Voorbeschouwing

Voorbeschouwing Roda JC - N.E.C.

Voorbeschouwing Roda JC - N.E.C.

Komende wedstrijd reist N.E.C. af naar Kerkrade om het in de derde speelronde op te nemen tegen Roda JC. Het trainerstrio Gesthuizen, Bogers en Meijers wacht nog altijd op de eerste drie punten onder hun bewind.  

Zowel de Nijmeegse formatie als de Limburgse kennen een teleurstellend start van het seizoen. Na twee wedstrijden spelen staat de teller (slechts) op één punt. Vooral Roda leed een opzienbarend verlies, nadat ze vorige week met 4-0 van de mat werden geveegd door FC Volendam. N.E.C. daarentegen liet het nog lang spannend worden in Amsterdam. Heel even leek de nekslag uitgedeeld te gaan worden door Jong Ajax, nadat arbiter Laurens Gerrets in de 89e minuut een penalty toekende aan de Amsterdammers. Uitstekend keeperswerk van Nijmeegse sluitpost Mattijs Branderhorst hield die inzet eruit, waardoor N.E.C. in de naam van Josef Kvída in een knotsgek slotoffensief gelijk maakte: 3-3.

Beide clubs hebben veel wisselingen gehad betreft spelers afgelopen transferperiode. Bij Roda is topschutter Mario Engels na twee jaar dienstverband vertrokken naar SV Sandhausen in de 2 Bundesliga. Engels was vorig seizoen goed voor 24 doelpunten, waaronder een treffer tegen N.E.C. De Duitser eindigde tweede op de topscorerlijst met vijf doelpunten minder dan oud-N.E.C. spits Ferdy Druijf die topscorer werd met 29 doelpunten. Echter lijkt er in Nijmegen weinig ingeleverd te zijn op scorend vermogen. Na twee wedstrijden heeft N.E.C. al vier keer het doel weten te vinden, Roda daarentegen één keer. Het is wegens doelsaldo dat de Nijmeegse formatie de dertiende positie bezet en de gastheren uit Limburg terug te vinden zijn op de achttiende plaats. 

Bij N.E.C. heeft Jonathan Okita zich weer gemeld bij de selectie. De geboren Duitser moest vorige wedstrijd wegens blessureleed aan zich voorbij laten gaan, maar is er vanavond in het Parkstad Limburg Stadion weer bij. Bij Roda zal er in de verdediging een nieuweling meedoen. De Limburgers contracteerden afgelopen week de 18-jarige verdediger Yann Aurel Bisseck, die voor één jaar op huurbasis overkomt van FC Köln.

In Nijmegen zal er niet met minder genoegen worden genomen dan de drie punten. In een head-to-head lijken de Nijmegenaren de afgelopen jaren een heuze angstgegner te zijn geworden voor de Limburgers. De laatste vier duels werden allemaal gewonnen door N.E.C., waarvan het laatste verlies dateert uit mei 2016: toen werd het 1-2 in de Goffert. Vooral de laatste keer dat de ploegen elkaar troffen in het Parkstad Limburg Stadion leverde spektakel op. Toen boog de ploeg een 2-1 achterstand om naar een 2-3 voorsprong en gingen de punten mee naar Nijmegen.

Roda zal vanavond ongetwijfeld een einde willen maken aan de negatieve reeks voor eigen publiek, N.E.C. zal de stijgende lijn van hun spel willen omzetten in een driepunter. Vanavond trappen ze af om 20.00 uur en is de wedstrijd live te volgen op kanaal 2 van FOX Sports.  

Door René Snippert

95' De wedstrijd is afgelopen
94' Gele kaart Josef Kvida
94' Gele kaart Romario Rösch
89' Sven Braken wordt gewisseld voor Ole Romeny
88' Gele kaart Mart Dijkstra
86' Gele kaart Mattijs Branderhorst (K)
82' Gele kaart Jonathan Okita
75' Anthony Musaba wordt gewisseld voor Frank Sturing
67' GOAL: Iké Ugbo maakt de 1-2
66' Juan Alonso wordt gewisseld voor Romario Rösch
66' Roland Alberg wordt gewisseld voor Iké Ugbo
59' Randy Wolters wordt gewisseld voor Jonathan Okita
52' GOAL: Jellert van Landschoot maakt de 0-2
46' Mart Remans wordt gewisseld voor Ivan Prtajin
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
44' GOAL (ed): Robert Klaasen maakt de 0-1
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling Roda JC

1 Tom Muyters (K)
3 Daryl Werker
6 Robert Klaasen
7 Roland Alberg '66
8 Antonio Cotán
11 Jordy Croux
13 Pepijn Schlösser
18 Mart Remans '46
20 Roshon van Eijma
21 Juan Alonso '66
24 Nicky Souren

Wisselspelers

16 Radomir Novakovic (K)
26 Raf Mertens (K)
9 Iké Ugbo '66
10 Chance Simakala
14 Livio Milts
22 Niels Verburgh
23 Ivan Prtajin '46
29 Romario Rösch '66
33 Timothy Durwael

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
4 Josef Kvida
5 Bas Kuipers
6 Tom van de Looi
7 Anthony Musaba '75
8 Jellert van Landschoot
9 Sven Braken '89
11 Randy Wolters '59
12 Mart Dijkstra
26 Cas Odenthal
34 Terry Lartey Sanniez

