Wedstrijdverslag

Gelderse derby eindigt op valreep in gelijkspel: 1-1

Voorbeschouwing N.E.C. - Vitesse
Naar één wedstrijd wordt bij het bekend worden van het speelschema direct gezocht: N.E.C. – Vitesse. Aankomende zondag staat de derby weer op het programma; N.E.C., dat na negen wedstrijden op de twaalfde plek staat, ontvangt in eigen huis Vitesse, met vijf punten meer zesde op de ranglijst.

N.E.C.

N.E.C. leek afgelopen zondag lange tijd voor een kleine stunt te gaan zorgen. De ploeg van Peter Hyballa nam via een treffer van Mohamed Rayhi al vroeg in het duel met koploper Feyenoord de leiding, trok in het vervolg in de verdedigende stellingen en deed dat bijna met succes tot gevolg. Totdat Nicolai Jørgensen iets meer dan tien minuten voor tijd vanuit een carambole de 1 – 1 achter de uitstekend acterende Joris Delle frommelde en Michiel Kramer dat op het scheiden van de markt nog eens overdeed. Feyenoord bleek uiteindelijk de meest gelukkige en nam de volle buit mee uit Nijmegen.

Vooral zuur was het ook voor Rayhi natuurlijk. De in 2015 van Jong PSV overgekomen vleugelaanvaller mocht voor het eerst sinds 7 februari dit jaar, toen hij vanwege een vervelende botsing al na vijf minuten het veld weer moest verlaten, weer eens aan de aftrap verschijnen en kroonde zich dus bijna tot matchwinner. Zijn treffer tegen Feyenoord was bovendien zijn eerste in N.E.C.-shirt.

Vitesse

Ook Vitesse gaf afgelopen weekend een voorsprong en een nog zekerder lijkende overwinning uit handen. Via een rake vrije trap en strafschop van achtereenvolgens Lewis Baker en Ricky van Wolfswinkel, die nu beiden op vijf competitietreffers staan en daarmee het overgrote merendeel van de Arnhemse productie verzorgden, hadden de Arnhemmers kort na rust een comfortabele 0 – 2 voorsprong weten te nemen.

In dezelfde minuut als N.E.C. het tegendoelpunt van Jørgensen moest incasseren, leverde Robert Mühren namens AZ afgelopen zaterdag de aansluitingstreffer.En nauwelijks tien minuten later kroonde diezelfde Mühren zich tot held van Alkmaar, door een vrije trap net buiten de zestienmeter op elegante wijze achter Vitesse-goalie Eloy Room te krullen. Door het gelijke spel verzamelde Vitesse tot op heden dus veertien punten en dat deed het gelijk verdeeld over thuis- en uitwedstrijden.

Gedachten gaan natuurlijk al snel terug naar de editie van vorig seizoen, toen N.E.C. in eigen huis met 2 - 1 van Vitesse wist te winnen. Zondag gaan we voor eenzelfde scenario!
Gelderse derby eindigt op valreep in gelijkspel: 1-1
Het burentreffen tussen N.E.C. en Vitesse eindigde zondagmiddag op de valreep in 1-1. De gasten uit Arnhem kwamen in de matige, onrustige wedstrijd  zeven minuten voor de rust op voorsprong via uitgerekend Navarone Foor. Twee minuten voor tijd was het Taiwo Awoniyi die het laatste tikje gaf en De Goffert liet ontploffen: 1-1.

Nadat beide supportersgroepen met behulp van prachtige spandoeken en vuurwerk het belang van de derby nogmaals hadden onderstreept trapte Kevin Mayi af voor de wedstrijd van het jaar: N.E.C.-Vitesse. Het begin was van beide kanten erg rommelig. Beide ploegen konden geen fatsoenlijke aanval opzetten en de wegens buitenspel afgekeurde goal van Van Wolfswinkel na tien minuten was de enige reden tot opwinding. Daarna namen de Nijmegenaren het heft in handen. Dario Dumic produceerde een schotje dat net naast rolde, een gevaarlijke voorzet van Fomitschow ging aan alles en iedereen voorbij en na een half uur voetballen kwam Julian von Haacke vrij aan de rand van de zestien. De Duitser kegelde de bal richting de kruising, maar Vitesse-keeper Room redde op de inzet van de middenvelder. Het was in de eerste helft N.E.C. dat de kansen kreeg, maar Vitesse dat op voorsprong kwam. Vlak voor rust bereikte Van Wolfswinkel na een counter Navarone Foor, die Joris Delle klopte en tegen zijn oude club scoorde. Deze tegentreffer kwam uit het niets en was een tik voor de Nijmegenaren, die het betere van het spel hadden. Baker kreeg daarna namens de Arnhemmers nog een kans, maar de Engelsman schoot de bal nipt naast. Een 0-1 ruststand was het gevolg.

Peter Hyballa besloot de gelijkmaker te zoeken met twee nieuwe krachten: Taiwo Awoniyi en Reagy Ofosu. Zij kwamen voor de verrassende basisklant Jay-Roy Grot en Janio Bikel. Dit sorteerde echter weinig effect, want beide ploegen speelden erg matig in het tweede bedrijf. Vitesse wilde niet voetballen en bij N.E.C. lukte het niet om goed te voetballen, waardoor beide ploegen weinig mogelijkheden kregen. Na een uur spelen kreeg Vitesse een hoekschop, maar door opstootjes wilden de Arnhemmers deze corner niet nemen. Daarop besloot scheidsrechter Van Boekel het duel enkele minuten stil te leggen en na een toespraak van de stadionspeaker kon het duel worden hervat. Pas in de laatste tien minuten drongen de Nijmegenaren aan. Awoniyi volleyde naast na een goede combinatie met Mayi en Wojciech Golla kopte uit een hoekschop van André Fomitschow over. Uiteindelijk kreeg N.E.C. toch wat het verdiende. Een lange bal van achteruit werd doorgekopt door Dario Dumic, waarna de bal via de veters van Awoniyi langzaam het net in rolde. Na de gelijkmaker zochten beide ploegen nog naar de overwinning en werd er nog een doelpunt van Vitesse-middenvelder Baker geannuleerd wegens buitenspel. Dat was meteen het laatste wapenfeit van de intense Gelderse derby, waardoor de beide clubs de punten deelden. N.E.C. komt door het gelijke spel op tien punten en blijft onderdeel van de middenmoot van de Eredivisie.

In Person Man of the Match: Julian von Haacke
Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 18 januari 2019 Goffertstadion
N.E.C.
20:00
Telstar

Stand Keuken Kampioen Divisie
10 Almere City 28
11 FC Volendam 27
12 RKC Waalwijk 26
13 MVV Maastr. 26
14 FC Eindhoven 25
15 NEC 25
16 Telstar 23
17 Helmond Sp. 14
18 Jong Utrecht 14
19 Jong AZ 13