Interview

Peter Hyballa:'Geduldig blijven en op het juiste moment toeslaan'

Peter Hyballa:'Geduldig blijven en op het juiste moment toeslaan'
Na de nipte nederlaag in de Gelderse derby van afgelopen zondag treft N.E.C. vanavond in het Noordlease Stadion FC Groningen, een ploeg die tot dusver slechts twee punten meer heeft behaald dan de rood-groen-zwarten. Peter Hyballa vertelde in het wekelijkse persuurtje dat zijn ploeg na de wedstrijd in Arnhem, ondanks de nederlaag, met vertrouwen kijkt naar de belangrijke wedstrijd tegen de Groningers.

"We wilden tegen Vitesse in eerste instantie op de 'nul' spelen en ik denk dat we in de eerste helft verdedigend ook goed stonden", begint Hyballa. "Ik vond wel dat we met onze countertactiek aanvallend te weinig hebben laten zien. In de tweede helft wilden we dan ook iets meer gaan forceren, maar als de 1-0 dan zo snel valt heb je ook geen andere keus meer." Hyballa haalde na de openingstreffer van Vitesse verdediger Frank Sturing naar de kant voor aanvaller Ferdi Kadioglu, een wissel die zich uitbetaalde in een doelpunt. "Ik vind dat we ons na de tegentreffer goed hebben herpakt. Ferdi en Mo hebben daarbij een belangrijk rol gespeeld. Dat betaalt zich direct uit in de 1-1 en vanaf dat moment heb ik geen moment meer het gevoel gehad dat we zouden gaan verliezen. Dat Vitesse dan uitgerekend uit een penalty scoort, is erg zuur. Maar het gevoel was heel anders dan na de wedstrijd tegen FC Utrecht, dus we reizen toch met vertrouwen naar Groningen."

FC Groningen

FC Groningen verkeert momenteel niet in goede vorm. De laatste tien wedstrijden werden allemaal niet gewonnen en Peter Hyballa denkt dat dat zeker van invloed is op FC Groningen: "Ik denk dat de druk bij FC Groningen groot is", vertelt de Duitse coach. "Zij moeten echt van ons winnen, want dit is niet het seizoen dat zij voor ogen hadden. Zij zouden eigenlijk moeten spelen voor play-offs Europa. Ik denk ook dat FC Groningen de favoriet is, maar na de wedstrijd tegen Vitesse reizen ook wij met een goed gevoel af. Het gevoel dat we weer een wedstrijd kunnen winnen, hebben we terug gekregen."

Aan de voorbereiding van Hyballa op het duel met de 'Trots van het noorden' zal het echter niet liggen. "Ik vind FC Groningen individueel een sterke ploeg. Ze spelen meestal in een 4-4-2 opstelling met buitenspelers die veel van positie wisselen. Onze centrale verdedigers zullen rechtstreeks tegen hun spitsen komen te spelen. Daarbij speelt FC Groningen vaak de lange bal op Sørloth, die vervolgens de bal laat vallen voor een middenvelder om de opkomende back weg te sturen. Echt een klassieke aanvalsmethode", zo vind Hyballa. "Zij zullen vanaf het eerste moment de aanval zoeken. Wij moeten geduldig blijven en op het juiste moment toeslaan. Daar hebben we vertrouwen in."

N.E.C. moet het vanavond doen zonder de geblesseerde Robin Buwalda, Mikael Dyrestam en de geschorste Wojciech Golla. Michael Heinloth is nog een twijfelgeval voor Hyballa. "Hij heeft na de harde tackle van Büttner nog steeds last van zijn enkel en is dus onzeker voor de wedstrijd van morgenavond. De rest van de selectie is fit en klaar om te spelen."

Afwezig

Wojciech Golla (schorsing na vijfde gele kaart)

Mikael Dyrestam (knie)

Robin Buwalda (enkelband)

Onzeker

Michael Heinloth (enkel)
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31