Wedstrijdverslag

N.E.C. begint met winst op VVV Venlo: 1-0

N.E.C. is de competitie begonnen met een 1-0 overwinning op VVV Venlo. Matchwinner in het McDOS Goffertstadion werd Ramon Zomer, die op aangeven van Rens van Eijden raak kopte in de 50ste minuut.

Voor de competitiestart kon coach Wiljan Vloet over vrijwel zijn gehele selectie beschikken. Hij koos voor een opstelling met daarin drie debutanten. Nathaniel Will, Niki Zimling en Leroy George trokken allemaal voor het eerst het N.E.C.-shirt in een competitiewedstrijd aan. Zij vormden samen met Gabor Babos, Rens van Eijden, Ramon Zomer, Bram Nuytinck, Bas Sibum, Lasse Schöne, Björn Vleminckx en John Goossens het elftal. Bij tegenstander VVV Venlo maakte oud-N.E.C.'er Dennis Gentenaar zijn rentree na langdurig blessureleed.

N.E.C. begon fanatiek aan de eerste wedstrijd van het seizoen. VVV werd snel onder druk gezet en in een hoog tempo probeerden de Nijmegenaren kansen te creëren. Het resulteerde vooral in veel corners, maar echt heel gevaarlijk werd de ploeg niet. Aan de andere kant had VVV niets te vertellen en voerde N.E.C. absoluut de boventoon in het eerste kwartier. George had daarna de kans om dat overwicht ook te verzilveren in een voorsprong. Hij werd vanuit het middenveld vakkundig de diepte ingestuurd en kon daardoor alleen opstomen richting het strafschopgebied. Zijn pegel met links ging echter rakelings over, waardoor het gelijkspel op het scorebord bleef staan.

Na de megakans van George kwam VVV wat beter in de wedstrijd. De Venlonaren zaten er wat korter op in de duels en toonden wat meer initiatief. Waar N.E.C. de baas was in het eerste kwartier, werd het daarna een gelijk opgaand duel. VVV wist zelfs de eerste echte doelpoging te realiseren. Boymans werd goed diep gestuurd door Josué, maar de schotpoging van de aanvaller strandde op de benen van Babos. Ook Gentenaar moest in de eerste helft nog in actie komen bij een schot van Schöne. De redding was moeizaam en hij kwam dan ook goed weg dat Vleminckx niet goed bij de rebound kon. Het bleef in de eerste helft bij die schoten op goal. Redelijk met de verhoudingen mee zochten de beide teams de kleedkamer op met een 0-0 ruststand.

Beide coaches besloten na rust vooralsnog geen wijzingen toe te passen. Het begin van de tweede helft was dan ook identiek aan de eerste. N.E.C. begon weer fanatiek en zette VVV direct onder druk. En waar in de eerste helft de beloning uitbleef, kwam die nu wel. Een afgeslagen vrije trap van Schöne belandde uiteindelijk aan de rechterkant bij George. Hij gaf een diepe voorzet het strafschopgebied in. Van Eijden reageerde alert en volleerde de bal terug richting de eerste paal. Daar stond Zomer geheel vrijstaand al te wachten op de bal en het binnen koppen was vervolgens een koud kunstje voor de verdediger.

Na de goal begon N.E.C. wat achteruit te lopen en VVV juist meer druk te zetten, wat erin resulteerde dat de Limburgse ploeg het initiatief in de wedstrijd overnam. Al snel bleek echter dat het team uit Venlo erg veel moeite heeft met het voetballen zelf. Tot halverwege de helft van N.E.C. was VVV de betere ploeg, maar daarna ontbrak het enige creativiteit en doorzettingsvermogen, zodat N.E.C. simpel op de been wist te blijven.

Met het uitblijven van Venlose kansen, ontstond er steeds meer ruimte voor N.E.C. Maar het ontbrak vaak aan een goede eindpass om doelman Gentenaar echt onder druk te kunnen zetten. Daardoor bleef het lang spannend en kon N.E.C. nog niet ontspannen richting het einde gaan. Ook Vleminckx wist daar na een goede voorzet van George geen verandering in te brengen. Zijn kopbal belandde buiten het bereik van Gentenaar op de lat. Deze gemiste kans werd de ploeg uiteindelijk niet fataal, omdat VVV niet bij machte bleek om tegen het einde een venijnig slotoffensief op te zetten. Babos zag dan ook wel eens wat geel-zwarte shirts voor zich opduiken, maar hij hoefde maar zelden handelend op te treden om de 1-0 voorsprong vast te houden.

Met de overwinning op VVV heeft N.E.C. gelijk de eerste drie belangrijke punten van het seizoen binnen. Een uurtje kon de ploeg zich zelfs eventjes de nummer één van Nederland noemen. Volgende week staat gelijk weer een belangrijke wedstrijd op het programma. Dan moet N.E.C. op bezoek bij Willem II. Ondanks dat het spel nog niet altijd  overtuigend was, zal de overwinning op VVV de ploeg van Vloet zeker veel vertrouwen geven om ook tegen de Tilburgers de punten binnen te kunnen slepen.

Door: Roel Klein