Algemeen

Facts& Stats N.E.C.-AZ

Facts& Stats N.E.C.-AZ
Aankomend weekend staat de competitiewedstrijd tussen N.E.C. en AZ op het programma. De 33e en tevens een-na-laatste speelronde van het eredivisieseizoen 2016-2017 staat voor de Nijmegenaren volledig in het teken van lijfsbehoud. De ploeg van trainer Ron de Groot is er alles aan gelegen om de drie punten in De Goffert te houden. In deze rubriek lees je alles facts & stats voor de wedstrijd met AZ.

Op basis van de statistieken heeft N.E.C. een goede uitgangspositie om een resultaat neer te zetten tegen AZ. In de historie van de Eredivisie behaalden de Nijmegenaren elf keer een overwinning. De ploegen speelden tienmaal gelijk. De Alkmaarders gingen er in het verleden ook elfmaal met een overwinning vandoor, waardoor de balans dus precies in evenwicht is. Op basis van doelsaldo heeft AZ echter wel een licht voordeel. Daar waar de Nijmegenaren 33 keer het net wisten te vinden in de onderlinge duels in De Goffert, deed de Alkmaarse formatie dit al 36 keer. Beide ploegen ontmoette elkaar eerder dit seizoen ook al in Alkmaar. Die wedstrijd eindigde toentertijd in een 2-0 nederlaag voor N.E.C.

N.E.C.

Wanneer N.E.C. een resultaat wil halen in de wedstrijd tegen AZ, dan moet de ploeg van trainer Ron de Groot kansen gaan creëren. Een goede bezetting voor de goal is daarbij van cruciaal belang en volgens de statistieken ontbreekt het daar nog wel eens aan. Spelers van N.E.C. blijken namelijk moeilijk de vertaalslag vanuit het middenveld naar de 16-meter van de tegenstander te kunnen maken. Het balbezit van N.E.C. speelt zich namelijk voor 44% van de tijd af op het middelste gedeelte van het speelveld, terwijl de ploeg slechts 26% van de tijd balbezit heeft rondom het vijandige strafschopgebied.

Als we naar de veldbezetting van N.E.C. kijken, dan is er nog een opvallende statistiek te noteren. Het aanvallende spel van de Nijmegenaren loopt voornamelijk over de rechter flank, namelijk in 41% van de gevallen. Ook de linkerkant wordt met 34% regelmatig gebruikt terwijl slechts 25% van het aanvalsspel van de Nijmegenaren door het centrum wordt opgebouwd. Dat is een opvallend feit aangezien 60% van de schoten op het doel van de tegenstander juist vanuit het centrum afkomstig is. Statistisch gezien creëren de rood-groen-zwarten dus de meeste kansen vanuit het centrum van het speelveld, terwijl de opbouw vaker over de flanken loopt.

AZ

De ploeg van Trainer John van den Brom verloor afgelopen weekend de bekerfinale en daarmee liep AZ niet alleen de prestigieuze 'Dennenappel' mis, maar ook het bijbehorende Europa League ticket. De Alkmaarse formatie is er nu dan ook alles aan gelegen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de play-offs voor Europees voetbal, waarvan AZ al wel zeker is.

Het is overigens geen zekerheid dat de ploeg van Van den Brom de drie punten mee naar Alkmaar neemt. AZ scoort namelijk redelijk wisselvallig tegen ploegen uit het rechter rijtje, waarbij wel moet worden opgemerkt dat de ploeg slechts eenmaal verloor. Daar staat tegenover dat een wedstrijd van AZ tegen een ploeg uit het rechter rijtje al tienmaal in een remise eindigde, terwijl de ploeg acht keer won. Dat betekent dat AZ dit seizoen in 53% van de wedstrijden tegen een ploeg uit de onderste regionen van de Eredivisie slechts één punt wist te behalen. Een statistiek die kansen biedt voor de Nijmegenaren.

Arbitrage

De wedstrijd tussen N.E.C. en AZ staat onder leiding van scheidsrechter Jochem Kamphuis. Het treffen tussen de nummers 17 en 5 van de Eredivisie staat op de planning voor zondag 7 mei en begint om 14.30 uur in het Goffertstadion. De assistent-scheidsrechters tijdens deze wedstrijd zijn dhr. Hoekstra en dhr. Strijker. De functie van vierde-official wordt ingevuld door dhr. Dieperink. De laatste keer dat arbiter Kamphuis een wedstrijd van N.E.C. floot is alweer een jaar geleden. Op 1 mei 2016 verloor N.E.C. in de eigen Goffert met 1-2 van Roda JC.

 

 
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31