Wedstrijdverslag

N.E.C. wint in eigen huis van hekkensluiter Helmond Sport

Voorbeschouwing N.E.C. - Helmond Sport

Vorige week vrijdag verkeerde N.E.C. in Velsen-Zuid voor één avond in hogere sferen. Telstar werd met 1-7 (!) opgerold en daarmee evenaarde N.E.C. de grootste uitoverwinning die de club ooit heeft weten te boeken. Het record stond overigens al bijna 60 jaar. Het was namelijk in het seizoen 1963-1964 dat N.E.C. in de toenmalige Tweede Divisie met 0-6 wist te winnen bij Limburgia.

Vanavond moet de ploeg proberen de lijn van afgelopen week door te trekken als Helmond Sport op bezoek komt in Nijmegen. Op papier een klus die te klaren zou moeten zijn, aangezien de Brabanders op de allerlaatste plaats op ranglijst staan. De afgelopen vijftien wedstrijden wisten de Helmonders niet te winnen en daar zit ook een verliespartij tegen de amateurs van GVVV in het bekertoernooi bij. De laatste overwinning van de ploeg van trainer Wil Boessen dateert van 18 oktober, toen uit bij Dordrecht met 1-2 gewonnen werd. N.E.C. won in november de uitwedstrijd tegen Helmond Sport in extremis. De wedstrijd leek na doelpunten van Jonathan Okita en Sander Vereijken uit te draaien op een gelijkspel, maar in de extra tijd wist Tom van Looi alsnog de winnende treffer te maken. Het was een terechte overwinning, maar de bevalling was zwaar.

Afgelopen weekend ging Helmond Sport in eigen huis stevig over de knie bij Excelsior. De Rotterdammers keerden met een 1-4 overwinning op zak huiswaarts op de avond waarop N.E.C. zich zoals gezegd uitleefde tegen Telstar. Doelpunten van Ole Romeny, Anthony Musaba, Zian Flemming (2x), Rens van Eijden, Ayman Sellouf en een eigen doelpunt van Telstar-speler Benaissa Benamar zorgden – samen met een treffer voor de thuisploeg – voor een duizelingwekkende 1-7 eindstand.

Natuurlijk is het vanavond zaak om niet meer naar de wedstrijd van vorige week te kijken. In het verleden behaalde resultaten bieden ook in 2020 namelijk nog altijd geen garantie voor de toekomst en de Keuken Kampioen Divisie is een competitie die dat wekelijks bewijst. Iedereen kan van iedereen winnen en naast kwaliteit is strijd de belangrijkste factor om succes te boeken. Een overwinning op Helmond Sport zou zorgen voor een stevigere plek in het linkerrijtje en voor een goed gevoel richting de (op papier) lastige uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles, die voor volgende week op de rol staat.

Over de opstelling kan op het moment van schrijven nog niets zinnigs worden gezegd, over het doel van vanavond wel: drie punten in Nijmegen houden, op welke manier dan ook!

Door Teun van Thiel

93' De wedstrijd is afgelopen
83' Dirk Proper wordt gewisseld voor Etien Velikonja
80' Ole Romeny wordt gewisseld voor Ayman Sellouf
77' Diego Snepvangers wordt gewisseld voor Robert Mutzers
62' Juul Respen wordt gewisseld voor Sander Vereijken
51' GOAL: Zian Flemming maakt de 2-0 (Assist door Bart van Rooij)
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
41' Gele kaart Orhan Dzepar
36' GOAL: Jellert van Landschoot maakt de 1-0 (Assist door Bas Kuipers)
23' Guus Joppen wordt gewisseld voor Jeffrey Neral
9' Anthony Musaba wordt gewisseld voor Jonathan Okita
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

25 Kay van de Vorst

Hekkensluiter Helmond Sport was de tegenstander vrijdagavond in alweer de 26e speelronde van de Keuken Kampioen Divisie. Na de zevenklapper tegen Telstar, trad N.E.C. met het nodige zelfvertrouwen aan tegen de rode lantaarndrager. De Nijmegenaren wonnen met 2-0 van Helmond, maar verzuimden daarbij een legio kansen. Doelpuntenmakers aan N.E.C.-zijde waren Jellert van Landschoot en Zian Flemming.

