Feitjes & Weetjes

Feitjes & Weetjes Telstar – N.E.C.

Feitjes & Weetjes Telstar – N.E.C.

Na een zeer gevoelig verlies in eigen huis tegen FC Eindhoven krijgt N.E.C. wederom een kans om de nare smaak weg te spoelen. Deze kans komt in de vorm van een wedstrijd in Velsen-Zuid tegen Telstar. N.E.C. is ondertussen op de ranglijst gezakt naar de zevende positie met vijftien verzamelde punten, vijf punten onder de drie gedeelde koplopers van de Keuken Kampioen Divisie. Telstar staat ondertussen op de dertiende stek in de ranglijst, met twaalf geaccumuleerde punten. Dit zijn de belangrijkste feitjes en weetjes over beide ploegen.

N.E.C. en Telstar troffen elkaar in het verleden 41 keer in officieel verband. Dit was 20 keer in de Eredivisie, 20 keer in de Eerste Divisie en één keer in de beker. De Nijmegenaren wonnen van deze ontmoetingen er 25, Telstar was acht keer de winnende ploeg. Acht keer speelden de ploegen gelijk. Daarbij moet vermeld worden N.E.C. het in Velsen-Zuid nog wel eens lastig heeft: van de acht keer dat Telstar won gebeurde dat zeven keer in het eigen Rabobank Ijmond Stadion. 

Zo ook vorig seizoen: N.E.C. ging met 3-2 onderuit tegen Telstar in Noord-Holland. Nadat het een 2-0 achterstand had weggepoetst, verloor de ploeg alsnog door een late 3-2 van ex-N.E.C.’er Melvin Platje. 

Nadat N.E.C. promoveerde naar de Eredivisie in 1994 troffen de beide ploegen elkaar pas weer twintig jaar later in officieel verband, toen N.E.C. weer was gedegradeerd naar de Eerste Divisie. 

De grootste overwinning van N.E.C. op SC Telstar is de 7-0 zege uit het seizoen 1988/1989. Bij rust was de stand nog 1-0, maar na de thee werd het gaspedaal flink ingedrukt en scoorde de ploeg van toenmalig trainer Leen Looyen nog zesmaal. In 1992 evenaarde N.E.C. deze score bijna, maar toen bleef de ploeg steken op een 6-0 overwinning. 

De allereerste wedstrijd ooit tussen N.E.C. en SC Telstar was een bekerwedstrijd en werd in 1963 afgewerkt in de Goffert. Onder toeziend oog van 9000 supporters won de thuisploeg destijds met 5-2. 

De wedstrijd N.E.C.-Telstar lijkt een garantie voor doelpunten: Nog nooit eindigde een confrontatie in een doelpuntloos gelijkspel. Zes keer kwam het voor dat er slechts één keer werd gescoord.

KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36