Feitjes & Weetjes

Feitjes & weetjes N.E.C. - NAC Breda

Feitjes & weetjes N.E.C. - NAC Breda

Vrijdag staat de wedstrijd tegen NAC Breda op het programma. Om 20.00 uur zal scheidsrechter Pérez op zijn fluit blazen voor het begin van de wedstrijd. De eerdere ontmoeting dit seizoen tussen beide teams werd gewonnen door de Brabanders, N.E.C. zal er dus extra op gebrand zijn om de punten in eigen huis te houden. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent met de leukste feitjes en weetjes over beide ploegen.

De eerste ontmoeting tussen N.E.C. en NAC Breda dit seizoen werd gewonnen door de Brabanders. Lang stond de brilstand op het bord in het Rat Verlegh Stadion, maar daar bracht Sydney van Hooijdonk verandering in. Na 68 minuten spelen schoot Van Hooijdonk de 1-0 binnen, hij zag zijn schot in de linkerhoek eindigen achter doelman Mattijs Branderhorst. N.E.C. probeerde vervolgens de gelijkmaker te forceren, maar dit ging zonder succes.

Er ligt veel historie tussen N.E.C. en NAC Breda. De teams stonden maar liefst 94 keer tegenover elkaar. In die ontmoetingen heeft N.E.C. nog altijd een negatieve balans: N.E.C. wist 26 keer te winnen, verloor 37 keer en speelde 31 keer gelijk. De Nijmegenaren wisten 116 keer de Bredase defensie te kraken en moesten zelf 131 doelpunten incasseren. Als we alleen naar de balans kijken op Eerste Divisie-niveau dan kunnen we vijftien wedstrijd noteren. Ook hier kent N.E.C. een negatieve balans. Van de vijftien wedstrijden wist N.E.C. er vijf te winnen, zeven te verliezen en speelde het drie keer gelijk. Wel wist N.E.C. meer te scoren dan NAC Breda. N.E.C. scoorde twintig keer en NAC negentien keer.

De wedstrijd van aanstaande vrijdag zal gespeeld worden op 28 februari, en het is niet de eerste ontmoeting tussen N.E.C. en NAC Breda die plaatsvindt op deze datum. Op 28 februari in het jaar 1982 werd deze wedstrijd ook gespeeld, maar dan in Breda. De thuisploeg won met 1-0, laten we hopen dat N.E.C. dit keer de zege binnensleept.

De laatste overwinning die N.E.C. boekte tegen NAC Breda dateert uit het jaar 2010. De Nijmegenaren wonen destijds met 4-2 in het eigen Goffertstadion. Bij N.E.C. waren Bram Nuytinck (2x), Arkadiusz Radomski en Patrick Pothuizen trefzeker. Een opvallend detail uit de gewonnen wedstrijd is dat alle vier de assists afkomstig waren van de voet van Jeffrey Sarpong. Bij NAC werden de doelpunten gemaakt door Ferne Snoyl en Anthony Lurling.

De trainer van NAC Breda, Peter Hyballa, is een bekende in Nijmegen. Hij was de trainer van N.E.C. in het seizoen 2016/17. In totaal was Hyballa 33 wedstrijden de hoofdtrainer van N.E.C.

Veel leden van de technische staf bij N.E.C. hebben een verleden bij NAC Breda. François Gesthuizen kwam in zijn carrière als speler uit voor de ‘parel van het zuiden'. Gesthuizen speelde 51 wedstrijden voor NAC Breda. Daarnaast heeft Adrie Bogers een rijk verleden in Breda. De geboren Bredanaar speelde negentien officiële duels voor NAC en was later ook actief binnen de technische staf van NAC. Ook de huidige keeperstrainer van N.E.C. Gabor Babos kent ook een verleden in Breda. Hij stond 128 keer onder de lat namens NAC tussen 2000 en 2004. In 2013 verliet Gábor Babos N.E.C. om tot 2015 opnieuw onder contract te staan in Breda. Hij keepte toen geen officiële wedstrijd meer.

De laatste transfer die plaatsvond tussen beide teams is slechts een half seizoen geleden. Tom Plezier verliet in de zomer van 2019 Jong N.E.C. voor Jong NAC Breda. De laatste speler die de stap van N.E.C. 1 naar NAC Breda 1 maakte was centrumspits Sjoerd Ars. De aanvaller verkaste in 2017 transfervrij naar Breda.

KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36