Wedstrijdverslag

N.E.C. maakt geen fout in Groesbeek

N.E.C. pakte vanmiddag de volle drie punten in de derby tegen de buren van Achilles'29. In het afgeladen voetbalcomplex De Heikant in Groesbeek kwamen de gastheren in de eerste helft nog op 1-0, maar stelden de Nijmegenaren na de thee orde op zaken met doelpunten van Sjoerd Ars, Christian Santos en Alireza Jahanbakhsh. Dankzij de driepunter ontvangt N.E.C. aanstaande vrijdag nummer twee Roda JC met een comfortabele voorsprong van 14 punten.

N.E.C, dat aantrad zonder Rens van Eijden (ziek) en Tom Daemen (geblesseerd), begon onnauwkeurig aan de burenruzie in Groesbeek. De Nijmegenaren leken te schrikken van de gretige gastheren en wisten zich nauwelijks onder de druk van Achilles'29 uit te voetballen. Hoewel vleugelspelers Anthony Limbombe en Alireza Jahanbakhsh met wat dribbels en afstandsschoten voor wat gevaar voor het doel van Achilles-doelman Leon ter Wielen zorgden, was de eerste open kans voor de Groesbekers: uit een prima hoekschop van oud-N.E.C.-aanvaller Thijs Hendriks tikte verdediger Michel Zeller de bal in vogelvrije positie voorlangs. Het bleek een eerste waarschuwing voor een Groesbeeks offensief dat in de 29ste minuut leidde tot de verdiende 1-0. Freek Thoone, die handig tussen de Nijmeegse defensie en het middenveld pendelde, zette de aanval op en vond de mee opgestoomde controleur Steven Edwards. Die was Kevin Conboy te slim af en haalde de achterlijn. Met een strakke bal voor het doel vond hij Hendriks, die niet twijfelde, afdrukte en tekende voor de openingstreffer voor de gastheren.

Na de treffer hield de Groesbeekse druk aan: na ruim een half uur was het wederom Thoone die voor gevaar zorgde: uit een afgeslagen hoekschop kreeg hij de bal aan de rand van de zestien op zijn rechtervoet. Zijn schot ging echter rakelings langs het doel van Joshua Smits. Het was ook meteen het laatste gevaar van de architect van vrijwel elke aanval van Achilles '29: tien minuten voor rust moest hij zich vanwege een op het eerste gezicht ernstige blessure laten vervangen door voormalig Barcelona-talent Fernando Quesada. Maar ook zonder Thoone had N.E.C. in de eerste helft weinig in de melk te brokkelen: het Nijmeegse gevaar bleef beperkt tot enkele acties van linksbuiten Limbombe, die weinig geluk had met zijn dribbels.

Ruud Brood stuurde na rust aanvallende middenvelder Paco van Moorsel in het veld voor linksachter Jeffrey Leiwakabessy. Daarmee gingen de Nijmegenaren met drie verdedigers en vijf middenvelders voetballen, terwijl de in de eerste helft weinig opvallende Santos meer in de buurt van spits Sjoerd Ars ging spelen. Die verandering sorteerde vrijwel meteen effect. In een aanval vanaf links kreeg Limbombe de bal voor zijn voeten. Hij stuurde daarop Jahanbakhsh weg, die naar binnen trok en over de knie van Edwards viel. Reinold Wiedemeijer wees daarop resoluut naar de stip: strafschop. Vanaf elf meter was het een koud kunstje voor Sjoerd Ars, die eerder nog niet in kansrijke positie was geweest: 1-1.

N.E.C. bleef druk zetten en bij Achilles '29 leek, evenals in de thuiswedstrijd in december vorig jaar, snel de pijp leeg te gaan. Konden de Groesbekers in de eerste helft de N.E.C.-defensie nog prima onder druk houden, in de tweede helft werden ze meer en meer teruggedrongen. Dat kon niet lang goed gaan en binnen een uur hadden de Nijmegenaren de stand al omgedraaid: via een aanval vanaf links kreeg Navarone Foor de bal voor zijn voeten. Die lepelde de bal in de doelmond en vond daarop Santos. De schaduwspits, die tot dan toe een onzichtbare wedstrijd speelde, kwam behendig voor zijn man en kopte de bal in de lange hoek. Na de 1-2 teisterde de ene na de andere aanvalsgolf de Achilles-verdediging. Zo kwam in de 65ste minuut Limbombe handig naar binnen en haalde hij verwoestend uit. Doelman Ter Wielen liet de bal los, maar Ars had te veel tijd nodig om voor zijn tweede doelpunt van de wedstrijd te tekenen. In de volgende aanval werd de N.E.C.-spits met een lange bal diep gestuurd. Ars kwam daarop in volle vaart in botsing met verdediger Zeller en doelman Ter Wielen en moest geblesseerd het veld verlaten. Strompelend bewoog zich de topscorer naar de catacomben en Jasper Waalkens kwam hem voor het laatste kwartier aflossen.

N.E.C. was echter nog niet klaar. In de slotfase kreeg Santos de bal in de omschakeling voor zijn voeten. Hij vond op rechts Jahanbakhsh, die ten val werd gebracht door linksachter Nicky van de Groes. Voor de tweede maal wees scheidsrechter Wiedemeijer naar de stip. Jahanbaksh zelf mocht aanleggen voor de 1-3 en deed dat dan ook onberispelijk. N.E.C. vond het daarna wel welletjes en Achilles '29 had niet meer de energie om er een slotoffensief uit te peuren. Ook oud-N.E.C.'er Rutger Worm, die van trainer François Gesthuizen nog een paar minuten mocht meedoen, kon voor de Groesbekers niets meer forceren. Hoewel Hendriks nog ijverig was met enkele afstandsschoten, kwamen de drie punten niet meer in het gedrang voor N.E.C., dat zich nu kan gaan richten op de wedstrijd tegen Roda JC van aanstaande vrijdag. Met 14 punten voorsprong en 12 wedstrijden te gaan, kunnen de Nijmegenaren dan een voorschot nemen op het kampioenschap in de Jupiler League. Een belangrijke rol ligt daarbij de komende dagen voor de medische staf: krijgen zij spits en topscorer Sjoerd Ars op tijd opgelapt voor de kraker in de Jupiler League? Voor vanmiddag zitten de punten in elk geval in de tas en zitten de massaal toegestroomde supporters alweer op de fiets, terug over de Zeven Heuvelen naar Nijmegen.