Wedstrijdverslag

N.E.C. doet goede zaken in Doetinchem: 1- 3

Voorbeschouwing De Graafschap – N.E.C.
Het belooft komende vrijdag een heet avondje te worden in Stadion De Vijverberg in Doetinchem. Daar gaat N.E.C. om 20.00 uur namelijk de strijd aan met De Graafschap, dat zich heeft ontpopt als één van de uitdagers van N.E.C. als het gaat om de prijzen.

De ploeg van trainer Henk de Jong begon nog wat stroef aan de competitie, maar is de laatste weken uitstekend op dreef. Zo werd in de afgelopen speelronde keihard uitgehaald in Amsterdam, waar Jong Ajax met 5-0 op de broek kreeg. Een week daarvoor werd hoogvlieger Fortuna Sittard in Doetinchem nog van een periodetitel afgehouden. Het werd in die wedstrijd 2-0 voor De Graafschap, een uitslag waar vooral N.E.C. uiteindelijk bij gebaat was, aangezien de periodetitel naar de Nijmegenaren ging.

Voor de laatste keer dat De Graafschap in competitieverband verloor moeten we even terug in de tijd. Op 8 september was MVV in Doetinchem met 1-2 te sterk voor de Superboeren. Daarna werd vier keer gewonnen en even zo vaak gelijkgespeeld. Alleen in de strijd om de KNVB-beker werd nog een nederlaag geleden. Tegen de amateurs van Kozakken Boys werd met 1-1 gelijkgespeeld. Aangezien in de verlenging niet meer gescoord werd en de Tweede Divisionist de strafschoppen uiteindelijk beter nam dan De Graafschap, eindigde het toernooi voor de Doetinchemmers al in de eerste ronde. Topscorer van De Graafschap is Daryl van Mieghem, die tot nu toe vijf keer wist te scoren. Hij wordt op de voet gevolgd door voormalig N.E.C.-spits Sjoerd Ars, die tot vier treffers kwam.

N.E.C. zal zich in Doetinchem gesteund zien door een vol uitvak. Zo’n 550 Nijmegenaren zullen de tocht naar De Vijverberg maken om de mannen van trainer Adrie Bogers naar de overwinning te schreeuwen. Makkelijk zal het niet worden, maar N.E.C. heeft als koploper alle reden om vol vertrouwen aan de wedstrijd te gaan beginnen. Hoewel het voetballend nog altijd beter moet kunnen, zijn de resultaten al maandenlang uitstekend te noemen. De afgelopen zeven wedstrijden werden stuk voor stuk gewonnen en net als bij De Graafschap dateert de laatste competitienederlaag van 8 september. In Den Bosch werd het toen 3-0 voor de plaatselijke FC.

De Graafschap staat met 21 punten vijfde op de ranglijst, op zes punten afstand van N.E.C., dat de ranglijst sinds de vorige speelronde aanvoert. Trainer Adrie Bogers zal in Doetinchem naar alle waarschijnlijkheid in ieder geval weer kunnen beschikken over Arnaut Groeneveld, die bij de thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht vanaf de tribune moest toekijken met rugklachten.

De Graafschap zal er alles aan gaan doen om N.E.C. op de ranglijst te naderen tot op drie punten. Aan het team van Adrie Bogers de taak om de opmars van de Doetinchemmers te stoppen en de koppositie te behouden. We gaan ervoor!

85' Andrew Driver wordt gewisseld voor Tim Receveur
83' GOAL: Wojciech Golla maakt de 1-3 (Assist door Ferdi Kadioglu)
67' Anthony van den Hurk wordt gewisseld voor Sjoerd Ars
66' GOAL: Sven Braken maakt de 1-2
65' Gele kaart Andrew Driver
53' GOAL: Daryl van Mieghem maakt de 1-1
13' Myenty Abena wordt gewisseld voor Bart Straalman
10' GOAL: Arnaut Groeneveld maakt de 0-1
9' Gele kaart Jordy Tutuarima
3' Gele kaart Gregor Breinburg

30 Frank Sturing
N.E.C. heeft de eerste wedstrijd in een reeks toppers winnend afgesloten. Op de Vijverberg wonnen de Nijmegenaren met 1-3, gesteund door een vol uitvak, van De Graafschap. De Nijmeegse goals werden gescoord door Arnaut Groeneveld, Sven Braken en Wojciech Golla. N.E.C. vergroot het gat met de Superboeren op die manier tot negen punten.

