Strijdlustig N.E.C. vecht zich naar knappe driepunter in Sittard

Geschreven door Guy Habets

Fortuna – N.E.C. seizoen 2017-2018

N.E.C. heeft in Sittard een even knappe als belangrijke uitzege geboekt. De Nijmegenaren speelden door een rode kaart voor Guus Joppen de laatste twintig minuten met een man minder, maar sleepten alsnog een zwaarbevochten zege voor de poorten van de hel weg: 1-2.

De in vorm verkerende thuisploeg probeerde N.E.C. na de aftrap direct onder druk te zetten. Dit leverde al na vijf minuten de 1-0 voor Fortuna Sittard op. Nadat Joey Sleegers op het middenveld een duel verloor, werd Fortuna-spits Stokkers alleen voor Delle gezet. De aanvaller faalde niet en schoof de bal in de verre hoek, waardoor N.E.C. al vroeg tegen een achterstand aankeek. Vijf minuten later leek hetzelfde scenario zich te voltrekken, toen ditmaal Semedo voor de N.E.C.-goalie opdook. De Franse keeper wist deze poging te pareren, zodat de schade voor de Nijmegenaren beperkt bleef.

De Nijmeegse gelijkmaker na een kwartier voetballen viel eigenlijk uit het niets. Voor het eerst wist Arnaut Groeneveld over links door te stoten en een piekfijne voorzet af te leveren, die door Mohamed Rayhi op schitterende wijze in de kruising werd gevolleerd: 1-1. Dit moment had N.E.C. echt even nodig, want na de gelijkmaker kwam de ploeg van Adrie Bogers veel beter in de wedstrijd. Het spel verplaatste zich wat meer naar de helft van Fortuna en de thuisploeg werd gedwongen om op de counter te spelen. Daar hadden de Limburgers nog bijna succes mee, want voor de derde keer in de wedstrijd kwam een Fortunees oog in oog met Joris Delle te staan. Gelukkig voor N.E.C. wist de keeper wederom een tweede Limburgse goal te voorkomen.

Met de rust in zicht zorgden een aantal spelhervattingen van Fortuna voor enig gevaar in de Nijmeegse gelederen. Twee corners werden ternauwernood verwerkt en een indraaiende vrije trap van Smeets werd nota bene door een Fortuna-speler van de N.E.C.-lijn gehaald. Aan de andere kant viel de bal steeds net niet goed voor Sven Braken en Mohamed Rayhi, die daardoor het doel niet of niet hard genoeg onder vuur konden nemen. Vlak voor rust kreeg Rayhi dan toch de uitgelezen mogelijkheid om N.E.C. op 1-2 te zetten, toen hij een breedtebal onderschepte en vrije doortocht had naar het Fortuna-doel. De rechtsbuiten vond echter Santos, de keeper van de gastheren, op zijn weg, waardoor de beide ploegen met een 1-1 tussenstand gingen rusten.

In de tweede helft was het N.E.C. dat als eerste op zoek ging naar de voorsprong. Een hard afstandsschot van Groeneveld vloog maar net naast, maar Guus Joppen liet daarna zien dat ook hij een hard schot in de benen heeft. De rechtsback werd aan de rand van het strafschopgebied aangespeeld en knalde het leer onhoudbaar in de korte hoek: 1-2. Fortuna probeerde daarna middels lange ballen een goal te forceren, maar kansen leverde het niet op. N.E.C. kreeg na een uur spelen wel de mogelijkheid om de voorsprong uit te bouwen, maar Sven Braken maaide in kansrijke positie over de bal.

Met nog twintig minuten op de klok werd de Nijmeegse missie een stuk moeilijker. Doelpuntenmaker Joppen kreeg zijn tweede gele kaart en moest dus van het veld, waardoor N.E.C. de slotfase van de wedstrijd met tien man moest zien te doorstaan. De daaropvolgende Sittardse vrije trap werd van de lijn gehaald, maar de overtuiging dat een resultaat mogelijk was vervulde de Limburgse harten weer met hoop. De Nijmegenaren werden teruggedrongen en moesten hopen op een bevlieging van de ingevallen Steeven Langil, die met zijn snelheid voor gevaar zou kunnen zorgen. Het gevaar kwam echter van Fortuna, dat corner na corner te nemen kreeg en af en toe voor spannende momenten in het Nijmeegse strafschopgebied zorgde.

N.E.C. beperkte zich in de slotfase alleen nog maar tot tegenhouden, maar dat ging de ploeg goed af. Ted van de Pavert en Wojciech Golla hadden overal wel een hoofd of been tussen zitten, waardoor de bal niet goed viel voor de Sittardenaren. Ook een ouderwetse scrimmage eindigde in de vaste handen van Delle, die N.E.C. al de hele wedstrijd lang op de been hield en ook in de slotfase uitblonk in het doel. Het was de keeper die ervoor zorgde dat de punten mee naar Nijmegen gingen, want ook in blessuretijd was hij onpasseerbaar. Daardoor boekt N.E.C. een hele belangrijke overwinning, staat het nu vast op de derde plaats in de Jupiler League en nadert het nummer twee Fortuna Sittard tot op één punt.

Overig nieuws

Sponsor afbeelding
  • Logo van GX Software
  • Logo van EnergieFlex
  • Logo van LEGEA
  • Logo van Hofmans at Home
  • Logo van Personato
  • Logo van Rabobank
  • Logo van Mise en Place
  • Logo van Voetbalshop
  • Logo van Toyota
  • Logo van Konings & Meeuwissen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Goffertgeluiden Inschrijven