Voorbeschouwing

Voorbeschouwing FC Volendam – N.E.C.

Voorbeschouwing FC Volendam – N.E.C.
Komende vrijdag staat voor N.E.C. de uitwedstrijd tegen FC Volendam op het programma. Het wordt een wedstrijd tussen twee ploegen die compleet verschillend aan de competitie zijn begonnen. Waar N.E.C. de weg omhoog heeft gevonden, inmiddels op de derde plek staat en al vijf wedstrijden ongeslagen is, wacht FC Volendam – laatste op de ranglijst – nog altijd op haar eerste overwinning van het seizoen. De ploeg van trainer Misha Salden wist middels vier gelijke spelen tot nu toe vier punten te vergaren. De overige vijf wedstrijden gingen stuk voor stuk verloren.

Volendam zal er dus op gebrand zijn om in eigen huis een resultaat te boeken tegen N.E.C., dat op haar beurt juist nog kans wil maken op de eerste periodetitel en dus ook voor de volle winst zal willen gaan. De definitieve strijd op de periodetitel zal dan volgende week écht losbarsten. N.E.C. heeft de winst van deze periodetitel echter niet in eigen hand, concurrent Fortuna Sittard zal in ten minste één van de komende twee duels punten moeten laten liggen. Wanneer N.E.C. daar dan twee winstpartijen - tegen achtereenvolgens FC Volendam en Jong FC Utrecht-thuis - tegenover stelt, zal het hier beslag op leggen.

FC Volendam zal zich meer van de seizoensstart hebben voorgesteld. Vorig seizoen eindigde ‘het andere Oranje’ op een keurige zesde plaats, waarmee deelname aan de play-offs werd afgedwongen. Dit jaar wil het echter nog niet vlotten voor de Noord-Hollanders. In het bekertoernooi werd gewonnen van Quick Boys, maar in de competitie is het nog wachten op de eerste driepunter. Wat wel opvalt, is dat alle nederlagen die FC Volendam dit seizoen leed, maar met één doelpunt verschil waren. Tegen FC Oss, Cambuur Leeuwarden, FC Eindhoven en Fortuna Sittard werd het 1-0 en thuis tegen Telstar werd spectaculair met 3-4 verloren. Speler om op te letten bij FC Volendam is talent Joey Veerman, met drie treffers ook topscorer van de ploeg.

Bij N.E.C. is het achterin puzzelen geblazen voor Bogers. Wojciech Golla is nog geblesseerd en ook achter de naam van Robin Buwalda – afgelopen vrijdag de vervanger van de Pool – staat een vraagteken. De verdediger heeft knieklachten. Guus Joppen keert terug van een schorsing en zal wél weer deel uitmaken van de selectie. Voor middenvelder Jari Schuurman (ook geblesseerd) is dat nog te vroeg.

Als scheidsrechter zal in het Kras Stadion Rob Dieperink aan de aftrap verschijnen. De leidsman floot één keer eerder een wedstrijd van N.E.C. In het seizoen 2014-2015 werd het onder zijn leiding 1-1 tegen Jong Ajax. Laten we hopen dat het dit keer een volle driepunter wordt!
90' De wedstrijd is afgelopen
89' Sven Braken wordt gewisseld voor Jordan Larsson
85' Ferdi Kadioglu wordt gewisseld voor Kevin Jansen
78' Mohamed Rayhi wordt gewisseld voor Steeven Langil
77' GOAL: Sven Braken maakt de 0-2 (Assist door Arnaut Groeneveld)
71' Luis Pedro wordt gewisseld voor Alex Plat
70' Gele kaart Nick Runderkamp
64' Nick Doodeman wordt gewisseld voor Rodney Antwi
62' GOAL: Arnaut Groeneveld maakt de 0-1 (Assist door Ferdi Kadioglu)
45' Rust

Opstelling FC Volendam

1 Hobie Verhulst
2 Ties Evers
3 Erik Schouten
4 Daan Klinkenberg
5 Gijs Smal
6 Joey Veerman
7 Luis Pedro '71
8 Nick Runderkamp
9 Enzo Stroo
10 Kevin Visser
11 Nick Doodeman '64

Wisselspelers

14 Alex Plat '71
18 Rodney Antwi '64

Opstelling N.E.C.

