Algemeen

N.E.C. - De Graafschap in de media

N.E.C. - De Graafschap in de media

Met een maandagavondprogramma speelde N.E.C. de kleine Gelderse derby in eigen huis tegen De Graafschap. De Superboeren kwamen in de eerste helft door de jarige oud-N.E.C.’er Gregor Breinburg op voorsprong. N.E.C. speelde een moeizame wedstrijd tegen de bezoekers uit Doetinchem die zich ver lieten inzakken. In de laatste minuten drukten Etien Velikonja en Jonathan Okita wederom hun stempel op de wedstrijd door de 1-1 te verzorgen. De ongeslagen status van N.E.C. bleef door het late doelpunt overeind. Dit was wat de media erover schreven.

ForzaNEC

ForzaNEC plukte de Sloveen Velikonja eruit na afloop. Het artikel op ForzaNEC kopte ‘weer assist voor Velikonja’, waarbij de spits afstak met een analyse op het tegendoelpunt. “Een standaardsituatie die wordt afgeslagen. Niemand blokt het schot. Voor Mattijs was het lastig. Er stonden veel spelers voor hem, dus hij zag de bal pas laat. Daarna hebben we ons wel opgericht, met veel energie”, vertelde Velikonja tegenover de reporter. De 30-jarige spits keek de wedstrijd een uur vanaf de bank en werd vervolgens voor Ole Romeny het veld ingebracht. In dat uur op de bank zag Velikonja, ondanks het tegendoelpunt, ook veel positieve dingen. “Op sommige momenten waren wij ook sterk. Met veel energie en agressie. Zij stonden achterin goed en lieten daardoor weinig ruimte toe. Het was voor ons lastig om kansen te creëren, maar uiteindelijk hebben we het toch voor elkaar gekregen.” 

Het leek even een herhaling van de vorige wedstrijd in Den Bosch. Toen gaf Okita de bal voor bij de eerste paal, waar Velikonja sluw opdook en binnen kopte. Ditmaal gebruikte de Sloveen wederom zijn kopkracht en bezorgde zo de bal in de voeten van teamgenoot Okita die koel bleef in de afronding. “Ik zag dat Okita een loopactie inzette. De bal moest alleen over de verdediger heen en Okita rondde goed af. In dat soort momenten moet je goed reageren. Weer een assist, dat voelt goed. Dat komt vooral door de fans. Ze waren fantastisch vandaag. Aan het einde bij de 0-1, steunde zij ons nog. Dat was fijn”, besloot de Sloveen die tot nu toe een sterke indruk maakt in Nijmegen. 

RN7

De publieke omroep RN7 schreef met duidelijke taal haar titel: ‘N.E.C. steelt ook tegen De Graafschap een punt’. Daarbij stond de woordvoerder, Francois Gesthuizen, van het N.E.C.-driemanschap de reporter van RN7 te woord. De oefenmeester zag dat er tot aan het tegendoelpunt niks weggeven werd, maar toch weer uit een doodspelmoment gescoord werd door te bezoekers. “Dat is ook voetbal. We begonnen ijzersterk met veel voorzetten vanaf de zijkant, maar dat speelden we niet helemaal goed uit”, begon de oefenmeester zijn relaas. “De afvallende bal kwam in de voeten terecht van Breinburg die met een volley op doel schiet. Soms gaan die ballen het stadion uit, maar deze ging erin.” 

De achterstand ombuigen tot gelijkmaker bleek een zware kluif. Vanaf het tegendoelpunt liep N.E.C. tegen de elfkoppige defensie van De Graafschap op. De wissels bleken van grote waarde om die ban toch te breken. “Die wissels brengen wat extra energie. Alleen moet het verschil tussen de ene en de andere wedstrijd kleiner worden”, waarmee de oefenmeester doelde op het vertoonde spel bij FC Den Bosch. “Uiteindelijk hebben we maar één punt. Maar ik denk dat de manier waarop die valt, in de laatste minuut, we blij moeten zijn met dat punt.”

Omroep Gelderland 

Omroep Gelderland lichtte de jongeling Bart van Rooij uit, die in de basis mocht beginnen- en een sterke indruk maakte. “Het was een zware wedstrijd. Zo had ik het zelf zwaar, kreeg zelf nog last van kramp in mijn kuiten en benen”, vertelde 18-jarige Van Rooij. “Maar als je ziet hoe wij blijven knokken voor het puntje en hoe het publiek helpt, dan krijg je uiteindelijk wel het punt. Dat is heerlijk.”

Van Rooij kreeg in de derby zijn kans van het trainerstrio om zich te laten zien. “Ik had er vertrouwen in dat ik het goed zou doen. Toen het fluitje ging voor het begin van de wedstrijd, ging bij mij de knop om. Ik ging lekker ballen en was verdedigend fel”, klonk Van Rooij tevreden na afloop. “Ik hoop dat ik vanaf nu kan blijven staan.”

Komende vrijdag zal blijken of de jonge back opnieuw basis mag starten. Dan reist N.E.C. voor de zevende speelronde af naar FC Dordrecht.

Stand Keuken Kampioen Divisie
3 Volendam 55
4 Jong Ajax 54
5 NAC Breda 50
6 Go Ahead 48
7 Excelsior 47
8 NEC 45
9 Almere City 44
10 Telstar 44
11 Den Bosch 38
12 Jong Utrecht 38