Voorbeschouwing

Voorbeschouwing N.E.C. - Go Ahead Eagles

Voorbeschouwing N.E.C. - Go Ahead Eagles
Na een zonovergoten trainingskamp in Spanje, met eenvoudige overwinningen tegen Quick Boys (6-0) en Eintracht Braunschweig (4-0), begint vrijdag in eigen huis weer het echte werk. Go Ahead Eagles, net als N.E.C. vorig seizoen nog actief in de Eredivisie, is dan te gast in stadion De Goffert.

Er is nogal wat gebeurd de afgelopen weken. Niet alleen vertrokken bij N.E.C. spelers als Jordan Larsson en Joey Sleegers definitief, ook werd in de persoon Pepijn Lijnders een nieuwe hoofdtrainer aangesteld. Lijnders stond in Spanje voor het eerst voor de ploeg en werd daarin onder andere bijgestaan door Adrie Bogers, die als assistent verder zal gaan. Ook N.E.C.-verdediger Robin Buwalda vertrok in de winterstop uit Nijmegen. Hij wordt voor de rest van het seizoen verhuurd aan de tegenstander van vrijdag: Go Ahead Eagles. Voor Buwalda wordt het dus een wel héél snel weerzien met zijn N.E.C.-collega’s.

Go Ahead Eagles overwinterde in eigen land en mocht in die periode naast Robin Buwalda nóg twee nieuwe verdedigers verwelkomen: Levi Opdam (geleend van AZ) en Mauro Savastano (op huurbasis overgekomen van Jong Ajax). Ook vanuit Engeland zouden nog één of meerdere huurlingen richting Deventer trekken, waaronder rechtsbuiten Aaron Nemane van Manchester City. Aan het roer bij de Deventenaren staat sinds het ontslag van Leon Vlemmings de ervaren rot Jan van Staa. Tot dusverre verloopt het seizoen voor Go Ahead teleurstellend. De ploeg vindt zichzelf terug op de veertiende plaats op de ranglijst en daar zou vooraf niemand in Deventer en omstreken voor getekend hebben. Aan Jan van Staa dus de taak om zijn team de weg omhoog te wijzen.

N.E.C. kan terugkijken op een prima trainingskamp. De omstandigheden in Spanje waren prima, de resultaten zoals verwacht en de sfeer meer dan goed. Het is uiteraard de vraag of Pepijn Lijnders veel gaat veranderen aan het elftal dat Adrie Bogers de laatste weken het veld instuurde. In Spanje werd de plek van de inmiddels vertrokken Jordan Larsson tijdens de oefenwedstrijden ingevuld door Jari Schuurman, dus het lijkt logisch dat de Feyenoord-huurling ook tegen Go Ahead Eagles de rechtsbuitenpositie zal invullen. Voor N.E.C. is het zaak meteen weer een overwinning te boeken en zo de zevenklapper tegen Jong AZ (2-7) een mooi vervolg te geven. Bovendien blijft de ploeg van trainer Pepijn Lijnders dan ook de ploeg met de minste verliespunten in de Jupiler League.
90' De wedstrijd is afgelopen
82' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Janio Bikel
75' Anass Achahbar wordt gewisseld voor Sven Braken
71' Jari Schuurman wordt gewisseld voor Kevin Jansen
64' Pieter Langedijk wordt gewisseld voor Givan Werkhoven
64' Brem Soumaoro wordt gewisseld voor Sjoerd Overgoor
62' GOAL: Anass Achahbar maakt de 5-1
61' GOAL: Anass Achahbar maakt de 4-1
58' Gele kaart Mauro Savastano
49' GOAL: Jari Schuurman maakt de 3-1 (Assist door Michael Heinloth)
45' Rust
40' GOAL: Ferdi Kadioglu maakt de 2-1 (Assist door Steeven Langil)
30' Gele kaart Mart Dijkstra
23' GOAL: Aaron Nemane maakt de 1-1 (Assist door Joey Suk)
17' GOAL: Anass Achahbar maakt de 1-0 (Assist door Ferdi Kadioglu)

Opstelling N.E.C.

28 Joris Delle (K)
5 Calvin Verdonk
6 Mart Dijkstra '82
9 Anass Achahbar '75
14 Wojciech Golla
16 Ferdi Kadioglu
17 Steeven Langil
21 Jari Schuurman '71
22 Michael Heinloth
30 Frank Sturing
34 Gregor Breinburg

Wisselspelers

1 Joshua Smits (K)
23 Marco van Duin (K)
26 Maarten Paes (K)
2 Guus Joppen
4 Ted van de Pavert
8 Kevin Jansen '71
15 Suently Alberto
19 Sven Braken '75
24 Janio Bikel '82
27 Ole Romeny

Opstelling Go Ahead Eagles

1 Sonny Stevens
4 Xandro Schenk
6 Brem Soumaoro '64
7 Stefano Beltrama
8 Joey Suk
11 Pieter Langedijk '64
18 Levi Opdam
19 Sam Hendrik
20 Robin Buwalda
28 Aaron Nemane
34 Mauro Savastano

Wisselspelers

9 Leon de Kogel
10 Shadrach Eghan
14 Sjoerd Overgoor '64
16 Maarten van Fockert
21 Givan Werkhoven '64
23 Mark Spenkelink
24 Orhan Dzepar
25 Thijs Dekker
26 Patrick Maneschijn
27 Dennis Hettinga
Swingend N.E.C. wint in de hoogste versnelling van Go Ahead Eagles
N.E.C. heeft de competitie overtuigend hervat met een 5-1 overwinning op Go Ahead Eagles. Voor de swingende Nijmegenaren, die de hele wedstrijd in de hoogste versnelling naar voren speelden, scoorden Anass Achahbar (3), Ferdi Kadioglu en Jari Schuurman. Namens Go Ahead deed Aaron Nemane wat terug.

