Facts & Stats N.E.C. – FC Emmen 

Algemeen,

FCEMM

N.E.C. had aan de overwinningen tegen AZ en SC Heerenveen net niet genoeg om zich rechtstreeks te handhaven in de Eredivisie. De ploeg van trainer Ron de Groot mag zodoende aantreden in de play-offs voor promotie- en degradatie, waarin een tweeluik met FC Emmen de eerste horde is. In deze rubriek lees je alle feiten en statistieken met betrekking tot de barrage.

N.E.C. en FC Emmen troffen elkaar in de historie van het Nederlands voetbal nog nooit in Eredivisieverband. Een ontmoeting tussen beide teams in andere competities is ook vrij schaars te noemen, dat gebeurde namelijk twintig keer. De statistieken wijzen echter wel uit dat wanneer N.E.C. een wedstrijd tegen FC Emmen speelt, dat de Nijmegenaren deze regelmatig winnend afsluiten. N.E.C. won namelijk veertien keer. Slechts tweemaal eindigde een duel in een remise en viermaal wist FC Emmen het volle pond te pakken. Dat N.E.C. in de onderlinge duels kan leunen op een overwicht komt ook in het doelsaldo tot uitdrukking. De ploeg scoorde tot nu toe namelijk 42 keer in onderlinge duels, terwijl het 21 keer een doelpunt moest incasseren. Beide ploegen troffen elkaar overigens al viermaal eerder in de nacompetitie voor promotie- en degradatie. Ook daarin hebben de rood-groen-zwarten een duidelijk overwicht, want er werd driemaal gewonnen en er eindigde één wedstrijd in een gelijkspel. De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen dateert overigens van het Jupiler League seizoen 2014-2015. N.E.C. won dat seizoen tweemaal van FC Emmen, eerst thuis met 4-0 en daarna uit met 2-3.

N.E.C.

Als we terugblikken op het seizoen van N.E.C. dan heeft de ploeg in de 34 wedstrijden verschillende systemen gehanteerd. Onder leiding van trainer Ron de Groot speelden de Nijmegenaren de laatste twee Eredivisiewedstrijden in een 4-3-3 opstelling. In totaal startte de ploeg dit seizoen 22 keer in die 4-3-3 formatie, terwijl de ploeg twaalf keer met de 5-3-2 variant op de proppen kwam. Als we naar de statistieken kijken, dan lijkt het verstandig om de nacompetitie met een 4-3-3 systeem in te gaan. De Nijmegenaren verzamelden tot nu toe namelijk gemiddeld 1.3 punt per wedstrijd waarin gebruik werd gemaakt van deze variant, tegenover 0.4 punt per wedstrijd in een 5-3-2 systeem. De kans dat N.E.C. in het tweeluik met FC Emmen met een 4-3-3 formatie op het veld verschijnt is overigens groot. De ploeg verscheen onder interim-coach Ron de Groot namelijk nog niet in een andere opstelling aan de aftrap van een wedstrijd.

FC Emmen

De ploeg van trainer Dick Lukkien kende met veertien overwinningen, dertien remises en elf verliespartijen een vrij wisselvallig seizoen in de Jupiler League. De ploeg had zichtbaar moeite met het neerzetten van een reeks mooie resultaten, want de ploeg wist nooit meer dan tweemaal op rij te winnen. De beste reeks die de Emmenaren dit seizoen wisten neer te zetten, dateert van de periode tussen 23 september en 4 november, een periode waarin zesmaal op rij niet werd verloren. Kenmerkend voor de ploeg van trainer Dick Lukkien is dat zij tegenover een sterke reeks ook een negatieve reeks zetten. Zo wonen de rood-witten tussen 28 november en 27 januari zeven wedstrijden op rij niet. Al met al kenden de mannen van FC Emmen dus een instabiel seizoen waarin men uiteindelijk met 55 punten op een negende plek in de Jupiler League eindigde, een plek die recht geeft op play-offs voor promotie- en degradatie.

In de eerste ronde van de nacompetitie werden de Emmenaren gekoppeld aan RKC Waalwijk. Op bezoek in Waalwijk verzekerde de opponent van N.E.C. zich eigenlijk al van de volgende ronde door met 1-5 te winnen. Dat de ploeg in de return op eigen veld met 0-1 onderuit ging mocht de feeststemming dan ook niet drukken.

Arbitrage

De wedstrijd tussen FC Emmen en N.E.C. wordt geleid door scheidsrechter Allard Lindhout. De assistent-scheidsrechters tijdens deze wedstrijd zijn de heren Siebert en Strijker. Vierde official is de heer Mulder. Arbiter Lindhout floot tot op heden pas viermaal een wedstrijd van N.E.C., waarbij de laatste keer dateert van 7 februari 2016. Op die dag mocht N.E.C. op bezoek bij provinciegenoot De Graafschap, een wedstrijd die eindigde in 1-1.

De return tussen N.E.C. en FC Emmen wordt geleid door scheidsrechter Bas Nijhuis. De assistent-scheidsrechters tijdens deze wedstrijd zijn de heren Van de Ven en Schaap. Vierde official is de heer Van Herk. Arbiter Nijhuis floot al 29 keer eerder een wedstrijd van N.E.C. De laatste keer dat hij dit deed dateert van 8 april 2017. Op die dag ging N.E.C. in de eigen Goffert met 1-5 onderuit tegen Ajax. 

Overig nieuws

Sponsor afbeelding
  • Logo van GX Software
  • Logo van EnergieFlex
  • Logo van LEGEA
  • Logo van Hofmans at Home
  • Logo van Personato
  • Logo van Rabobank
  • Logo van Mise en Place
  • Logo van Voetbalshop
  • Logo van Toyota
  • Logo van Konings & Meeuwissen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Goffertgeluiden Inschrijven