N.E.C. strijdend ten onder tegen PSV

Geschreven door Willem Menting

PSV – N.E.C. seizoen 2016-2017

Samenvatting

Een lastige opgave voor N.E.C. zaterdagavond tegen PSV. De Nijmegenaren verloren de laatste drie duels en dus leek een wedstrijd tegen de regerend landskampioen niet goed uit te komen. Een afstraffing werd het zeker niet. N.E.C. vocht voor elke meter en een stunt hing lange tijd in de lucht. Het was niet voldoende voor een punt. Het team van Peter Hyballa ging met 3-1 kopje onder.

Het begin in het Philips Stadion was rommelig. N.E.C. zette PSV tijdens de eerste minuten van de wedstrijd onder druk en daar had de thuisploeg moeite mee. Het eerste gevaar kwam dan ook van de kant van N.E.C. Ali Messaoud profiteerde bijna van een slechte trap van PSV-doelman Jeroen Zoet, maar het schot van de middenvelder ging over het doel.

Na een onstuimige openingsfase liet N.E.C. de bal aan PSV. Het team van trainer Peter Hyballa speelde zaterdagavond met vijf verdediger en dat was te zien aan het spelbeeld. De ploeg zakte ver terug op eigen helft en loerde op de counter. Hoewel het meeste balbezit gedurende de eerste helft voor PSV was, kreeg de ploeg van Phillip Cocu geen grote kansen. Luuk de Jong kon één keer vrij inschieten, maar hij raakte de bal volledig verkeerd. Toch kreeg PSV niet veel later de ultieme mogelijkheid om op voorsprong te komen. Janio Bikel liep in de rug van Steven Bergwijn en scheidsrechter Kamphuis floot voor een strafschop. De penalty werd onberispelijk tegen de touwen geschoten door Marco van Ginkel.

Door het doelpunt veranderde het spelbeeld in Eindhoven niet. De thuisploeg maakte het spel en N.E.C. loerde op de counter. Dat leverde na een halfuur spelen zelfs de gelijkmaker op voor de Nijmegenaren. André Fomitschow werd de diepte ingestuurd en met een strakke lage voorzet vond hij Messaoud. De aanvallende middenvelder schoot de bal hard in de bovenhoek achter doelman Jeroen Zoet. In het laatste kwartier van de eerste helft werd PSV nog een keer gevaarlijk. Een vrije trap van Andrés Guardado belandde op het dak van het doel van Delle. De bezoekers hielden de Eindhovenaren knap van het doel af en gaven weinig weg.

In de tweede helft was het spelbeeld niet anders. De verdediging van N.E.C. stond als een huis en PSV speelde de bal oneindig rond. Zonder uitgespeelde kansen te creëren kwam PSV uit het niets op voorsprong. In minuut 57 verschalkte Bart Ramselaar doelman Delle. De linksbuiten van PSV kreeg de bal in de kluts voor zijn voeten kon makkelijk binnenschieten. NEC moest weer in de achtervolging. Het eerste gevaar kwam een paar minuten later al toen Massaoud een vrije trap in de handen van Zoet schoot.

Na een uur spelen werd de Nijmeegse doelpuntenmaker door Hyballa van het veld gehaald. Ferdi Kadioglu moest nu voor de aanvoer richting de spitsen zorgen. In het laatste kwartier toonde N.E.C. meer lef. Dat had wel als risico dat de thuisploeg meer ruimte kreeg om te counteren. De eerste counter werd onschadelijk gemaakt door een attent keepende Delle. De Fransman oogde wel aangeslagen na zijn botsing met Guardado. Gelukkig voor N.E.C. kon de doelman zijn wedstrijd hervatten. Toch was de waarschuwing van PSV geen reden voor N.E.C. om het rustiger aan te doen. De ploeg eiste meer de bal op en zocht naar de gelijkmaker. De grote kansen bleven echter uit tot vijf minuten voor tijd. Dario Dumic kopte knap raak, maar de verdediger stond buitenspel. De Deense mandekker fungeerde de laatste minuten van de wedstrijd als spits.

De druk van N.E.C. nam mede door deze omzetting toe. PSV had het moeilijk en de verdediging kwam verder onder druk te staan. Hyballa probeerde zijn ploeg vanaf de zijkant op te zwepen en dat leek effect te hebben. De echte kans op de gelijkmaker bleef helaas uit. PSV maakte in de slotfase zelfs de 3-1. Luuk de Jong kreeg de bal van Santiago Arias en de spits schoof de bal via de handen van Delle in het doel. Even daarvoor werd een inzet van de aanvaller al van de lijn gehaald. Zo ging N.E.C. strijdend ten onder en zat er gezien het laatste kwartier misschien wel meer in voor de Nijmegenaren.

Lees ook de voorbeschouwing

Wedstrijdverloop

0
45
90
 • Icoon
  van Ginkel scoort 1 - 0
 • Icoon
  Janio Bikel krijgt gele kaart
 • Icoon
  van Ginkel krijgt gele kaart
 • Icoon
  scoort 1 - 1
 • Icoon
  Ramselaar scoort 2 - 1
 • Icoon
  Ferdi Kadioglu voor
 • Icoon
  Zinchenko voor Bergwijn
 • Icoon
  Kévin Mayi voor Jordan Larsson
 • Icoon
  Hendrix voor Ramselaar
 • Icoon
  voor Janio Bikel
 • Icoon
  Schwaab voor Guardado
 • Icoon
  de Jong scoort 3 - 1 ( Arias )
    • 0
    • Stopwatch icoon
    • Start wedstrijd
    • 20
    • Icoon
    • van Ginkel scoort 1 - 0
    • 20
    • Icoon
    • Janio Bikel krijgt gele kaart
    • 22
    • Icoon
    • van Ginkel krijgt gele kaart
    • 30
    • Icoon
    • scoort 1 - 1
    • 45
    • Stopwatch icoon
    • Einde eerste helft
    • 45
    • Stopwatch icoon
    • Start tweede helft
    • 56
    • Icoon
    • Ramselaar scoort 2 - 1
    • 61
    • Icoon
    • Ferdi Kadioglu voor
    • 66
    • Icoon
    • Zinchenko voor Bergwijn
    • 66
    • Icoon
    • Kévin Mayi voor Jordan Larsson
    • 78
    • Icoon
    • Hendrix voor Ramselaar
    • 80
    • Icoon
    • voor Janio Bikel
    • 88
    • Icoon
    • Schwaab voor Guardado
    • 90
    • Icoon
    • de Jong scoort 3 - 1 ( Arias )
    • 90
    • Stopwatch icoon
    • Einde wedstrijd

  De wedstrijd in beeld

  Sponsor afbeelding
  • Logo van GX Software
  • Logo van EnergieFlex
  • Logo van LEGEA
  • Logo van Hofmans at Home
  • Logo van Personato
  • Logo van Rabobank
  • Logo van Mise en Place
  • Logo van Voetbalshop
  • Logo van Toyota
  • Logo van Konings & Meeuwissen

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Goffertgeluiden Inschrijven