Wisselspelers

29 Alessio Budel (K)
31 Job Schuurman (K)
10 Jonathan Okita '59
14 Tom Overtoom
16 Souffian El Karouani
17 Ole Romeny '89
20 Ayman Sellouf
28 Bart van Rooij
30 Frank Sturing '75
71 Mike Trésor Ndayishimiye
N.E.C. trekt 1-2 overwinning over de streep tegen Roda JC

Op bezoek bij Roda JC ging N.E.C., na een nederlaag tegen FC Eindhoven en een spectaculaire puntendeling met Jong Ajax, op jacht naar haar eerste driepunter van het seizoen. Dat deed de ploeg met dezelfde elf namen als die tegen Jong Ajax aan de aftrap stonden, en met succes: vlak voor de rust kwam N.E.C. door een eigen doelpunt van Robert Klaasen op voorsprong en vlak na de rust verdubbelden de Nijmegenaren de voorsprong door een rake poging van Jellert van Landschoot. Na een kleine zeventig minuten bracht een treffer van Iké Ugbo de spanning weer volledig terug in het Parkstad Limburg Stadion, maar N.E.C. gaf de voorsprong niet meer uit handen en wist de overwinning over de streep te trekken. 

Door Luc Keersmaekers

De eerste grote kans van de wedstrijd werd genoteerd na tien minuten spelen en was voor de Nijmegenaren. Rechtsbuiten Anthony Musaba speelde zichzelf knap vrij en bereikte vervolgens Sven Braken, maar de spits mikte vanaf een meter of tien te hoog en schoot over de goal van doelman Tom Muyters. Enkele minuten later plofte de bal bijna aan de andere kant in het net, toen Josef Kvída het speeltuig op zijn hoofd kreeg en hij daarmee onbedoeld bijna zijn eigen doelman verschalkte. De bal belandde echter op de paal en dus haalde N.E.C. opgelucht adem, maar het Limburgse gevaar was nog niet helemaal geweken: Roda JC-verdediger Roshon van Eijma kreeg de bal voor zijn linkervoet en twijfelde niet, maar zijn uithaal werd goed gepareerd door Mattijs Branderhorst. Na dit tweetal kansen voor de Limburgers was het na een klein halfuur spelen weer N.E.C. dat via Jellert van Landschoot even van zich deed spreken. Uit een voorzet van Bas Kuipers volleerde de middenvelder de bal richting de verre hoek, maar daar stond een Roda JC-speler goed opgesteld om het gevaar onschadelijk te maken. Erg lang wist N.E.C. haar Limburgse opponent daarna niet van het Nijmeegse doel af te houden, want Nicky Souren slalomde zich een weg het zestienmetergebied in en probeerde met een hard schot voor de openingstreffer te zorgen, maar zijn poging strandde op de vuisten van Branderhorst. In de op en neer golvende eerste helft kwam het laatste wapenfeit voor rust van N.E.C. Nadat arbiter Allard Lindhout had gefloten voor een overtreding op Musaba, die in de eerste helft veelvuldig zijn tegenstander opzocht, nam Randy Wolters plaats achter de toegekende vrije trap. Uit zijn voorzet werkte de onfortuinlijke Robert Klaasen de bal vervolgens achter zijn eigen doelman: 0-1 voor N.E.C, vlak voor de thee! 

Met deze 0-1 voorsprong op zak begon N.E.C. ongewijzigd aan de tweede helft. Lang hadden de Nijmegenaren niet nodig om de voorsprong uit te breiden, want in de 51e minuut snelde Musaba langs zijn tegenstander om de bal vervolgens goed voor te geven. Nadat Braken in eerste instantie nog onder de bal door ging, werd de bal opnieuw de doelmond ingebracht door Mart Dijkstra en daar stond Van Landschoot, voor wie het vervolgens een koud kunstje was om voor het tweede doelpunt van de wedstrijd te zorgen. Vrijwel direct daarna werd het ook nog bijna 0-3 nadat Wolters de Limburgse defensie zijn hielen liet zien, maar de schietkans die hij aan Van Landschoot bood werd ternauwernood gekraakt. Het duurde een kleine zeventig minuten voordat Roda JC de spanning weer terugbracht via de nét ingevallen Iké Ugbo, die attent reageerde op een geblokt schot van Jordy Croux en van dichtbij raak wist te schieten. Uit een voorzet van diezelfde Croux maakte Roda JC daarna ook bijna meteen de gelijkmaker, maar dat voorkwam Branderhorst met goed keeperswerk. 

In het laatste kwartier zette Roda JC nog even flink aan in de hoop om minstens een punt aan het duel over te houden, maar tot schoten op doel kwam de thuisploeg niet meer. Vanaf de rand van het zestienmetergebied vuurde Souren nog een bal over de goal en vervolgens werd er aan de andere kant een doelpunt van de ingevallen Jonathan Okita afgekeurd wegens buitenspel. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd mocht Okita nog in zijn eentje op doelman Muyters af, maar de aanvaller schoot wild over. Uiteindelijk wist N.E.C. de 1-2 voorsprong over de streep te trekken en zodoende keren de Nijmegenaren met een driepunter op zak weer huiswaarts.

KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36