Voorbeschouwing

Voorbeschouwing N.E.C. – RKC Waalwijk

Voorbeschouwing N.E.C. – RKC Waalwijk

Net als vorige week treedt N.E.C. vanmiddag aan tegen een tegenstander die op het moment van schrijven op één plekje afstand van de Nijmegenaren staat in de ranglijst van de Eredivisie. Ging het vorige week tegen Cambuur om een plekje boven of onder ‘de streep’, draait het nu juist om een plek in het linker- of rechterrijtje. RKC, dat op bezoek komt in Nijmegen, staat namelijk negende, N.E.C. tiende.

Zowel RKC als N.E.C. wist vorige week te winnen na weken zonder driepunters. RKC deed dat op overtuigende wijze tegen AZ, dat met 3-1 terug naar Alkmaar werd gestuurd door doelpunten van Illias Bel Hassani en Zakaria Bakkali (2x). Laatstgenoemde maakte zijn eerste eredivisiedoelpunten zo’n negen jaar geleden tegen N.E.C. Op 17-jarige leeftijd maakte hij toen namens PSV in één wedstrijd drie doelpunten in een wedstrijd die N.E.C. uiteindelijk met 5-0 verloor.

RKC staat zoals gezegd op een keurige negende plaats en won afgelopen zondag van AZ, maar was daarvoor juist aan een mindere serie bezig. Wel moet worden opgemerkt dat de verliespartijen in die weken gespeeld werden tegen Ajax en FC Twente. Ook van Fortuna Sittard werd niet gewonnen door de ploeg van Joseph Oosting. In Sittard werd het 0-0. De grootste teleurstelling beleefden de Waalwijkers tot dusverre in het bekertoernooi, toen ze in Groesbeek met 2-0 ten onder gingen tegen De Treffers.

N.E.C. proefde vorig weekend eindelijk weer eens de smaak van een overwinning. Een wonderschone poeier van Lasse Schöne was genoeg om de drie punten vanuit Leeuwarden mee naar Nijmegen te nemen. Het zou lekker zijn als daar vanmiddag de eerste thuisoverwinning van het seizoen aan toegevoegd kan worden. Lekker voor de sfeer, maar zeker ook voor de ranglijst, waardoor de vroege ‘WK-winterstop’ met een goed gevoel begonnen kan worden. 

Rogier Meijer en zijn mannen mogen het in een stampvolle Goffert gaan laten zien. Niet alleen de thuistribunes zullen tot aan het laatste stoeltje gevuld zijn, ook het uitvak is compleet uitverkocht vanmiddag. Over de opstelling is op het moment van schrijven nog niets bekend, maar al te veel veranderingen ten opzichte van vorige week liggen niet in de lijn der verwachting.

De aftrap in De Goffert is vanmiddag al om 12.15 uur. De leiding is in handen van scheidsrechter Martin Perez, die zijn eerste eredivisiewedstrijd van het seizoen fluit. Wie geen plekje in het stadion heeft bemachtigd, kan de wedstrijd in zijn geheel zien op ESPN2.

Door Teun van Thiel

Eredivisie Zondag 8 januari 2023 Goffertstadion
N.E.C.
14:30
Ajax

Stand Eredivisie