Wedstrijdverslag

N.E.C. wint van SC Heerenveen: 0 - 2

N.E.C. boekte in Heerenveen een eenvoudige zege. De doelpunten werden voor rust gescoord door Melvin Platje (0-1) en Pavel Cmovs (0-2).

N.E.C. startte de eerste wedstrijd van het seizoen met drie debutanten. Michel Breuer, Geert Arend Roorda en Evander Sno speelden hun eerste wedstrijd in het rood-zwart-groen. Voor de eerste twee spelers een bijzondere wedstrijd, zij waren afgelopen seizoen nog in dienst van Heerenveen. Rick ten Voorde keerde na een jaar bij RKC ook weer terug in de basis bij N.E.C. Hij vormde samen met Navarone Foor en Melvin Platje de aanval. Gabor Babos, Pavel Cmovs, Rens van Eijden, Remy Amieux en Ryan Koolwijk waren de andere oude bekenden.

In een gelijk opgaande openingsfase wisten beide ploegen geen kansen te creëren. Djuricic was de eerste speler die gevaarlijk wist te worden, oog in oog met Babos schoot hij voorlangs. Ten Voorde produceerde de eerste doelpoging voor N.E.C., van ruim twintig meter schoot ook hij naast. Babos moest nog handelend optreden bij een vrije trap van Ziyech, maar de ervaren goalie kwam eigenlijk geen moment echt in gevaar.

Pas na zo'n twintig minuten spelen begon de wedstrijd te ontbranden. N.E.C. nam het heft in handen en dat leidde tot goede kansen. Zo leek Platje de openingsgoal op de voet te hebben, maar alleen voor Nordfeldt schoot hij tegen de doelman op. Ook uit de daaropvolgende corner wist N.E.C. niet te scoren. Dat deed Platje pas een paar minuten later. Na een degelijke aanval belandde de bal aan de rechterkant bij Foor. Hij nam even de tijd om goed te kijken en leverde daarna een voorzet perfect op het hoofd van de spits af. De nummer '9' van N.E.C. werd vrij gelaten door de Friese defensie en plaatste de bal mooi en onhoudbaar voor de keeper in de linkerhoek.

Met de voorsprong op zak begon N.E.C. nog beter te spelen en werd Heerenveen meer en meer weggedrukt. Oude bekende Youssef El-Akchoui werd het veld ingebracht om Foor af te stoppen, maar ook hij kon de opmars van N.E.C. niet stoppen. Die werd uiteindelijk door Cmovs beloond met tweede goal. De vervanger van de geschorste Bram Nuytinck profiteerde bij een vrije trap van een miscommunicatie in de verdediging van Heerenveen en was succesvol met een hoge kopbal in de verre hoek. Nordfeldt zat er nog met zijn vingertoppen aan, maar niet voldoende om de 0-2 te voorkomen. In de blessuretijd van de eerste helft was Ten Voorde zelfs nog dicht bij de 0-3, maar op aangeven van Breuer schoot hij rakelings over. Was de bal op doel geweest, was Nordfeldt kansloos geweest.

Na rust liet N.E.C. na om de score verder uit te breiden. Een aanvallend spelend Heerenveen gaf veel ruimte weg aan de aanvallers van N.E.C., die daar echter niet goed mee omgingen. Onder meer Foor en Roorda sprongen slordig om met de tijd en ruimte die hen werd geboden. Een derde goal leek dan ook een kwestie van tijd, maar ook de ingevallen Leroy George kon zich niet aan de aanvallende malaise onttrekken en wist maar niet te scoren. Heerenveen bleef daardoor in de wedstrijd. Djuricic en Fazli werden zelfs zeer gevaarlijk, maar Babos wist andermaal zijn doel schoon te houden.

In de slotfase kakte de wedstrijd helemaal in. Heerenveen wilde wel, maar was onmachtig; N.E.C. hoefde niet meer zo nodig. Marcel Stutter en Sören Rieks konden daardoor hun officiële debuut maken in Nijmeegse dienst. De Deen wist zijn debuut bijna nog te verzilveren, maar na een mooie solo schoot hij net naast. N.E.C. kwam verder geen moment meer in de problemen en speelde zich eenvoudig naar de zege in de openingswedstrijd van het seizoen.

Vorig seizoen eindigde de wedstrijd nog in een 2-2 gelijkspel, nu nam N.E.C. zelfs de volledige buit mee naar Nijmegen. De ploeg was veel sterker dan Heerenveen en kan zichzelf alleen verwijten dat het de score niet verder heeft opgevoerd dan het 0-2 resultaat. 19 augustus staat de eerste thuiswedstrijd op het programma voor N.E.C. Om 16.30 uur is dan Ajax de tegenstander in de eigen Goffert.

Door: Roel Klein