Wedstrijdverslag

N.E.C. wint knap van Kayserispor

In een tropisch warme Goffert nam N.E.C. het vanavond op tegen Kayserispor, vorig seizoen de nummer negen van de Super Lig, de hoogste divisie in Turkije. Bij de Turken begonnen bekende namen als Asamoah Gyan, Umut Bulut en Bilal Basacikoglu op de bank, maar stond spelmaker en aanvoerder Deniz Turuc wel in de basis. Bij N.E.C. was onder andere een plaats in de basis ingeruimd voor jongelingen Dani Theunissen, Niek Hoogveld en Lance Duijvestijn en ontbraken spelers als Sven Braken, Randy Wolters en Gino Coutinho vanwege fysieke ongemakken.

De eerste grote kans voor de ploeg van trainer Jack de Gier was al na vier minuten te noteren. Na een aanval via Mart Dijkstra en Anass Achahbar belandde de bal na een overstapje van Lance Duijvestijn voor de voeten van Ole Romeny. De aanvaller probeerde de bal in de lange hoek te draaien, maar doelman Yildirim wist nog net redding te brengen.

Meteen daarna leek Artem Kravets de score te openen in Turks voordeel, toen hij na een haperende buitenspelval aan Nijmeegse zijde alleen op doelman Marco van Duin af mocht gaan. De doelman redde knap met zijn been. De beste mogelijkheden waren vervolgens voor N.E.C., maar een voorzet van Ole Romeny was net te hoog voor de inlopende spelers en na een kwartier voetballen verdween een inzet van Josef Kvida na een afgeslagen corner van Anass Achahbar over het Turkse doel. Een minuut later diende de volgende mogelijkheid zich aan toen Lance Duijvestijn alleen richting doelman Yildirim leek te kunnen gaan. De middenvelder kreeg de bal echter niet lekker mee en verloor daarmee de voorsprong op de Turkse verdediging. Het schot dat alsnog volgde was te slap om Muammer Yildirim serieus aan het werk te zetten. Ook Kayserisport trok regelmatig ten aanval, maar verder dan wat gevaarlijke voorzetten en een afgeketst schot kwam de ploeg van trainer Ertugrul Saglam daarbij niet.

Na een drinkpauze halverwege de eerste helft gebeurde er lange tijde weinig verheffends. Pas vijf minuten voor het rustsignaal was een serieuze kans te noteren, dit keer voor Kayserispor. Na slecht uitverdedigen van N.E.C. belandde de bal in de voeten van Deniz Turuc, die zijn inzet gestopt zag door Marco van Duin. Het zorgde ervoor dat uiteindelijk met 0-0 de rust bereikt werd.

Na rust stuurde Ertugrul Saglam veel nieuwe namen het veld in, waaronder Asamoah Gyan en Bilal Basikicoglu. Jack de Gier besloot het juist met dezelfde elf namen te blijven doen. Vijf minuten na de rust was de eerste kans van de tweede helft voor N.E.C. Een afgeslagen bal belandde voor de voeten van Anass Achahbar, die via de grond inschoot. De bal werd met het hoofd gekeerd door verdediger Levent Gulen. Twee minuten daarna was het wel raak voor Achahbar en nog op schitterende wijze ook. De spits stuurde solerend drie Turkse verdedigers het bos in en bleef daarna kalm genoeg om oog in oog met de doelman de bal rustig in de linker benedenhoek te schuiven: 1-0!

Twee minuten later verdubbelde N.E.C. de score al. Dani Theunissen werd hard onderuit geschoffeld door Bernard Mensah en de scheidsrechter kon ondanks Turkse protesten niks anders doen dan een gele kaart trekken en de bal op de stip leggen. Tom Overtoom schoot vanaf elf meter beheerst en door het midden de 2-0 binnen.

Na een uur voetballen voerde Jack de Gier zes wissels door. Dani Theunissen, Mart Dijkstra, Guus Joppen, Frank Sturing, Tom Overtoom en de sterk spelende Anass Achahbar maakten plaats voor Steven Smulder, Ragnar Oratmangoen, Robin Buwalda, Kevin Jansen, Bart van Rooij en Lowie van Zundert.

Na 67 minuten leek spits Umut Bulut de 2-1 te maken. Hij schoot de bal weliswaar achter doelman Marco van Duin, maar hij deed dat nadat hij al was afgevlagd wegens buitenspel. Het leverde hem uiteindelijk alleen een gele kaart op, die zijn collega Oleksandr Kucher even daarvoor ook al had ontvangen. Ook bij N.E.C. werd meteen daarna een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Ole Romeny kreeg vrije doortocht in het Turkse strafschopgebied en legde af op Lance Duijvenstijn. De middenvelder tikte de bal binnen, maar stond daarbij slordig in buitenspelpositie.

In de 75e minuut was het alsnog raak voor Kayserispor. Linksback Atilla Turan stoomde op en gaf de bal fraai diep op Umut Bulut. De spits gaf op zijn beurt voor op Asamoah Gyan en de Ghanees kon vlak voor de doellijn eenvoudig binnenkoppen. Vijf minuten voor tijd kreeg Kayserispor een kans om gelijk te maken. Na een overtreding van Niek Hoogveld mocht Bernard Mensah vanaf een meter of achttien aanleggen, maar zijn inzet strandde hard in de Nijmeegse muur. Daarna was het gedaan met de kansen en dus was het N.E.C. dat knap aan het langste eind trok tegen de Turkse subtopper.

Opstelling N.E.C.: Van Duin, Joppen, Sturing, Kvida, Hoogveld, Dijkstra, Overtoom, Duijvestijn, Theunissen, Achahbar en Romeny

Wissels: 60’ uit: Theunissen, Dijkstra, Joppen, Sturing, Overtoom en Achahbar 60’ in: Smulder, Buwalda, Oratmangoen, Jansen, Van Rooij en Van Zundert