Aan de sfeer zou het niet liggen op de Vijverberg. Bij aanvang van de wedstrijd werden beide ploegen onder luid applaus toegezongen door de eigen aanhang. Het begin van de wedstrijd was eveneens een spektakel. Binnen twee minuten verdiende de Superboeren de eerste hoekschop en ontving Breinburg de eerste kaart van de wedstrijd. Na tien minuten kreeg N.E.C. de eerste echt uitgespeelde mogelijkheid. Arnaut Groeneveld kreeg de bal aan de linkerzijde van het veld, trok naar binnen en schoot van randje zestien hard en laag in het doel: 0-1!

Teruggedrongen

Na de goal had N.E.C. het moeilijk en kwam De Graafschap een aantal keer dicht bij de gelijkmaker. Onder andere oud-N.E.C.'er Sjoerd Ars was een aantal keer gevaarlijk voor het doel van Delle. Na een halfuur kwam N.E.C. beter in het spel en testte het Bednarek een aantal keren via Ferdi Kadioglu en Mart Dijkstra. De grootste kans van de wedstrijd kwam na 35 minuten op naam van Ars. Hij kon vrij inkoppen bij een corner, maar mikte naast. De minuten daarna gebeurde er weinig, tot aan de blessuretijd. Groeneveld was opnieuw dreigend aan de linkerkant en legde de bal goed terug op de rand van de zestien, waar Dijkstra de bal net niet genoeg snelheid meegaf. N.E.C. zocht om die reden met een 0-1 voorsprong de kleedkamer op.

Karakter

Na rust verdubbelde de Nijmegenaren bijna direct de voorsprong. Via Groenveld werd Breinburg in stelling gebracht, maar hij schoot ternauwernood naast de goal van de Superboeren. Met de poging brak een sterke periode van de Nijmegenaren aan, tot in de 53ste minuut plotseling de gelijkmaker op het scorebord kwam te staan. Na goed werk aan de linkerkant van het veld werd de voorzet gegeven, waar Delle de bal niet geheel kon wegwerken. De bal werd vervolgens door Van Mieghem hard binnengeschoten. N.E.C. had het daarna moeilijk en de thuisploeg kwam er regelmatig gevaarlijk uit.

Veerkracht

Op het uur counterde N.E.C. zich bijna op voorsprong. Braken hield de bal knap vast, gaf de bal aan Mohamed Rayhi en op zijn beurt stuurde hij de bal richting de kruising. Bednarek wist de bal stijlvol te redden. Kort daarna kreeg N.E.C. een vrije trap op een interessante positie na een overtreding van Driver, die tevens op de bon werd geslingerd. De voorzet van Kadioglu werd bijna in eigen doel gewerkt, maar Bednarek kon stoppen. De rebound werd hem te machtig, want Braken tikte de bal alsnog langs de doelman: 1-2. De laatste twintig minuten gingen de Superboeren op jacht naar de gelijkmaker. Schoten van El Jebli, Serrarens en Tutuarima leverde echter allemaal niet het gewenste effect op. Dit werd na 83 minuten voetbal feilloos afgestraft door de Nijmegenaren, want uit een simpel verdiende corner kon Wojciech Golla binnenschieten. De bal werd verlengd en bij de tweede paal kreeg de centrumverdediger alle tijd om de bal in de hoek te plaatsen. Daarmee was de wedstrijd gespeeld en dus gingen de punten mee naar Nijmegen!