Algemeen

Vitesse - N.E.C. zonder uitpubliek

Vitesse - N.E.C. zonder uitpubliek

De Eredivisiewedstrijd Vitesse - N.E.C. op zondag 27 februari aanstaande wordt, ongeacht een eventuele versoepeling van de regels voor uitpubliek, gespeeld zonder aanwezigheid van Nijmeegse supporters. Dit heeft burgemeester Marcouch in overleg met de voetbalclubs, politie en het openbaar ministerie besloten. De ongeregeldheden na afloop van N.E.C. - Vitesse in Nijmegen in oktober vormen de aanleiding voor het besluit.

Burgemeester Marcouch: "Het is fantastisch dat de corona-situatie het nu weer toelaat dat we het stadion kunnen bezoeken, al mag dat momenteel nog maar met een derde bezetting. Het voetbalstadion moet een plek zijn waar je veilig van een spannende wedstrijd kunt genieten, samen met je kinderen en vrienden. Ik laat het niet toe dat deze sportliefhebbers in gevaar kunnen komen door een stel zogenaamde supporters die erop uit zijn om de orde te verstoren. Er zijn de afgelopen maanden te veel incidenten geweest, waardoor ik dit besluit heb moeten nemen. Helaas worden zo de goedwillende N.E.C.-supporters de dupe van een kleine groep oproerkraaiers.

In aanloop naar de derby in oktober waren er diverse incidenten tussen de Arnhemse en Nijmeegse supportersgroepen en na afloop van de wedstrijd ging het flink mis. De politie werd belaagd met stenen en voerde diverse charges uit. Er werden tientallen supporters van N.E.C. aangehouden, maar ook enkele supporters van Vitesse. Gelet op deze gebeurtenissen en om te voorkomen dat de openbare orde opnieuw wordt verstoord, heeft de burgemeester besloten om bij de komende editie van Vitesse - N.E.C. geen uitsupporters toe te laten. De burgemeester wil in gesprek met alle betrokkenen inventariseren of de derby volgend seizoen mogelijk wel weer met supporters van beide clubs kan worden gespeeld.

Sinds 26 januari is er weer publiek van de thuisspelende clubs toegestaan bij wedstrijden in het betaald voetbal, met een derde bezetting van het stadion. Mochten over enkele weken de regels verder versoepelen, met ook groen licht voor de aanwezigheid van uitpubliek, dan zal dit dus niet gelden voor Vitesse - N.E.C.

Burgemeester Bruls reageert: "Het is jammer dat het besluit heeft moeten vallen geen N.E.C.-supporters toe te laten bij de komende editie van de derby in Arnhem. Het liefst ziet iedere liefhebber de voetbalwedstrijden in stadions vol supporters met een intense beleving. Ik heb echter het volste begrip voor dit besluit; taferelen zoals afgelopen oktober in Nijmegen willen we natuurlijk niet meer zien. Door dit besluit krijgen we nu ook tijd om ons te bezinnen op de vraag hoe het op wat langere termijn verder moet. Volgend jaar spelen de clubs zoals het er nu naar uitziet immers weer in de competitie tegen elkaar."

Met elkaar op zoek naar een derby beleving

“Voetbal hoort altijd met publiek van beide clubs te worden gespeeld. Dat maakt voetbal tot de geweldige sport die het is. Echter begrijpen we de genomen beslissing, nadat het eerder zo uit de hand is gelopen. In Nijmegen heeft een kleine groep supporters het verpest voor velen en zeker onze trouwe uitsupporters worden hier nu de dupe van. Dat is een harde en wrange conclusie”, zo stelt algemeen directeur Wilco van Schaik in eerste reactie.

“Wij hebben zoals eerder al aangegeven gegeven en veroordeeld dingen niet goed gedaan, maar ook in het bezoekersvak zijn er dingen gebeurd die niet konden. Daarnaast heeft Vitesse met diverse bezoekende clubs thuis ook uitdagingen gehad. Dat alles bij elkaar was genoeg om nu even rust te nemen. Om die redenen spelen we de volgende derby zonder publiek. Bij het organiseren van een derby willen we eenieders veiligheid kunnen waarborgen. Van supporters tot spelers en van politiemensen tot stewards.”

Van Schaik vervolgt: “We hebben ook gekeken naar de toekomst. Alle eerder genoemde partijen zijn het erover eens dat de derbysfeer iets toevoegt en dat we uitsupporters niet jarenlang moeten verbieden. Het is van belang dat iedereen wel beseft dat dit een reële optie was. Laat dit voor iedereen een leerzame les zijn geweest. Zoals altijd steken we hierbij ook de hand in eigen boezem. Als club hebben we ook fouten gemaakt.”

“De Gelderse Derby moet één van de meest unieke derby’s blijven, maar de strijd dient op het veld gevoerd te worden en niet daarbuiten. Laten we onszelf uitdagen de derby anders te benaderen. Nog steeds creatief, groots en meeslepend, maar niet ten koste van van alles en door normen en waarden te overschrijden. De eerste test wordt de uitwedstrijd in Arnhem, zonder publiek. Als we ons in Nijmegen en Arnhem gewoon gedragen en de derby aanvliegen zoals het hoort, dan krijgen we snel weer een nieuwe kans met publiek. Daar staan we voor als clubs, gemeenten, politie en OM. Ik reken op ieders verantwoordelijkheid om een nieuw derbygevoel te ontwikkelen, waardoor deze voor altijd met thuispubliek kan worden gespeeld.”

Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36