Feitjes & Weetjes

Feitjes en Weetjes FC Den Bosch – N.E.C.

Feitjes en Weetjes FC Den Bosch – N.E.C.

Met een ongeslagen reeks van negen wedstrijden op zak reist N.E.C. zondag af naar Den Bosch voor het weerzien met de plaatselijke FC. Een wedstrijd die de Nijmegenaren vaak goed lijkt te liggen, gezien eerdere resultaten. In 1973 bereikte de ploeg uit Nijmegen bijvoorbeeld een mooie mijlpaal tegen FC Den Bosch. Benieuwd waarom? Lees dan snel verder voor alle leuke feitjes en weetjes over de wedstrijd.

De wedstrijd van zondag zal de 35e ontmoeting zijn tussen N.E.C. en FC Den Bosch. Voor de eerste ontmoeting moeten we ruim zeventig jaar terug in de tijd, naar het jaar 1947. Toen werd er in de Goffert gestreden om de kampioenscompetitie. Op 22 juni stond het treffen met de, toen nog BVV hetende, club uit de Brabantse hoofdstad. 2-1 was de stand waarbij de scheidsrechter een einde maakte aan de wedstrijd, waardoor de ploeg van toenmalig trainer, én clubman, Bertus Schoester de winst binnen had.

FC Den Bosch moest in de jaren daarna lang wachten op een overwinning op de Nijmegenaren. Pas op 20 oktober 1985 slaagde de Brabanders erin de ploeg in het rood-groen-zwart te verslaan. Inmiddels is de balans tussen de clubs als volgt opgebouwd: zeventien keer won N.E.C., tien keer bleef de strijd onbepaald en slechts zeven keer was het blauwwitte leger uit Noord-Brabant te sterk voor de trots van Nijmegen. Over het algemeen weet N.E.C. dus wel wat winnen is tegen de bezoekers van zondag.

De hoogste overwinning dateert uit 1973, toen N.E.C. haar grootste thuisoverwinning ooit boekte door FC Den Bosch met 7-0 terug naar huis te sturen. Met clubiconen als Sije Visser en Harry Schellekens was de ploeg van Wiel Coerver veel te sterk in eigen huis. Cas Janssens was de gevierde man door vier keer raak te schieten.

De club uit Den Bosch in 1947 haar wedstrijden nog onder de naam ‘BVV’. De club heeft echter nog meer namen gehad door de loop der jaren. Zo begon de club in 1906 als NOAD, maar dat werd snel veranderd naar BVV (Bossche Voetbal Vereniging) om verwarring met het Tilburgse NOAD te voorkomen. Opvallend detail is dat, ondanks de naam, de thuiswedstrijden toen in Vught gespeeld werden. Pas vanaf 1951 speelde de club haar wedstrijden in Stadion de Vliert in Den Bosch. Echter ging het daar niet goed met de club en daalde het vrijwillig af naar amateurniveau. Waarop een nieuwe stichting volgde die met de proflicentie verder ging: FC Den Bosch. Eén jaar later voegde profvereniging én stadsgenoot Wilhelmina zich bij de club aan, waarop de naam veranderde naar FC Den Bosch ‘67. In 1988 wijzigde de naam vervolgens weer naar BVV Den Bosch en vier jaar later alweer naar FC Den Bosch, zoals de club tot op heden bekend staat.

De uitwedstrijd vorig seizoen leverde na een doelpuntrijk duel één punt op, er werd namelijk 2-2 gelijkgespeeld. In eigen huis werd er wel gewonnen, maar een ruime overwinning was het niet: 1-0 was de stand na negentig minuten. De overwinning die wel het benoemen waard is, is de 5-0 winst in 2019. Toen vond Jonathan Okita drie keer het net en schoot zo zijn ploeg naar een ruime overwinning.

Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36