Wedstrijdverslag

N.E.C. wint van AZ en kan de play-offs nog ontlopen

Voorbeschouwing N.E.C. - AZ
Zondagmiddag begint voor N.E.C. om 14.30 uur de laatste thuiswedstrijd van het seizoen in de reguliere competitie. AZ is de tegenstander en zal naar alle waarschijnlijkheid getergd (en wellicht nog teleurgesteld) afreizen naar Nijmegen. De Alkmaarders grepen afgelopen zondag namelijk naast de KNVB Beker, door in de finale in Rotterdam met 0 - 2 van Vitesse te verliezen.

N.E.C. had op haar beurt een wedstrijdvrij weekend en na de hectische week was dat misschien wel even goed ook. De twee N.E.C.-iconen Ron de Groot en Patrick Pothuizen hebben nu in ieder geval in betrekkelijke rust kunnen toewerken naar de belangrijke laatste wedstrijden van het seizoen, waarin N.E.C. dus nu als eerste AZ treft.

Bij de Alkmaarders vinden we twee spelers terug die recentelijk nog in Nijmegen hun kunsten vertoonden: Rens van Eijden en Alireza Jahanbakhsh, die in de bekerfinale allebei in de basiself van trainer John van den Brom stonden. Nu de bekerfinale voor de Noord-Hollanders verloren is gegaan, zullen ze zich nog middels de play-offs proberen te gaan verzekeren van Europees voetbal. Voor die play-offs is AZ overigens al geplaatst.

Voor de heenwedstrijd moeten we even terug in de tijd. Het was namelijk al op 28 augustus van het afgelopen jaar dat N.E.C. in Alkmaar moest buigen voor AZ, dat overtuigend met 2 - 0 won door doelpunten van Dabney Dos Santos en Jahanbakhsh.

Het is N.E.C. er alles aan gelegen om in Nijmegen een beter resultaat te boeken. Alleen op die manier kunnen nog punten gesprokkeld worden om de nacompetitie (of in het ergste geval directe degradatie) te ontlopen. Daarbij zal ook met een schuin oog gekeken gaan worden naar de verrichtingen in de andere stadions in het land, aangezien deze zondagmiddag negen wedstrijden tegelijkertijd worden afgewerkt.

Aan De Groot en Pothuizen de taak het team klaar te stomen voor deze belangrijke wedstrijd. Aan het publiek de taak de ploeg nog één keer te steunen in de zware strijd tegen degradatie!

Bestel kaarten
N.E.C. kan de play-offs nog ontlopen. In de thuiswedstrijd tegen AZ pakte de rood-groen-zwarte brigade van Ron de Groot de laatste strohalm op weg naar directe handhaving. N.E.C. kwam na een halfuur op voorsprong door een doelpunt van Julian von Haacke, die slim anticipeerde op een leep steekballetje van Ali Messaoud. Kort voor rust was het uitgerekend Alireza Jahanbakhsh, die een rebound in het lege doel tikte. En in de 89ste minuut was het invaller Taiwo Awoniyi die de dikverdiende 2-1 erin kopte. AZ eindigde de wedstrijd met 10 man, omdat Ridgeciano Haps na een grove charge op Messaoud door scheidsrechter Kamphuis van het veld werd gestuurd.

Ron de Groot liet N.E.C. aantreden in een 4-3-3-formatie. Op de linksbackpositie kreeg Lorenzo Burnet de voorkeur boven André Fomitischow en het middenrif bestond uit Gregor Breinburg, Julian von Haacke en Ali Messauoud. Voorin kregen naast Kevin Mayi de talenten Jay-Roy Grot en Arnaut Groeneveld het vertrouwen.

Het eerste kwartier verliep rustig in de Goffert. AZ had iets meer de bal, maar kwam niet tot uitgespeelde kansen. N.E.C. liet de Alkmaarders wat uitrazen om daarna, na pakweg 20 minuten zelf brutaal het initiatief te pakken. Dat resulteerde meteen in kansen. Zo werd Grot een aantal malen in stelling gebracht, maar de spits vond doelman Tim Krul op zijn weg. Na een halfuur spelen was het dan toch raak. Net buiten het Alkmaarse strafschopgebied kreeg Messaoud de bal. Die zag Von Haacke vertrekken en gaf een prachtige steekbal binnendoor. Von Haacke bleef koel en prikte de bal achter Krul: 1-0.

N.E.C. ging na de openingstreffer niet achteroverleunen, maar bleef op zoek naar het doel van Krul. Zo waren zowel Wojchiech Golla als Messaoud dichtbij een verdubbeling van de marge, maar viel het doelpunt uiteindelijk uit het niets aan de andere kant. In de 43ste minuut zette AZ-vleugelaanvaller Joris van Overeem zichzelf vrij voor het doel. Diens poging werd nog tegengehouden, maar de rebound van oud-N.E.C.’er Jahanbakhsh – die trouwens niet juichte na zijn doelpunt – was de haperende N.E.C.-defensie dan toch te machtig. Kort voor rust leek N.E.C. dan toch nog op voorsprong te komen via een pegel van Dario Dumiç. Zijn vlammende schot werd echter minstens zo mooi uit de hoek geranseld door Krul. Daarmee gingen beide ploegen rusten met een 1-1-stand op het scorebord.

Ook de tweede helft liet N.E.C. zich zien, maar tot grote kansen leidde het in eerste instantie nog niet. In tegendeel: doelman Joris Delle moest reddend optreden na een lepe stift van AZ-invaller Illias Bel Hassani. Terwijl inmiddels op de tribunes het nieuws doordrong dat Feyenoord op Woudestein zijn titelambities in elk geval voor deze week in de ijskast mocht zetten, ging N.E.C. voor het eerst wisselen. Mayi maakte plaats voor het Ferdi Kadioglu. Na een uur spelen mocht Haps inrukken na een grove ingreep op de benen van Messaoud. Voor N.E.C. aanleiding om er nog een schepje bovenop te doen: in de wetenschap dat Sparta op een voorsprong stond werden de tien Alkmaarders met de rug tegen de eigen doelmond gezet. Een spervuur aan afstandsschoten en hoekschoppen konden niet voor de verlossende Nijmeegse treffer zorgen. Met nog een kleine tien minuten op de klok wist ook Ron de Groot: met een 1-1 stand was N.E.C. sowieso veroordeeld tot de play-offs. Daarom kwam Taiwo erin voor Golla. Een spits erbij!

In juist die extra spits, Taiwo Awoniyi, werd de grote man in Nijmegen! Met een uiterste krachtsinspanning pompte linksachter Burnet de bal maar weer eens in het doelgebied. Ditmaal precies op het hoofd van de invaller. Die twijfelde geen seconde en kopte de bal genadeloos achter plaaggeest Krul: 2-1, met nog slechts een handjevol minuten blessuretijd te gaan. Dat kon niet meer mis.

En dat ging niet meer mis: de Nijmegenaren konden vanmiddag weer eens juichen voor een overwinning! Of het genoeg is om de play-offs te ontlopen wordt volgende week duidelijk. Doordat ook Roda JC en Sparta wonnen blijft het spannend en heeft N.E.C. in Heerenveel nog één overwinning nodig om zich toch nog rechtstreeks veilig te spelen. N.E.C. staat nu op 31 punten, net als Sparta. Roda JC heeft er twee meer. Dus als Sparta of Roda steken laat vallen in hun wedstrijden en N.E.C. weet in Friesland te winnen, dan spelen de Nijmegenaren zich alsnog veilig! Het wordt een bloedstollende laatste speelronde!

In Person Man of the Match: Julian von Haacke