte N.E.C. een 3-1 overwinning.
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31