Jan van Schadewijk: ‘Binnen een split second waren hij en een doofstomme jongen uit Engeland maatjes’

Maatschappelijk,

Speciaal Voetbal

Met meer dan 1,2 miljoen leden is voetbal verreweg de grootste sport van ons land. Voor kinderen met een verstandelijke, fysieke of motorische handicap heeft het spelen van voetbal echter heel wat voeten in de aarde. N.E.C. Doelbewust zet zich daarom in om ook deze liefhebbers te laten genieten van de voetbalsport. Van 23 tot en met 28 mei organiseert de stichting samen met SC Woezik, OSRN, Brownies & downieS en Uniek Sporten regio Nijmegen het Nobody Offside internationaal speciaal voetbaltoernooi. In deze reeks interviews maken we kennis met enkele deelnemers aan het speciaal voetbal. In deel 3: vader Jan van Schadewijk van de 14-jarige eveneens Jan van Schadewijk.

Dat voetbal en (internationale) uitwisselingstoernooien een positieve bijdragen leveren aan de ontwikkeling van mensen met een beperking, zien we aan de 14-jarige Jan van Schadewijk. Jan is fysiek/motorisch beperkt en heeft in het verleden al eens meegedaan met een internationale voetbaluitwisseling in Bremen, Duitsland. “Binnen een split second waren hij en een doofstomme jongen uit Engeland dikke maatjes”, vertelt de vader van Jan. “Dat deze doelgroep via een dergelijk toernooi de kans krijgt om een sociale ontwikkeling door te maken, is natuurlijk geweldig en levert zo veel op. Jan is daar heel erg volwassen uit gekomen en heeft zich zelfs zo sterk ontwikkeld dat hij op de laatste dag van de uitwisseling een training heeft voorbereid en heeft uitgevoerd voor zijn eigen doelgroep. Voor een jongen met een beperking die de Engelse taal niet spreekt, is dat een enorme ontwikkeling. Dankzij het voetbal+ project bij SC Woezik en het uitwisselingstoernooi in Bremen heeft mijn zoon een enorme stap gezet op het gebied van zelfvertrouwen, behulpzaamheid en sociale omgang met andere mensen. Ik ben enorm trots.”

Nobody Offside speciaal voetbaltoernooi

Gedurende het meerdaags voetbaltoernooi Nobody Offside zullen in totaal twaalf teams uit verschillende landen en van verschillende Nederlandse betaald voetbalclubs en amateurclubs actief zijn. Voetbal heeft zichtbaar effect op de sociale en persoonlijke eigenschappen van mensen met een beperking. De deelnemers aan het toernooi volgen daarnaast ook verschillende workshops om zichzelf te ontwikkelen op het gebied van lifeskills die nodig zijn om te kunnen integreren in de hedendaagse maatschappij.

Het toernooi kan alle hulp gebruiken, zowel in de vorm van vrijwillige inzet als in de vorm van financiën. Wilt u meer weten of wilt u iets betekenen voor het Nobody Offside internationaal speciaal voetbaltoernooi? Dan kunt u contact opnemen met coördinator van de maatschappelijke stichting N.E.C. Doelbewust Joep Goessens via [email protected] of 06-48151239.

Overig nieuws

Sponsor afbeelding
  • Logo van GX Software
  • Logo van EnergieFlex
  • Logo van LEGEA
  • Logo van Hofmans at Home
  • Logo van Personato
  • Logo van Rabobank
  • Logo van Mise en Place
  • Logo van Voetbalshop
  • Logo van Toyota
  • Logo van Konings & Meeuwissen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Goffertgeluiden Inschrijven