Wedstrijdverslag

Navarone Foor schiet N.E.C. naar overwinning in Tilburg

Voorbeschouwing Willem II - N.E.C.
Aanstaande vrijdag neemt N.E.C. het in competitieverband op tegen Willem II. De wedstrijd tegen de Tilburgers wordt afgewerkt in het Koning Willem II-stadion en start om 20.00 uur. Scheidsrechter Van den Kerkhof fluit het duel tussen de huidige nummer veertien en nummer twaalf.

N.E.C.

Na drie wedstrijden heeft de ploeg van Ernest Faber evenzoveel punten behaald. Na de overwinning in de seizoensoverture tegen Excelsior, volgde een nederlaag tegen Heracles en afgelopen zondag een verliespartij tegen Ajax. In die laatste wedstrijd liet N.E.C. zien over een gezonde dosis vechtlust en arbeidsethos te beschikken. Tegen het normaal gesproken superieure Ajax werd in ieder geval tot de laatste snik gevochten, waardoor de ploeg tot ongeveer de tachtigste minuut mocht hopen op een puntendeling. Door het gebrek aan uitgespeelde kansen en twee ongelukkige treffers, gingen de punten echter volledig mee naar Amsterdam.

N.E.C. mocht dan wel verstoken blijven van de waardevolle punten, de wedstrijd bood genoeg perspectief voor de wedstrijd tegen Willem II. Met name de defensie kon terugkijken op een zeer behoorlijke partij. Buiten de twee goals wist Ajax maar zelden de Nijmeegse defensie te slechten. De laatste thuisoverwinning tegen Willem II dateert van 11 december 2010, destijds werd het 3-1 door doelpunten van Vleminckx, Schöne en Goossens. Twee seizoenen daarop werd het 0-0 en dat was tevens de laatste thuiswedstrijd in competitieverband tegen de Tilburgers. De uitwedstrijd van dat seizoen werd wel gewonnen; het werd 2-3 door goals van Platje en een eigen goal van Tim Cornelisse.

N.E.C. kende een spectaculaire transferweek door de selectie van een flinke kwaliteitsinjectie te voorzien. Vanuit Rotterdam kwamen Joey Sleegers, vorig seizoen het grootste talent van de Jupiler League, en Lucas Woudenberg. Daarnaast werd Marcel Ritzmaier voor een seizoen gehuurd van PSV en kwam de Duitse keeper Benjamin Kirsten een contract voor een seizoen met N.E.C. overeen.

Willem II

In het seizoen dat N.E.C. afdaalde naar de Jupiler League, kroonde de tricolores zich tot de kampioen van de eerste divisie. In het volgende seizoen in de Eredivisie wisten de Tilburgers onder de bevlogen leiding van trainer Jurgen Streppel de harten van de voetbalfans te veroveren met attractief voetbal en een zeer verdienstelijke negende positie. Geen misselijke score voor een promovendus.

Het gevolg was een flinke verandering die de selectie onderging. Smaakmakers als Armenteros verlieten de ploeg en maakten plaats voor met name jeugdige Ajacieden. Streppel heeft dit seizoen namelijk de beschikking over De Sa, Zivkovic en Andersen. Daarnaast trokken de Tilburgers oud-N.E.C.'ers Nick van der Velden en Erik Falkenburg aan. Verder zit Arno Arts bij de technische staf van de ploeg.
Navarone Foor schiet N.E.C. naar overwinning in Tilburg
N.E.C. heeft in Tilburg uitstekende zaken gedaan door met 0-1 te winnen van Willem II. Het was opnieuw Navarone Foor die zijn ploeg met een fantastisch doelpunt aan de drie punten hielp: 0-1.

Met een paar bewogen dagen op de transfermarkt achter de rug, waarin N.E.C. vier nieuwelingen verwelkomde, daalden de Nijmegenaren vanavond af richting het Brabantse, waar met Willem II het treffen met een directe concurrent wachtte. Voor het duel in het Koning Willem II Stadion in Tilburg voerde trainer Ernest Faber in zijn basisopstelling een aantal veranderingen door. Zo maakte Joey Sleegers, die deze week overkwam van Feyenoord, zijn eerste opwachting in het N.E.C.-shirt en liet Faber ook de van PSV gehuurde middenvelder Marcel Ritzmaier debuteren.

Het duel in Tilburg kwam bijzonder moeizaam op gang. Willem II had in de beginfase wat betreft balbezit weliswaar enigszins een overwicht, maar de gastheren wisten de goed georganiseerde defensie van N.E.C. aanvankelijk nauwelijks te doorbreken. Toch was Robert Braber, die in plaats van Ajax-huurling Richairo Zivkovic aan de aftrap verscheen, na ruim tien minuten dicht bij de openingstreffer. De geboren Rotterdammer had het vizier echter niet op scherp staan en kopte een strakke voorzet van Lesley de Sa van dichtbij naast.

In een weinig verheffende eerste helft, waarin N.E.C. de Tilburgers het spel liet maken en zelf op de counter leek te loeren, namen de Nijmegenaren het doel van de Griekse goalie Kostas Lamprou pas na een goed halfuur spelen voor het eerst onder vuur. Een goede voorzet van rechtsback Todd Kane, die vanavond de geblesseerde Marcel Appiah verving, belandde op het hoofd van Joey Sleegers. De kersverse aanwinst kon zijn inzet echter onvoldoende kracht meegeven, waardoor Lamprou makkelijk kon vangen.

Niet lang daarna kon N.E.C. vanuit het niets opnieuw gevaarlijk worden. Mohammed Rayhi, die deze zomer overkwam van PSV, legde van grote afstand aan voor een schot op doel. Zijn poging zeilde echter maar net naast de kruising. Vanuit de tegenaanval werd middenvelder Erik Falkenburg een vrije schietkans geboden, maar zijn ongecontroleerde inzet ging huizenhoog over.

Na de theepauze kwam het duel wat meer tot leven, waarbij met name Willem II nadrukkelijker de aanval zocht. De ploeg van Jurgen Streppel drong meer en meer aan, maar kon nog altijd nauwelijks tot uitgespeelde kansen komen. N.E.C. stelde daar in het eerste kwartier echter niets tegenover, maar na een uur spelen namen de Nijmegenaren - het zij tegen de verhouding in - toch de leiding. Navarone Foor, die zijn ploeg in de seizoensouverture tegen Excelsior al op prachtige wijze naar de overwinning had geschoten, zorgde in Tilburg opnieuw voor een weergaloze treffer. Van zo'n twintig meter afstand krulde hij de bal op fantastische wijze achter doelman Lamprou: 0-1.

N.E.C. vocht in het laatste halfuur om te overleven. En dat deed het. De ploeg van Faber, die aan het eind van het duel ook Lucas Woudenberg nog liet debuteren, bleef ondanks een Tilburgs slotoffensief al strijdend overeind en boekte daarmee de eerste uitoverwinning van het seizoen.

Het eerstvolgende duel voor N.E.C. staat vanwege de aanstaande interlandweek pas over twee weken op het programma; op 12 september reizen de Nijmegenaren af naar Kerkrade voor het duel met Roda JC.

Stand Keuken Kampioen Divisie
4 Den Bosch 63
5 Go Ahead 63
6 TOP Oss 62
7 Almere 62
8 RKC 59
9 NEC 58
10 Cambuur 58
11 Jong Ajax 56
12 MVV Maastr. 54
13 Roda JC 53