Feitjes & Weetjes

Feitjes en weetjes Go Ahead Eagles – N.E.C

Feitjes en weetjes Go Ahead Eagles – N.E.C

Na de verloren thuiswedstrijd van afgelopen maandag tegen NAC Breda is het voor N.E.C. niet meer mogelijk om de vijfde plek te behalen dit seizoen. De Nijmegenaren zijn wel verzekerd van play-offs en hebben dus nog kans om zich te verzekeren van promotie naar de Eredivisie. Komende wedstrijd zal het echter opnieuw geen makkelijke wedstrijd worden. De ploeg van Rogier Meijer gaat komende vrijdag op bezoek in de Adelaarshorst voor de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De Eagles staan momenteel op de derde plek van de Keuken Kampioen Divisie ranglijst en kunnen technisch gezien nog direct promoveren naar de Eredivisie. Aan de Nijmegenaren de taak om dit te voorkomen door de ploeg van Kees van Wonderen punten te laten verspelen. Kom alvast in de stemming met een aantal interessante weetjes en feitjes over de tegenstander van vrijdag! 

Go Ahead Eagles en N.E.C. zijn bekende ploegen voor elkaar en speelde in totaal ook al 93 onderlinge duels tegen elkaar. Hierin blijkt de ploeg uit Deventer vaak de sterkste van de twee. In de 93 duels die tegen elkaar werden gespeeld verloor N.E.C. er 33, speelde het 34 keer gelijk en wonnen de Nijmegenaren 26 keer. Echter is dat in de Eerste Divisie tot nu toe een ander verhaal. Hierin zijn de Nijmegenaren vaker de sterkste opponent geweest. Van de dertien duels die werden afgewerkt in de Eerste Divisie wonnen de Nijmegenaren er vier, eindigden zes duels in een remise en verloor het drie keer.  

Voor de eerste wedstrijd tussen beide ploegen moeten we helemaal terug naar 1936. Toen speelde N.E.C. thuis op de Hazenkamp gelijk met 1-1. Toentertijd was Coen Delsen de trainer bij de Nijmegenaren.  Delsen was in het seizoen 1936-1937 trainer van de Nijmegenaren en promoveerde met zijn ploeg dat seizoen naar de Eerste Klasse. Hij zou in 1954 weer terugkeren als hoofdcoach en zou onderdeel zijn van de staf tot en met 1957. 

Beide ploegen scoren er regelmatig op los in onderlinge duels. Zo vielen er in 93 duels 309 doelpunten, waarvan de ploeg uit Deventer er 162 maakte en N.E.C. 147. Go Ahead Eagles mag qua statistieken dan wel in het voordeel zijn, maar de afgelopen jaren zijn de ploegen aardig aan elkaar gewaagd. Het jaar 2019 zorgde voor twee spannende affiches die allebei in een gelijkspel eindigden. In Deventer eindigde de wedstrijd in een 4-4 gelijkspel en in het eigen Goffertstadion maakte beide ploegen drie doelpunten. Naast deze gelijke spelen zijn er nog aantal grote uitslagen geweest, zoals de 5-1 winst uit 2018 en de 4-2 overwinning uit 2011. De 5-1 overwinning uit 2018 was ook meteen de grootste overwinning ooit behaald tegen de Eagles.  

Door de jaren heen hebben zowel N.E.C. als Go Ahead Eagles een berg aan verschillende spelers in de selectie gehad. Veel van deze spelers hebben een verleden bij beide clubs. Op dit moment zijn er ook twee oud gezichten te zien in de ploeg van Kees van Wonderen. Alessio Budel en Bas Kuipers staan in Deventer onder contract en kwamen in het recente verleden nog uit voor de Nijmegen Eendracht Combinatie. Er zijn nog een hoop andere namen die voor beide clubs furore gemaakt hebben, zoals: Jhon van Beukering, Joey van den Berg, Robin Buwalda, Tom Daemen, Erik Falkenburg, Jack de Gier, Paco van Moorsel, Randy Wolters en Jan Peters. 

Eerder dit seizoen werd er door N.E.C. in eigen huis gewonnen met 2-1 door doelpunten van Javier Vet en Rangelo Janga. Hopelijk kunnen de Nijmegenaren aanstaande vrijdag ook weer een goed resultaat neerzetten tegen de ploeg uit Deventer en zo de zesde plek op de Keuken Kampioen Divisie ranglijst behouden. 


KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36