28 Joris Delle (K)
2 Guus Joppen
4 Ted van de Pavert
5 Calvin Verdonk
6 Mart Dijkstra
11 Arnaut Groeneveld
16 Ferdi Kadioglu '85
19 Sven Braken '89
20 Mohamed Rayhi '78
30 Frank Sturing
34 Gregor Breinburg

Wisselspelers

1 Joshua Smits (K)
23 Marco van Duin (K)
7 Jordan Larsson '89
8 Kevin Jansen '85
10 Joey Sleegers
15 Suently Alberto
17 Steeven Langil '78
22 Michael Heinloth
24 Janio Bikel
25 Michael den Heijer
N.E.C. boekt degelijke overwinning op FC Volendam
N.E.C. heeft aan de uitwedstrijd met hekkensluiter FC Volendam vanavond drie punten overgehouden. De beslissing viel na rust, via doelpunten van Arnaut Groeneveld en Sven Braken: 0 - 2.

Trainer Adrie Bogers begon vanavond met Frank Sturing in de basis. De centrale verdediger, die vorig seizoen in het uitduel met Vitesse (2 - 1) zijn officiële debuut maakte namens N.E.C., verving de aan zijn knie geblesseerde Robin Buwalda en maakte daarmee zijn eerste minuten van het seizoen. Bovendien ruimde Bogers - ten koste van Michael Heinloth - weer een basisplek in voor rechtsback Guus Joppen, die voor het treffen met RKC Waalwijk vorige week nog geschorst was.

N.E.C. nam vanaf het eerste ogenblik vanavond het heft in handen in het Kras Stadion in Volendam. De Nijmegenaren, gesteund door een nagenoeg uitverkocht bezoekersvak, zochten direct de aanval en dat leverde al snel een levensgrote kans op voor Ferdi Kadioglu. Op aangeven van Groeneveld vond de behendige middenvelder zich plotseling vogelvrij terug voor de ogen van FC Volendam-doelman Hobie Verhulst. Deze wist Kadioglu te verschalken, maar achter Verhulst trof hij hard de paal.

In het volgende kwartier drong N.E.C. nog altijd aan, maar verder dan twee afstandsschoten van Groeneveld en Mohamed Rayhi - beiden konden hun inzet te weinig kracht meegeven - kwam het aanvankelijk niet. Tot zo halverwege het eerste bedrijf, toen de bal vanuit een goede combinatie tussen Kadioglu en Groeneveld bij Braken belandde. De Nijmeegse topschutter stond met zijn rug naar het doel van Verhulst geparkeerd, maar vanuit de draai kwam Braken nog behoorlijk dichtbij. Hij mikte echter net naast.

Vervolgens bloedde het duel in Volendam enigszins dood en ging ook de thuisploeg wat meer aan aanvallen denken, wat via Joey Veerman en Enzo Stroo twee kleine mogelijkheden opleverde. Aan de andere kant stelde N.E.C. daar in de rest van het eerste bedrijf - behoudens een mooie boogbal van Groeneveld, die door Verhulst knap kon worden gepareerd - weinig meer tegenover, wat een logische 0 - 0 ruststand tot gevolg had.

Ook de eerste vijftien minuten van de tweede helft, waaraan beide ploegen ongewijzigd waren begonnen, leverde nauwelijks tot geen spektakel. N.E.C. was opnieuw wel de bovenliggende partij en dicteerde het spel, maar het wist de hechte Volendamse defensie maar niet te doorbreken. Tot precies na dat eerste kwartier spelen, want waar eerst Kadioglu nog hard voorlangs schoot was het in de zeventiende minuut van de tweede helft raak via Groeneveld. Op aangeven van Kadioglu mikte de buitenspeler via de binnenkant van de paal raak: 0 - 1.

Met deze bevrijdende treffer op zak konden de Nijmegenaren meer en vrijuit aan aanvallen gaan denken en na wat speldenprikjes leverde dat ruim tien minuten voor tijd de beslissende 0 - 2 op. Met een knappe en splijtende pass bereikte aanvoerder Mart Dijkstra de gevaarlijke Groenveld, die zichzelf aan de linkerflank lanceerde en lang genoeg de rust bewaarde om in te schatten waar Braken uiteindelijk positie zou kiezen. Voor een leeg doel prikte de aanvaller zijn vijfde competitietreffer van het seizoen binnen en daarmee bezorgde hij N.E.C. definitief de winst.

N.E.C. consolideerde in het vervolg en speelde het duel zakelijk uit, waardoor het de vierde overwinning op rij boekte.

Het eerstvolgende duel voor N.E.C. staat gepland voor aanstaande dinsdag 24 oktober, wanneer de ploeg van Bogers het in eigen huis in de tweede ronde van de KNVB Beker opneemt tegen Gelderse buurman Achilles ’29.
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31