Wedstrijdverslag

N.E.C. na nederlaag tegen Sparta (1-3) uit Eredivisie

N.E.C. na nederlaag tegen Sparta (1-3) uit Eredivisie
N.E.C. heeft vandaag afscheid moeten nemen van het Eredivisieschap. Na de 1-0 zeperd op het Kasteel in Rotterdam, won Sparta vanmiddag in de Goffert met 1-3. De nederlaag betekent degradatie voor de Nijmeegse Eendracht Combinatie, die sinds 1994 op het hoogste voetbalniveau aanwezig was.

Anton Janssen startte net als in Rotterdam met Ajax-huurling Danzell Gravenberch en Jeffrey Leiwakabessy op de backposities en Kevin Conboy en Rens van Eijden centraal in de achterhoede. Kort voor de defensie kregen Ryan Koolwijk en Victor Palsson weer het vertrouwen van Janssen. Achter de weer fitte spits Michael Higdon speelden Christoph Hemlein, Søren Rieks en Alireza Jahanbakhsh. Alle goede bedoelingen ten spijt, Sparta kreeg binnen de minuut al een kans via de handig naar binnen trekkende linksbuiten Mimoun Mahi, die Gravenberch te rap af was maar de bal voorlangs krulde.

Het bleek een voorbode voor verder onheil. De haperende defensie zag er niet goed uit bij een lange bal van de Rotterdammers. Roald van Hout profiteerde van weifelend Nijmeegs ingrijpen en wipte de bal handig over Kalle Johnson heen. Het elftal van N.E.C. wist zich daarna wonderwel op te richten en produceerde een offensief. Sparta speelde zich niet meer onder de druk uit en N.E.C. creëerde zelfs een aantal goede kansen. De grootste was voor Rieks: de schaduwspits van de Nijmegenaren mikte de bal op aangeven van Hemlein op de paal.

Een vrije trap van Sparta maakte abrupt een einde aan het Nijmeegse offensief. De ervaren Nourdin Boukhari lokte handig een vrije trap uit aan de rechterzijde van het veld. Doelman Johnsson wist zich geen raad met de indraaiende trap van Huseyin Dogan en de gevaarlijke Rotterdamse linksbuiten Mahi profiteerde: 0-2. N.E.C. bleef daarop - wellicht tegen beter weten in - met voornamelijk hoge ballen de Spartadefensie belagen en Alireza Jahanbakhsh, één van de spaarzame lichtpuntjes van vanmiddag, zag zijn inzet van de lijn gehaald. Ook een strafschop was niet aan de Nijmegenaren gegund: hoewel de assistent-scheidsrechter vlagde voor een overtreding binnen de zestienmeter, liet scheidsrechter Braamhaar doorspelen. De momenten pasten naadloos in een wedstrijd waarin vrijwel alles tegen zat.

Nog voor rust velde Sparta de genadeklap. Middenvelder Steef Nieuwendaal schoot met een verwoestende knal alle hoop uit de Nijmeegse harten. De 0-3 was tevens de ruststand. Na rust probeerde N.E.C. met de moed der wanhoop aan te vallen, maar de Spartaverdediging hield moeiteloos stand. Pas na meer dan een uur spelen haalde Koolwijk nog de hatelijke nul van het scorebord nadat hij uiteindelijk degene was die profiteerde van weifelend ingrijpen van Spartadoelman Khalid Sinouh. Verder dan de schamele eretreffer kwamen de Nijmeegse manschappen niet. Ook de ingevallen Marnick Vermijl, Samuel Stefanik en Jakob Jantscher konden het tij niet keren.

Met een 1-3 eindstand eindigt het Eredivisieschap voor N.E.C. Een beroerd seizoen leek gered door een miraculeuze ontsnapping in de ArenA, maar het bleek uitstel van executie: na 19 seizoenen moet de Eredivisie door zonder N.E.C. Sparta neemt het in een dubbele confrontatie op tegen streekgenoot FC Dordrecht voor een plekje in de Eredivisie. Wat rest in Nijmegen? Uithuilen en opnieuw beginnen. Vanaf morgen immers begint de lange weg terug naar 's lands hoogste voetbalafdeling.

Tekst: Remy Maessen

Foto's door Broer van den Boom

Stand Keuken Kampioen Divisie
4 Den Bosch 63
5 Go Ahead 63
6 TOP Oss 62
7 Almere 62
8 RKC 59
9 NEC 58
10 Cambuur 58
11 Jong Ajax 56
12 MVV Maastr. 54
13 Roda JC 53