Voorbeschouwing Excelsior - N.E.C.

Vorige week kreeg N.E.C. in Volendam de eerste competitienederlaag sinds 4 oktober (1-0 nederlaag bij NAC) te verwerken. De nederlaag kwam op een vervelend moment aangezien Volendam de grootste concurrent was in de strijd om de tweede periodetitel. Door de nederlaag wipte Volendam in die strijd over N.E.C. heen en omdat ook SC Cambuur die avond wist te winnen, moeten ook de Friezen weer ingehaald zien te worden in twee wedstrijden die de tweede periode nog telt. De kansen zijn dus flink geslonken, maar uiteraard is niets onmogelijk. N.E.C. zal vanavond in Rotterdam ieder geval vol voor de overwinning moeten gaan tegen SC Excelsior om (bij eventuele misstappen van Volendam en Cambuur) ook volgende week nog enige kans te willen maken op de periodetitel.

Naar verwachting zal de ploeg in Kralingen geen makkelijke klus wachten. Excelsior en N.E.C. tonen zich dit seizoen namelijk redelijk gelijkwaardig aan elkaar. De ploegen ontlopen elkaar na zeventien wedstrijd slechts één puntje op ranglijst, in het voordeel van de Rotterdammers. Ook in de eerste ronde van het bekertoernooi ging het gelijk op toen de teams elkaar troffen. Na negentig minuten stond namelijk een 2-2 stand op het scorebord, maar in de verlenging trok Excelsior uiteindelijk toch aan het langste eind (4-2). Vorige week boekte Excelsior een overtuigende uitzege bij Roda JC. In Kerkrade werd het maar liefst 1-4 voor de Kralingers. Topscorer bij Excelsior is middenvelder Rai Vloet (7 doelpunten), die op de voet wordt gevolgd door Jeffry Fortes, die naast zes treffers ook al vier assists wist te noteren.

Bij N.E.C. kan het trainerstrio putten uit een bijna complete selectie. Alleen doelman Norbert Alblas zit nog altijd in de lappenmand. Ten opzichte van het treffen met FC Volendam wordt één wisseling verwacht in het basiselftal. Naar alle waarschijnlijkheid mag Ole Romeny namelijk vanaf de aftrap zijn opwachting maken op Woudenstein. Dat zal ten koste gaan van Tom van de Looi, die zijn basisplek dan dus kwijt is. Jellert van Landschoot neemt dan de plek naast Mart Dijkstra in, terwijl Zian Flemming diens plek achter de spitsen zal innemen. Voor Ole Romeny komt zo een plek vrij in de punt van de aanval.

De wedstrijd begint vanavond om 20.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie.

93' De wedstrijd is afgelopen
92' Elias Már Ómarsson wordt gewisseld voor Ahmad Mendes Moreira
80' Thomas Verhaar wordt gewisseld voor Siebe Horemans
80' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Randy Wolters
73' GOAL: Joël Zwarts maakt de 2-1
61' Bart van Rooij wordt gewisseld voor Terry Lartey Sanniez
55' Jellert van Landschoot wordt gewisseld voor Tom Overtoom
49' GOAL: Ole Romeny maakt de 1-1 (Assist door Jonathan Okita)
48' GOAL: Sander Fischer maakt de 1-0
26' Thomas Oude Kotte wordt gewisseld voor Robin van der Meer

N.E.C. verliest voor de tweede keer op rij

Na de nederlaag in Volendam heeft N.E.C. de kans op de titel in de tweede periode niet meer in eigen hand. Winnen en hopen op mistappen van de concurrenten is het enige dat de Nijmegenaren kunnen doen. Een lastige uitwedstrijd tegen Excelsior stond vrijdagavond op het programma. In een redelijk gelijk opgaand duel, trokken de gastheren aan het langste eind: 2-1. Door het verlies raakt N.E.C. verderop achterop in strijd om de tweede periodetitel.

N.E.C. begon met één wijziging ten opzichte van de vorige elf basisnamen. Tom van de Looi maakte plaats voor Ole Romeny. Laatstgenoemde werd na ruim twee minuten voetbal dan ook in stelling gebracht met een leep balletje de diepte in door teamgenoot Anthony Musaba. Echter was de ruimte tussen Romeny en Excelsior-keeper Alessandro Damen klein, waardoor de N.E.C.-aanvaller zijn voet niet tegen de bal kreeg.

De tweede serieuze kans van Nijmeegse komaf deed zich na zes minuten spel voor. Mart Dijkstra gaf een pass op maat aan Musaba, die op zijn beurt Romeny vond aan de zestien. Romeny haalde uit, maar het schot miste richting en was makkelijk te pakken voor de Rotterdamse doelman. Vervolgens poogde Zian Flemming in de twaalfde minuut van een afstand met een scherp schot, maar deze verdween rakelings langs het doel. De openingsfase was geheel besteed aan de Nijmegenaren, die vooralsnog weinig tegenstand kregen van de gastheren.

