Interview

Peter Hyballa: ‘Ik heb er ongelooflijk veel zin in’

Peter Hyballa: ‘Ik heb er ongelooflijk veel zin in’
Zondag staat in het Goffertstadion de Gelderse derby op het programma. Peter Hyballa blikte op het wekelijkse persmoment vooruit naar zijn eerste clash met de Arnhemse rivaal.

“Ik heb er 180 miljoen procent zin in. Ik ben echt heel benieuwd naar wat mij en ons als team te wachten staat”, vertelt een enthousiaste Hyballa. “Ik kan hier wel praten over tactiek et cetera, maar we weten inmiddels allemaal dat er meer op het spel staat dan dat. Voor de supporters is dit de belangrijkste wedstrijd van het jaar en aan hen moeten we de scherpte en strijd tonen die bij zo’n duel hoort. Sinds ik mijn contract heb getekend ben ik over deze wedstrijd aangesproken, niet alleen de afgelopen dagen. In de analyse hier naartoe hebben we dan ook extra benadrukt wat de derby inhoudt. Onder andere Jeffrey Leiwakabessy en Dario Dumić en stafleden die hier al langer zijn hebben een zegje gedaan, om iedereen er van te doordringen wat er zondag op het spel staat.”

Als hoofdtrainer maakte Hyballa nog niet eerder zo’n beladen wedstrijd mee, al heeft hij al wel ervaringen opgedaan in Duitsland bij Borussia Dortmund. “Ik heb bij Dortmund een keertje de derby tegen Schalke meegemaakt. Toen kwamen van beide partijen hooligans op het veld en konden we als trainers gaan rennen naar de kleedkamer. Dat was even beangstigend zelfs, al kunnen we er nu rijkelijk om lachen. En in Oostenrijk hebben we de toppers gespeeld met Sturm Graz, al waren dat geen derby’s. Maar je hebt wel volle stadions en dat vind ik het mooiste wat er is. Als er de hele wedstrijd sfeer wordt gemaakt en iedereen erachter gaat staan. Daar kijk ik zondag nog het meeste naar uit.”

Feyenoord

N.E.C. ging afgelopen zondag op schlemielige wijze in de 92e minuut onderuit tegen titelkandidaat Feyenoord. Vanzelfsprekend was Hyballa ziek van die late nederlaag, waar hij nog even op terugblikt. “Ik heb in mijn carrière wel vaker last-minute verloren, maar deze deed echt pijn. Ik heb echt slecht geslapen de nacht erna. Het is zo zonde om zo laat nog de wedstrijd uit handen te geven, door een eigen fout nog wel. We hadden het al de hele week gehad over dat soort ballen bij de tweede paal en we laten ons alsnog verrassen. Dan zit er ook bij de spelers wel wat frustratie in na afloop. Daar hebben we over gesproken, maar de knop moest ook weer snel om naar dit weekend.”

Sam Lundholm

Hyballa kan zondag over een vrijwel volledige selectie beschikken. Robin Buwalda is ziek en het is nog onzeker of hij dit weekend volledig fit is. Verder ontbreekt alleen Sam Lundholm. De Zweedse vleugelaanvaller werd deze week om disciplinaire redenen terug gezet naar Jong N.E.C. Hyballa legt uit waarom hij die beslissing heeft genomen. “Hij was in de interlandperiode een paar dagen naar Zweden geweest. Daar is hij ziek geworden zonder mij daarvan op de hoogte te stellen. Hij kwam te laat terug. Ik vind discipline het allerbelangrijkste in het team. Het zal een pittig seizoen worden en daarin vragen we van iedereen optimale inzet. Daarom is hij nu even teruggezet. Dat hoeft ook niet voor lang te zijn hoor. Maar spelers kunnen mij 24 uur per dag bellen als er iets aan de hand is en als ze dat nalaten, moet daar een straf tegenover staan.”

De opstelling wil Hyballa nog niet bevestigen, al laat hij doorschemeren dat hij waarschijnlijk dezelfde elf spelers de kans geeft als tegen Feyenoord. Daarbij dus ook Mohamed Rayhi, die vorige week de positie van linksbuiten uitstekend invulde. “Het was tegen Feyenoord voor het eerst in weken echt goed in balbezit, dus dat gaan we proberen door te trekken. Over de positie van Mohamed Rayhi hebben we lang nagedacht, maar je kan echt merken dat hij zich wil bewijzen. Dat had hij bij Jong N.E.C. ook al laten zien en die bewijsdrang trok hij door. En de goal die hij maakt, doet hij vanuit een afspraak met de technische staf. We hadden hem verteld veel en snel te schieten. Natuurlijk zit de keeper ernaast, maar hij schiet ‘m wel. Neemt een speler de bal eerst aan en gaat dan een actie maken, wordt het wellicht helemaal geen doelpunt.”

Onzeker

Robin Buwalda (ziek)
Keuken Kampioen Divisie Maandag 27 augustus 2018 De Galgenwaard
Jong FC Utrecht
20:00
N.E.C.

Stand Keuken Kampioen divisie
3 FC Den Bosch 2-
4 FC Twente 2-
5 Jong PSV 2-
6 Roda JC 2-
7 RKC Waalwijk 1-
8 NEC 2-
9 SC Cambuur 2-
10 FC Dordrecht 0-
11 Helmond Sp. 0-
12 Almere City 0-