Wedstrijdverslag

N.E.C. kan tij ook bij Groningen niet keren

Voorbeschouwing FC Groningen - N.E.C.
Na een teleurstellend resultaat in de Gelderse derby (2-1 verlies in de slotfase van de wedstrijd in Arnhem) krijgt N.E.C. drie dagen later alweer de kans om het tij alsnog te keren. Waar dat tegen Vitesse niet lukte, moet er alles aan gedaan worden om woensdagavond (19.45 uur) in en tegen Groningen wél tot een goed resultaat te komen en zo te voorkomen dat de onderste plaatsen op de ranglijst van de Eredivisie wel héél dichtbij beginnen te komen.

In FC Groningen, de club van voormalig N.E.C.-trainer Ernest Faber, treft de ploeg van trainer Peter Hyballa een club die dit seizoen tot dusverre twee punten meer dan N.E.C. heeft weten te verzamelen. De Groningers staan op de twaalfde plek op de ranglijst, twee plekken hoger dan N.E.C. Afgelopen weekend mochten de noorderlingen een puntje aan hun totaal toevoegen na een 0-0 gelijkspel tegen AZ, in Alkmaar.

Eerder dit seizoen werd het in Nijmegen 1-1. Tom van Weert opende in die wedstrijd de score na 78 minuten en leek er zo voor te zorgen dat de punten mee naar Groningen gingen. Ferdi Kadioglu stak daar echter een stokje voor door vijf minuten later alweer de gelijkmaker binnen te werken.

In de wedstrijd van woensdag zal Peter Hyballa vooral in de achterhoede moeten puzzelen. Naast de geblesseerde verdedigers Robin Buwalda en Mikael Dyrestam is namelijk ook Wojciech Golla in Groningen niet inzetbaar. De Pool ontving in de wedstrijd tegen Vitesse zijn vijfde gele kaart en is derhalve geschorst.

Voor linksback Lorenzo Burnet is het treffen met Groningen een weerzien met zijn oude club. De huurling van Slovan Bratislava speelde tussen 2011 en 2016 namelijk meer dan honderd wedstrijden in dienst van de Groningers.

Er is N.E.C. in de strijd tegen degradatie veel aan gelegen weer eens een goed resultaat te boeken. In de afgelopen negen wedstrijden werd namelijk maar één keer de winst gepakt en daar staan acht nederlagen tegenover. Koppen omhoog en knokken dus, zo luidt het devies. Al helemaal met de wetenschap in het achterhoofd dat drie dagen na de wedstrijd tegen Groningen alweer de volgende wedstrijd op het programma staat. In Nijmegen is dan Ajax de tegenstander.
Na drie nederlagen op rij wilde N.E.C. zich woensdagavond herstellen op bezoek bij FC Groningen. Het lukte de Nijmegenaren niet om de punten mee naar huis te nemen. N.E.C. ging met 2-0 onderuit. Van de laatste tien wedstrijden zette N.E.C. er slechts één om in winst. FC Groningen had juist de afgelopen tien wedstrijden niet gewonnen.

Het duel kende een leuke openingsfase. Al na een paar minuten voetballen werd N.E.C. gevaarlijk. Taiwo Awoniyi kwam goed door op de linkerflank van het strafschopgebied, maar de voorzat van de huurling van Liverpool was te scherp voor Mohamed Rayhi. Aan de andere kant kon de thuisploeg gevaarlijk worden via Mimoun Mahi, maar Lorenzo Burnet kopte de bal net op tijd weg.

Toen de wedstrijd wat tot rust kwam, werd FC Groningen de bovenliggende ploeg. Het elftal van Ernest Faber had het meeste balbezit en N.E.C. werd teruggedrongen op de eigen helft. Daar maalde het team van Peter Hyballa overigens niet om. De Nijmegenaren loerden op de counter.

Dat spelletje leverde ook de eerste grote kans van de wedstrijd op. Rayhi zette Awoniyi met een schitterende steekpass over zestig meter vrij voor FC Groningen-doelman Sergio Padt, maar de spits faalde in de afronding.

Daarna kakte het duel wat in. De grote kansen blijven uit en beide ploegen waren vooral aanvallend erg slordig. Een slordigheid van N.E.C. leidde na een halfuur voetballen het doelpunt van FC Groningen in. Jongeling Frank Sturing speelde Julian von Haacke in en de Duitser verspeelde halverwege op de eigen helft de bal aan Bryan Linssen. De aanvallende middenvelder bezorgde de bal aan Juninho Bacuna, die behield het overzicht en zette Mahi vrij voor doelman Joris Delle. De spits van Groningen bleef koel en schoot raak.

Door het tegendoelpunt kon N.E.C. weer in de achtervolging. De bezoekers probeerden het wel, maar de ploeg was te slordig op de helft van FC Groningen. Grote kansen in het restant van de tweede helft bleven dan ook uit.

De eerste grote kans van de tweede helft was voor de thuisploeg. Jesper Drost kon de bal vrij aannemen in het strafschopgebied, maar hij schoot naast het doel van Delle. Het eerste gevaar van N.E.C. kwam op naam van André Fomitschow. De Duitser brak door de verdediging van Groningen, maar hij schoot de bal op de vuisten van Padt.

Het volgende hoogtepunt was een heldenrol van Delle. De Franse doelman van N.E.C. tikte met zijn linkerhand een schot van Linssen schitterend uit de kruising. Niet veel later ging NEC weer de fout in. Delle speelde Dario Dumić belabberd in en de pass werd onderschept. De inzet van Linssen werd uiteindelijk van de lijn gehaald door Sturing.

Amper een minuut later kreeg invaller Jay-Roy Grot een gigantische kans, maar de spits schoot vanaf een meter of elf van het doel van Padt naast. Grot kreeg de bal schitterend in de voeten van Rayhi. Na 67 minuten voetballen werd de score verdubbeld door de thuisploeg. Na de assist bij de 1-0 was Bacuna zelf de maker van de 2-0. De middenvelder schoot de bal vanaf een meter of twintig in de lange hoek. Delle probeerde de inzet nog wel te keren, maar de doelman kwam niet in de buurt van de bal.

Diezelfde Bacuna was een paar minuten later dicht bij de 3-0, maar hij schoot uit een vrije trap op de paal. N.E.C. speelde zeker niet slecht op bezoek in Groningen, maar het team van Hyballa miste voor de scherpte in de afronding.

Tien minuten voor tijd lag het duel nog enkele minuten stil, omdat Delle in botsing kwam met de knie van Linssen. Na een blessurebehandeling kon de doelman de wedstrijd hervatten. N.E.C. had op dat moment al drie keer gewisseld.

De laatste minuten van de wedstrijd gooide N.E.C. nog alles in de strijd om de aansluitingstreffer te maken, maar grote kansen bleven uit. Op de counter werd Groningen nog wel gevaarlijk, maar de kansen leverden geen derde doelpunt op.

N.E.C. speelt zaterdag in het Goffertstadion tegen Ajax. De aftrap in Nijmegen is om 19.45.