Na twintig minuten speeltijd begon Excelsior zich wat meer van hun eigen helft te begeven. De kansen waren mager, maar N.E.C. liet zich verder terugzakken waardoor er plots een stuk minder dreiging kwam naar het Excelsior-doel. In de 26e minuut kwam de Nijmeegse formatie lichtelijk met de schrik vrij, doordat Flemming de bal verkeerd raakte uit een corner van de Rotterdammers- maar de bal kon met gemak opgevangen worden door doelman Mattijs Branderhorst.

De doelman hield even later, op het halfuur spelen, zijn ploeg op de been met uitstekend keeperswerk. De bal krulde laag onderin de rechterhoek, maar volledig gestrekt kon de goalie de inzet keren. De dreiging van Excelsior begon toe te nemen, terwijl die van N.E.C. alsmaar aan het slinken was. De sterke openingsfase was beslist geen voorbode, viel vast te stellen na 35 minuten speeltijd.

N.E.C. ging, naarmate de eerste helft vorderde, slecht met het balbezit om. Passes kwamen niet aan bij teamgenoten, of verdwenen onnodig over de zijlijn. De scherpte waarmee de formatie uit Nijmegen begon, leek plaats gemaakt te hebben voor slordigheid. Met 0-0 op het scorebord, floot arbiter Danny Makelie af.

Ongewijzigd startten de ploegen een de tweede helft. Na drie minuten bezorgden Excelsior al kopzorgen. Uit een corner ontstond gevaar, waarbij Branderhorst de eerste poging nog kon keren; maar de tweede inzet werd door Sander Fischer tegen de touwen gewerkt. De juichende supporters van de thuisclub zaten nog niet, toen de gelijkmaker alweer viel. Met een prachtig geplaatst schot, verschalkte Romeny de Rotterdamse sluitpost: 1-1.

Via de rechterflank proefte Excelsior de ruimte om aan te vallen. Met de opkomende back Dogucan Haspolat, werd de bal tweemaal hard voor het doel gegeven. Eenmaal miste het een eindstation, de tweede keer werd de bal nét naast het doel geschoten van Branderhorst. Beide ploegen wilden aanspraak maken op de voorsprong met aanvallend voetbal, waarbij de Kralingers iets beter uit de kleedkamer kwamen dan de Nijmegenaren: viel op te maken na 55 minuten speeltijd.

In de 62e minuut deed zich opnieuw een grote kans voor in de naam van Exselsior. Een voorzet in het zestienmetergebied kwam terecht op het hoofd van de vrijstaande Thomas Verhaar, maar deze kopte rakelings over het doel. De 1-1 tussenstand begon te piepen en te kraken voor de Nijmegenaren.

Even leek N.E.C. zichzelf een groot plezier te doen door de 1-2 te maken. Musaba stormde op het doel van de Kralingers af, maar de keeper van de tegenstander kon het schot van Musaba dusdanig aanraken; waardoor het over het doel stuiterde.

De ploeg uit de Waalstad meldde zich na 68 minuten weer op de helft van Excelsior, waardoor de druk op het doel van de Kralingers toenam- evenals de kansen voor N.E.C. Romeny leek even zijn tweede te gaan maken, nadat hij met een strakke bal in stelling gebracht werd. Een uitschuivend been van de Excelsior-defensie kon het schot nét blokkeren.

In de 72e minuut raakte het zicht op drie punten weer wat verder weg voor N.E.C. Een strak uitgevoerde aanval door Excelsior werd afgemaakt door Joel Zwarts: 2-1. Met wederom één doelpunt verschil, lag de opgave weer bij het op zoek gaan naar de gelijkmaker. Met de klok in het nadeel, drong de Nijmeegse formatie aan op een resultaat in Rotterdam. Grote kansen bleven vooralsnog uit, maar Damen werd regelmatig aan het werk gezet om voorzetten uit de lucht te plukken.

Met nog zeven minuten speeltijd te gaan, zakte Excelsior terug op hun helft, waardoor de ruimtes klein werden om een Nijmeegse aanval op te zetten. De 3-1 viel zelfs bijna in de 86e minuut uit een vrije trap voor de gastheren, nadat de bal voor de voeten kwam van Haspolat; maar hij werkte de bal huizehoog over het doel.

N.E.C. wist geen serieuze kansen meer te creeeren, waardoor opnieuw verlies een feit werd. Met 2-1 ging de wedstrijd verloren in Rotterdam.