Op 15 november 1900 zag voetbalclub Eendracht het levenslicht. Voor zover bekend was Eendracht in 1900 de eerste voetbalvereniging die werd opgericht door ‘gewone’ arbeiders, echte volksjongens. Voetbal was in die tijd al redelijk populair, maar het clubvoetbal was nog een echte elitaire bezigheid.

Het ontstaan van N.E.C.

De oprichters van Eendracht hadden echter een heel andere achtergrond: Guus Lodestijn, Anton Kuijpers en Wouter van Lent kwamen uit de oude Nijmeegse benedenstad, destijds niet veel meer dan een achterstandsbuurt, waar de armste mensen van de stad woonden. Voetballen deden de jongens uit de benedenstad iedere dag. Niet op een veld, maar op straat; het liefst op de Waalkade. Op 15 november 1900 besloten zij om een eigen voetbalclub op te richten. Iedere week betaalden ze een contributie van welgeteld twee cent en van dat geld kochten ze eens in de zoveel tijd een nieuwe bal. In 1910 fuseerde Eendracht met de club die Nijmegen, dat twee jaar eerder door leden van Quick was opgericht. Deze fusie leidde tot het ontstaan van N.E.C. (Nijmegen Eendracht Combinatie). Na de invoering van het betaald voetbal in 1954 kende N.E.C. veel ups en downs; promoties en degradaties volgden elkaar op en ook wist N.E.C. tot op heden vier keer tot de bekerfinale te reiken. Maar in 1973, 1983, 1994 en 2000 waren achtereenvolgens NAC Breda, Ajax, Feyenoord en Roda JC helaas te sterk.

Geschiedenis van N.E.C. in Europa

Ook speelde N.E.C. tot drie keer toe Europees voetbal, waarvan de eerste keer in het seizoen 1983-1984. De Nijmegenaren waren in 1983 dan wel gedegradeerd uit de eredivisie, maar mochten als verliezend bekerfinalist toch deelnemen aan het toenmalige Europacup II-toernooi. In de eerste ronde werd Brann Bergen uitgeschakeld, waarna in de tweede ronde het grote FC Barcelona, waar destijds onder anderen Diego Maradona en Bernd Schuster speelden, de tegenstander was. In een bomvol Goffertstadion kwam N.E.C. in het heenduel nog brutaal op een 2-0 voorsprong, maar verloor het uiteindelijk met 2-3. De uitwedstrijd in Spanje werd met 2-0 verloren. Nijmegen moest vervolgens precies twintig jaar wachten op het volgende avontuur in Europa en de manier waarop dat werd bewerkstelligd is haast onvergetelijk.

Op de laatste speeldag van het seizoen 2002-2003, in ongeveer de allerlaatste seconde van de uitwedstrijd tegen RKC Waarlijk, schoot Jarda Simr N.E.C. naar de broodnodige overwinning en daarmee de vijfde plaats in de Eredivisie. Wat volgde was een ongekende explosie van vreugde op de tribunes in Waalwijk en thuis in Nijmegen, waar tienduizenden supporters het succes vierden. Onder trainer Johan Neeskens nam N.E.C. in het daaropvolgende seizoen vervolgens deel aan het UEFA Cup toernooi, maar al in de eerste ronde zou Wisla Krakau te sterk blijken en zodoende kwam daaraan een vroegtijdig einde.

Alles komt goed

Hoe anders was dat in 2008, een historisch jaar voor N.E.C. De eerste helft van het seizoen 2007-2008 verliep dramatisch en N.E.C. ging de winterstop in als degradatiekandidaat. De tweede seizoenshelft ontwikkelde zich sensationeel. Onder leiding van Mario Been boekte N.E.C. overwinning na overwinning en eindigde het als achtste, waardoor het mocht deelnemen aan de play-offs. Daarin was de Nijmeegse ploeg heer en meester; N.E.C. won alle wedstrijden. Met deelname aan de Europa League als beloning. Daarin stuntte N.E.C. opnieuw door eerst Dinamo Boekarest uit te schakelen en vervolgens de poulefase te overleven. De winst in Moskou op Spartak en de thuiswinst op Udinese zijn wedstrijden die supporters nooit meer zullen vergeten. In de derde ronde was HSV te sterk voor de Nijmegenaren, die in Hamburg werden ondersteund door een enorme supportersschare.

De degradatie

Maar de geschiedenis van N.E.C. kent naast hoge pieken ook diepe dalen. Het seizoen 2013-2014 is daar een treffend voorbeeld van. Na twintig jaar in de Eredivisie te hebben gespeeld, degradeert N.E.C. naar de eerste divisie. Op zaterdag 3 mei 2014 ontsnapt N.E.C. – door twee onvergetelijke doelpunten van Alireza Jahanbakhsh – in de ArenA aan directe degradatie, want een 2-2 gelijkspel in Amsterdam bleek genoeg om Roda JC, dat het laatste duel van de competitie won, net voor te blijven. De vreugde was echter van korte duur: N.E.C. treft Sparta Rotterdam in de play-offs en verliest de eerste ontmoeting (gespeeld over twee avonden vanwege het slechte weer) met 1-0. In het eigen Goffertstadion gaat het drie dagen later echter pas echt mis: de Spartanen winnen met 3-1 en de degradatie is een feit.

Desalniettemin bracht de degradatie ook positieve veranderingen met zich mee. Het technisch beleid werd kritisch bekeken en veranderd en de selectie werd met behulp van de adviezen vanuit Futuralis Football Company drastisch hervormd. Het visieplan 2014-2017 werd opgesteld en met een nieuwe trainer aan het roer waaide er al snel een frisse wind door het Goffertstadion.

Het kampioensjaar

In sneltreinvaart raasde N.E.C. door de zogeheten Jupiler League en de ploeg van trainer Ruud Brood bond de ene na de andere ploeg aan de zegekar. Uit bij Almere City werd de eerste periodetitel binnengehaald (later zou N.E.C. ook de andere drie op zijn conto schrijven) en niet veel later kroonden de Nijmegenaren zich tot winterkampioen. Met mededegradant en voornaamste concurrent om titel Roda JC was op dat moment al een gat van zes punten geslagen.

N.E.C. kwam echter niet goed uit de winterstop en verloor het eerste duel van 2015 met afgetekende cijfers van hoogvlieger FC Eindhoven (3-0) en voor even hield men in Nijmegen het hart vast. Het duurde echter niet lang voordat N.E.C. de draad weer oppakte en uiteindelijk het ene na het andere record aan gort speelde. Met precies honderd goals en meer dan honderd punten wist de club binnen het jaar terug te keren naar het hoogste plan. Een ongekende prestatie.

Sponsor afbeelding
  • Logo van GX Software
  • Logo van EnergieFlex
  • Logo van LEGEA
  • Logo van Hofmans at Home
  • Logo van Personato
  • Logo van Rabobank
  • Logo van Mise en Place
  • Logo van Voetbalshop
  • Logo van Toyota
  • Logo van Konings & Meeuwissen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Goffertgeluiden Inschrijven