Algemeen

N.E.C. sluit oefencampagne af met zege op Eredivisionist

N.E.C. heeft de laatste vriendschappelijke wedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen winnend afgesloten. RKC Waalwijk, de nummer 18 van het voorbije Eredivisie-seizoen, werd dankzij goals van Ole Romeny en Jordy Bruijn met 2-1 verslagen.

N.E.C. startte de wedstrijd in het Goffertstadion voortvarend. In de vijfde minuut ging een voorzet van Ole Romeny nog aan alles en iedereen voorbij, maar even later lag de bal wel in het netje. RKC-keeper Kostas Lamprou greep niet goed in en daardoor viel de bal via Anton Fase voor de voeten van Ole Romeny, die het buitenkansje eenvoudig benutte (1-0). Vervolgens nam het bezoek uit Waalwijk het initiatief over en na twintig minuten mochten ook zij een doelpunt vieren. Mario Bilate kreeg de bal op een presenteerblaadje aangegeven en de spits maakte er koeltjes 1-1 van.

Het duurde lang tot het Nijmeegse publiek de handen weer op elkaar kon brengen. Het duel speelde zich na de gelijkmaker lang op het middenveld af, maar in de periode vlak voor rust schakelde N.E.C. naar een hogere versnelling. Édgar Barreto probeerde het met een vuurpijl van afstand (geblokt door een verdediger) en ook Dirk Proper schoot op doel (redding van Lamprou). Er was toch wat Waalwijkse hulp voor nodig om nog voor de rust op voorsprong te komen: Melle Meulensteen maakte hands in het strafschopgebied en de daaropvolgende penalty werd benut door Jordy Bruijn.

Na de rust nam RKC zich duidelijk voor om niet met een nederlaag uit Nijmegen te vertrekken. De Brabanders werden de bovenliggende partij en werden vooral uit spelhervattingen erg gevaarlijk. Zo was een knappe redding van Alblas nodig om een kopbal van dichtbij tot corner te verwerken en ontstond er uit die corner een scrimmage voor het doel van N.E.C., die na twee RKC-pogingen uiteindelijk verwerkt kon worden. De counters die de ploeg van trainer Rogier Meijer in die periode hanteerde werden niet goed genoeg uitgespeeld.

Zo ging een voorzet van de opgekomen Bart van Rooij net aan invaller Thomas Beekman voorbij en had Ayman Sellouf pech toen zijn poging in de korte hoek op de paal uiteen spatte. Toch hielden de mannen uit de Keizerstad achterin stand en overleefden ze dankzij knap ingrijpen van een zittende Rens van Eijden ook een hachelijke scrimmage, waarna de overwinning binnen was. Daardoor kan N.E.C. met vertrouwen toewerken naar de opening van het nieuwe seizoen. Een ander lichtpuntje van de middag was dat Rangelo Janga zijn eerste minuten mocht maken in het Goffertstadion. Vrijdagavond 28 augustus om 21.00 uur staan de Nijmegenaren in Leeuwarden tegenover Cambuur.

Opstelling N.E.C.: Alblas; Van Rooij, Van Eijden, Odenthal, El Karouani; Barreto, Bruijn, Proper (66. Beekman); Fase (66. Janga), Romeny (76. Velikonja), Sellouf.