De debuterende trainer Pepijn Lijnders koos in de wedstrijd tegen de Deventenaren voor Anass Achahbar in de spits, waardoor Sven Braken op de bank moest plaatsnemen. Het voormalig Feyenoord-talent werd in de aanval geflankeerd door Steeven Langil en Jari Schuurman. Op het middenveld koos Lijnders met Mart Dijkstra, Gregor Breinburg en Ferdi Kadioglu voor het gebruikelijke drietal en voor Joris Delle kreeg Wojchiech Golla centraal ondersteuning van Frank Sturing en op de backposities speelden Michael Heinloth en Calvin Verdonk.

N.E.C. had vanaf de eerste minuut het betere van het spel. De druk van de Nijmegenaren leidde het eerste kwartier nog niet tot grote kansen. Waar Achahbar na zeven minuten stuitte op doelman Sonny Stevens, kreeg Breinburg vijf minuten later de bal niet tussen de palen na een goede voorzet van Heinloth. In de 17e minuut was het echter wel raak. Na een periode van balbezit voor de Nijmegenaren kwam de bal bij Verdonk. Die bediende met een prachtige lange pass Kadioglu, die op zijn beurt de bal met een voetbeweging simpel klaar legde voor Achahbar. De spits betaalde het vertrouwen van zijn coach meteen terug en prikte de bal beheerst in de hoek: 1-0.

Lang konden de Nijmegenaren niet genieten van de voorsprong. Ondanks het aanhoudende veldoverwicht, kwam de bal uit het niets in de voeten van de debuterende Manchester City-huurling Aaron Nemane. De watervlugge rechtsbuiten passeerde Verdonk binnendoor en bleef kalm oog in oog met Delle, die kansloos was toen de bal in de korte hoek in het doel verdween. Daarop probeerden de Nijmegenaren met veel energie de defensie van Go Ahead Eagles onder druk te blijven zetten. Anders dan het eerste kwartier, speelden de mannen van trainer Jan van Staa zich nu wél onder de druk uit en kwamen zelfs voorzichtig dichterbij doelman Delle. Daarmee was de grootste kans voor de Nijmegenaren in de 29ste minuut uit de omschakeling: Kadioglu speelde met een prima pass Achahbar vrij. De spits had wederom oog voor de opstomende mannen om hen heen en vond ditmaal Langil. De Franse rechtsbuiten raakte de bal verkeerd en roeide de bal huizenhoog over. N.E.C. bleef daarna aandringen. Waar Schuurman eerst nog in kansrijke positie miste en Langil zijn schot na een knappe passeerbeweging rakelings naast zag gaan, was het later Kadioglu die tekende voor de nieuwe Nijmeegse voorsprong. Knap voorbereidend werk van Langil leek de bal bij Achahbar te brengen. Die stapte echter over de bal en zette daarmee Kadioglu vrij voor de goal. Die prikte de bal behendig in de touwen: 2-1! Voor rust braken daarna de mooiste - maar doelpuntloze - minuten van de wedstrijd aan. De Nijmegenaren lieten Go Ahead niet ontsnappen en creëerden de ene na de andere kans. Omdat de Nijmegenaren het vizier niet meer op scherp hadden staan, gingen de teams theedrinken met een 2-1 voorsprong.

Mensen die te lang stonden te dralen in de catacomben of nog snel even naar het toilet wilden, hadden pech: de thee was nauwelijks op of de bal lag er alweer in. De opstomende Heinloth kreeg de bal met een prima voorzet bij Schuurman. Die ramde de bal feilloos in de kruising en tekende voor de verdubbeling van de Nijmeegse voorsprong: 3-1! Zo'n tien minuten later volgde de minuut van Achahbar. Eerst stond hij aan het einde van een lange aanval, toen hij ervan profiteerde dat Stevens een schot van Breinburg niet onder controle kreeg (4-1) en kort na de aftrap van Go Ahead profiteerde hij van slordig balverlies en tekende hij voor zijn derde en de vijfde van N.E.C.: 5-1!

Daarmee was de eindstand bereikt. N.E.C. nam wat gas terug en kwam geen moment meer in de problemen. Lijnders gaf Kevin Jansen (voor Schuurman) en Janio Bikel (voor Dijkstra) nog speelminuten en gunde hattrickheld Achahbar een publiekswissel. Hij kreeg een staande ovatie en voor de doelpuntenmaker kwam een kwartier voor het einde een andere goaltjesdief: Sven Braken. Het leidde ondanks het veldoverwicht niet meer tot grote kansen voor de Nijmegenaren en de bezoekers uit Deventer moesten lijdzaam toezien hoe N.E.C. de bal bleef rondspelen.

Door de zege blijft N.E.C. in het spoor van Fortuna Sittard. De Limburgers wonnen vandaag van Jong Ajax en blijven daarmee koploper van de Jupiler League. Maar de mannen van Sunday Oliseh hebben een duel meer gespeeld. Dat betekent dat, als N.E.C. maandag het inhaalduel tegen FC Oss winnend weet af te sluiten, het bovenaan staat. En daarmee heeft N.E.C. alles in eigen hand om de kampioenschaal weer naar Nijmegen te halen.

New York Pizza Man of the Match: Annas Achahbar
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31