Interview

Peter Hyballa:'Iedereen kent het belang van deze wedstrijd'

Peter Hyballa:'Iedereen kent het belang van deze wedstrijd'
Na de zware nederlaag in Enschede wacht voor N.E.C. zaterdag de belangrijke thuiswedstrijd met Excelsior. Met drie punten kan de ploeg aansluiting maken met de veilige vijftiende positie. Peter Hyballa blikte op het wekelijkse persmoment vooruit naar het duel.

“Iedereen kent het belang van deze wedstrijd, daarvoor hoef je alleen maar naar de stand te kijken”, aldus Hyballa. “Ik vind het niet de wedstrijd van het jaar, maar het is wellicht wel de belangrijkste en meest cruciale tot aan nu. Met drie punten doen we gewoon weer helemaal mee met de posities boven ons. Van daaruit moeten dan de duels met AZ en Heerenveen nog weer belangrijker worden dan de wedstrijd van zaterdag. De positieve steun van de supporters zal ook tegen Excelsior weer belangrijk daarin zijn, maar het is ook aan ons om die steun nu te beantwoorden op het veld.”

Tegenstander Excelsior staat precies drie punten boven N.E.C., al heeft het ook een beter doelsaldo momenteel. De Rotterdammers lijken dan ook één van de grote concurrenten te zijn in de strijd om directe handhaving. Hyballa weet dat met drie punten de aansluiting wordt gevonden en wil die extra druk dan ook niet weghalen. “Excelsior zit in een soort van flow de laatste weken, maar ik zie dit toch als een strijd tussen gelijke machten. Wij zullen uit onze eigen negatieve flow moeten komen en dan wordt het echt voor allebei een wedstrijd van ‘moeten’ zaterdag. De spelers weten ook wat er op het spel staat, dat hoeven we niet honderd keer te herhalen. Het is ook prima om die extra druk te hebben, dat kan zich in het veld vertalen naar positieve stress.”

Schorsingen

N.E.C. kan tegen Excelsior niet beschikken over Gregor Breinburg en Mohamed Rayhi, die allebei geschorst zijn. Breinburg ontving vorig weekend zijn vijfde gele kaart van het seizoen, terwijl Rayhi afgelopen week door de tuchtcommissie alsnog een schorsing opgelegd kreeg vanwege een overtreding in de wedstrijd tegen FC Twente. Hyballa over mogelijke vervangers: “We hebben voldoende mogelijkheden om de open posities op te vangen. Julian von Haacke is in principe de eerste vervanger voor Gregor en op links kunnen we bijvoorbeeld kiezen voor de tandem Lorenzo Burnet en André Fomitschow. Het zijn natuurlijk basisspelers die wegvallen, maar we hebben opties op de bank en daarmee gaan we het doen.” De rest van de selectie is volledig fit. Robin Buwalda heeft de gehele week meegetraind en ook Mikael Dyrestam heeft inmiddels weer enkele dagen met de selectie kunnen trainen.

Afwezig

Gregor Breinburg (geschorst)

Mohamed Rayhi (geschorst)
KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36