Algemeen

Eredivisie opent archief met ruim 1000 video's

Eredivisie opent archief met ruim 1000 video's
Ter ere van het zestigjarige bestaan van de Eredivisie vorig seizoen, heeft de Eredivisie CV samen met de clubs vrijdag 1 september een archief geopend op YouTube. Dit archief bevat ruim 1.000 hoogtepunten waaronder goals, samenvattingen en zelfs live wedstrijden. De hoogtepunten zijn verdeeld over 32 verschillende YouTube-kanalen, waar beelden van alle 53 (voormalige) Eredivisieclubs te bekijken zijn.

Alex Tielbeke, directeur Eredivisie CV: ''Op dit moment ligger er duizenden uren aan videomateriaal in het archief van Beeld en Geluid en NOS, onbereikbaar voor voetballiefhebbers. Door het Eredivisie archief openbaar te maken op YouTube, krijgen fans in binnen- en buitenland toegang tot onze rijke historie. In de voetbalwereld een primeur, omdat er nog niet eerder zo'n grote collectieve aanpak is geweest rondom de archiefbeelden.

Ook van N.E.C. zijn de nodige video's online komen te staan. Zo kunnen de fans van de Nijmegenaren onder andere genieten van overwinningen op aartsrivaal Vitesse en mooie goals, waaronder van Édgar Barretto en Zico Tumba.

Oproep voor verrijking archief

Naast het online zetten van de video's hoopt de Eredivisie CV op meer inzendingen van kijkers. Het archief is immers nog verre van compleet. ''Tijdens onze zoektocht naar archiefbeelden hebben we ontdekt dat veel oude videofragmenten nog op analoge tapes staan. Bijna de helft van deze beelden zijn in de loop der jaren onbruikbaar geworden, onvindbaar of in een aantal gevallen zelfs vernietigd. We willen daarom iedereen die nog over historische beelden van de Eredivisie beschikt, verzoeken om dit met ons te delen. Zo zorgen we er met z'n allen voor dat ons voetbal archief toegankelijk en behouden blijft voor iedereen'', aldus Tielbeke.

Bekijk hier het N.E.C.-archief

youtubeembed
KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36