Feitjes & Weetjes

Feitjes & Weetjes N.E.C. – FC Volendam

Feitjes & Weetjes N.E.C. – FC Volendam

N.E.C. speelt vrijdagavond in de Goffert tegen het in bloedvorm verkerende FC Volendam. Na het verlies in Waalwijk staan de Nijmegenaren tiende in de Keuken Kampioen Divisie. FC Volendam begon het seizoen met drie gelijke spelen en vier verliespartijen, maar is sinds de aanstelling van Hans de Koning in topvorm. De Volendammers pakten in de acht wedstrijden onder het bewind van de Koning maar liefst achttien punten. Hieronder staan leuke feitjes en weetjes over het treffen tussen beide ploegen.

N.E.C. kwam tot nu toe 43 keer uit tegen Volendam in officiële wedstrijden. De rood-groen-zwarten wonnen negentien van deze ontmoetingen, Volendam won er tien. Veertien keer deelden de ploegen de punten. Deze wedstrijd is twee keer zoveel afgewerkt als Eredivisie duel dan als Eerste Divisie duel: 28 om 14.

De laatste nederlaag van N.E.C. tegen FC Volendam dateert al van 1998. Op 25 maart van dat jaar gingen de Nijmegenaren in Volendam met 2-0 onderuit. N.E.C. eindigde dat seizoen op een zeer verdienstelijke achtste plaats, terwijl FC Volendam met tien punten achterstand op de nummer zeventien kansloos laatste werd en degradeerde naar de Eerste Divisie.

In eigen huis is N.E.C. de laatste jaren aardig op schot geweest tegen FC Volendam. Zo eindigde de wedstrijd in 2008 in 6-1 en werden de Volendammers in 2015 met 7-0 naar huis gestuurd. De 6-1 werd behaald onder leiding van trainer Mario Been, bij de 7-0 was Ruud Brood de oefenmeester van de Nijmegenaren.

Bovenstaande 7-0 is tevens de grootste overwinning van de Nijmegenaren op FC Volendam ooit. De doelpuntenmakers bij deze historische zege waren Sjoerd Ars (2x), Anthony Limbombe, Alireza Jahanbakhsh, Navarone Foor, Jasper Waalkens en FC Volendam-doelman Theo Zwarthoed, die een eigen doelpunt op zijn naam kreeg. In de Goffert wist FC Volendam door de jaren heen slechts één keer te winnen, op 13 april 1991. Onder toeziend oog van een kleine 4000 man verloor N.E.C. destijds door een doelpunt vlak voor tijd met 1-2.

N.E.C.-doelman Marco van Duin kwam in 2010 op amateurbasis uit voor FC Volendam, nadat zijn vorige werkgever HFC Haarlem failliet ging. In Volendam hoefde de doelman echter niet eenmaal op te draven.

Voormalig N.E.C.-spits Melvin Platje staat in de top 10 all-time topscorers van FC Volendam. De aanvaller maakte in vier seizoenen 52 doelpunten voor ‘de Wijdbroeken’. Bij N.E.C. was Platje twee seizoenen actief en scoorde hij in totaal vijftien keer. 

De op dit moment geblesseerde Tom Overtoom kwam in het verleden twee seizoenen uit voor ‘het andere Oranje’. De middenvelder kwam tot 59 optredens voor FC Volendam voordat hij vertrok naar Excelsior.

Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 22 februari 2019 Goffertstadion
N.E.C.
20:00
Almere City

Stand Keuken Kampioen Divisie
10 Jong Ajax 37
11 Almere City 37
12 FC Eindhoven 35
13 FC Volendam 35
14 SC Cambuur 34
15 NEC 32
16 Telstar 25
17 FC Dordrecht 18
18 Jong AZ 17
19 Helmond Sp. 14