De wedstrijd was welgeteld vier minuten oud, toen het eerste kansje zich voordeed. Anthony Musaba probeerde door de verdediging heen te slalommen, maar raakte daarbij de bal kwijt. De afvallende bal belandde in de voeten van Mart Dijkstra die het eens van afstand ging proberen, maar zijn poging hoog over het doel zag verdwijnen. Een aantal minuten later kreeg N.E.C. een tegenslag te verduren, niet met een tegengoal, maar het uitvallen van Musaba. De jongeling stortte ter aarde en werd met een brandcard – onder luid applaus van de supporters op de tribunes – van het veld gedragen. De gepasseerde Jonathan Okita werd vervolgens binnen de lijnen gebracht.

Na ruim twintig minuten voetbal was er opvallend weinig gebeurd. Hoewel N.E.C. zich met het grootste gemak in één-op-één situaties langs hun opponenten speelde, was keeper Stijn van Gassel nog niet aan het werk gezet. Vier minuten later leek de 1-0 dan toch in de maak. Zian Flemming kreeg vrij baan richting het Helmond-doel en wilde de bal afleggen op teamgenoot Dirk Proper, alleen kwam de bal niet lekker aan en strandde de aanval.

Slordige eindpasses en ook een beetje pech zorgden ervoor dat na een halfuur spelen de score nog op 0-0 stond. N.E.C. was de baas in het eigen Goffertstadion, waar het gehele spel op de helft van de bezoekers uit Helmond plaats vond. Zes minuten later brak Jellert van Landschoot alsnog de ban. Linksback Bas Kuipers bracht zijn Belgische collega in stelling met een lage voorzet, die beheerst werd binnen geschoten: 1-0. Ondanks de voorsprong en het overwicht, bleven de schoonheidsfoutjes zich voordoen bij de Nijmegenaren. Vooral de passing liet soms flink te wensen over bij N.E.C., die met wat scherpte de voorsprong allang had kunnen verdubbelen. Met een minimaal verschil, zocht N.E.C. de kleedkamer op.

Fel uit de kleedkamer

Oud en vertrouwd klonk ‘Al mot ik krupe’ door de speakers toen de spelers weer het veld betraden. In de 47e minuut leek Okita wat verrast, nadat een Helmond-speler de bal bij hem inleverde. De vleugelaanvaller snelde richting het doel en probeerde met een listig schot onderin de hoek de keeper te verschalken, maar Van Gassel tikte de bal er met katachtige reflex uit het doel. Vijf minuten later probeerde Dijkstra het weer met een afstandsschot, maar zijn inzet was een makkelijk te pakken bal voor de Helmond-keeper.

De verdiende 2-0 viel al vroeg in het tweede bedrijf van de wedstrijd. Flemming stond goed gepositioneerd voor het doel en knikte met zijn hoofd de 2-0 tegen de touwen. De spits tekende daarmee aan voor alweer zijn tiende treffer in dienst van de Nijmeegse formatie. De 2-0 bleek voor de Brabanders een mentale tik, want Helmond-verdediging was ineens zo lek als een mandje. De 3-0 hing in de lucht, maar wederom ontbrak de scherpte bij de daaropvolgende aanvallen.

Invaller Okita had die 3-0 op zijn voet liggen, maar produceerde vervolgens niet meer dan een slap rolletje in de handen van Van Gassel. De defensie van Helmond bleef de een na de andere misser maken, maar de Nijmegenaren hadden geen geluk met de kansen die het kreeg.

Na 93 minuten floot de arbiter af en kon N.E.C. weer drie punten noteren, waardoor het naar plek zes op de ranglijst klimt. Eindstand: 2-0.