Eredivisie Zaterdag 11 maart 2017, 18:30 Kyocera Stadion
ADO Den Haag
1 0
Voorbeschouwing ADO Den Haag - N.E.C.
Na vijf achtereenvolgende nederlagen wist N.E.C. het tij afgelopen weekend te keren. Waar verschillende directe concurrenten verrasten, konden ook de mannen van Peter Hyballa drie punten bijschrijven. Aankomende zaterdag wacht opnieuw een bijzonder belangrijk duel, wanneer het uitduel met ADO Den Haag op het programma staat. Een voorbeschouwing.

Nadat Heracles Almelo-topscorer Samuel Armenteros zijn ploeg na een kwartier spelen vanaf de strafschopstip aan een voorsprong had geholpen, leek N.E.C. een moeilijke avond tegemoet te gaan. Nog voor rust wist N.E.C. het het duel juist de andere kant op te sturen. Met zijn eerste van het seizoen bracht Julian von Haacke beide ploegen nauwelijks een kwartier daarna weer op gelijke hoogte, waarna Michael Heinloth, die bij het eerste doelpunt al de assist had geleverd, zijn ploeg met een enorme pegel op 2 - 1 bracht. Via een eigen doelpunt van Justin Hoogma liepen de Nijmegenaren in het tweede bedrijf zelfs uit naar 3 - 1.

Door deze zege bereikte N.E.C. het puntenaantal van 28. Daarmee heeft het slechts één punt minder dan nummer 9 van de ranglijst Willem II. Maar ook de onderste regionen zijn echter nog altijd niet ver weg. Met slechts 8 punten minder bevinden Excelsior en Roda JC zich in de gevarenzone; ADO Den Haag, tegenstander van zaterdag, bezet de laatste plek in de Eredivisie met 19 punten uit 25 wedstrijden.

Ondanks dat lijkt de residentieclub steeds meer op te krabbelen uit de lastige periode die het vanaf de vijfde wedstrijd van het seizoen kent. Waar de eerste vier wedstrijden samen namelijk nog tien punten opleverden, werden in de overige 21 duels slechts negen punten opgehaald. Daarvan echter wel twee in de laatste twee wedstrijden die ADO speelde. Met Fons Groenendijk aan het roer werd eerst maar nipt (0 - 1) van Feyenoord verloren; tegen FC Twente en FC Utrecht (beiden 1 - 1) werd vervolgens wel resultaat geboekt.

De eerdere ontmoeting tussen beiden dit seizoen, op 10 december van het afgelopen jaar, verliep rampzalig voor de Hagenaars. Al voor de rust had N.E.C. zichzelf via doelpunten van Kévin Mayi, Mohamed Rayhi en een eigen treffer van Tyronne Ebuehi een comfortabele 3-0 voorsprong bezorgd. Na de rust gebeurde er nauwelijks nog wat, waardoor die 3-0 even later ook de eindstand bleek.

De kaartverkoop voor dit belangrijke duel loopt tot morgen 12.00 uur. Ga jij ook met ons mee?

Ja!
N.E.C. bewijst zichzelf een slechte dienst in Den Haag
N.E.C. heeft op bezoek bij ADO Den Haag dure punten laten liggen. De Nijmegenaren gingen ondanks een aantal uitstekende kansen met 1-0 onderuit tegen de hekkensluiter. Mike Havenaar trof in de tweede helft doel met een kopbal en deze achterstand kon niet meer ongedaan gemaakt worden door de mannen uit de Keizerstad.

Na de thuisoverwinning op Heracles Almelo van vorige week kreeg N.E.C. opnieuw een mogelijkheid om een directe concurrent op geruime achterstand te zetten. ADO Den Haag was in de Residentie de tegenstander en die club had gezien de laatste plaats op de ranglijst de punten ook keihard nodig. Na de aftrap van de thuisploeg kreeg N.E.C. het eerste kleine kansje, maar daarna legde ADO de nodige strijd en werklust in de wedstrijd. Een aantal hoekschoppen van de gastheren in het eerste kwartier leverde echter weinig op en een uitbraak van de Nijmegenaren werd door Mohamed Rayhi voorlangs geschoten. N.E.C. liet het initiatief in eerste instantie aan ADO Den Haag, maar de Hagenezen wisten daar ook weinig raad mee. In het eerste half uur werd er voornamelijk op het middenveld gevoetbald en waren enkele standaardsituaties die eenvoudig werden weggekopt door de Haagse verdedigers de belangrijkste N.E.C.-wapenfeiten.

In de vierendertigste minuut liet Rayhi het Kyocera Stadion echter sidderen toen hij van vlak buiten het strafschopgebied de bal kiezelhard op de lat schoot. Dit was de aanleiding voor een sterke fase van de Nijmegenaren, want even later testte ook Gregor Breinburg de kwaliteiten van ADO-doelman Zwinkels met een hard schot. De goalie kweet zich echter uitstekend van zijn taak middels een prima redding. Ook Jay-Roy Grot kreeg vlak voor rust een enorme kans, maar oog in oog met Zwinkels raakte hij de keeper en slaagde hij er niet in om de Nijmegenaren nog voor de rust op voorsprong te zetten.

Beide ploegen kregen na de onderbreking meteen een mogelijkheid om de openingstreffer aan te tekenen. Rayhi schoot in kansrijke positie over het doel en Edouard Duplan kwam niet langs Joris Delle na een solo door de hele Nijmeegse defensie. N.E.C. begon de tweede helft waar het de eerste helft mee geëindigd was: aanvallen. Lorenzo Burnet vond de geheel vrijstaande Ali Messaoud in het strafschopgebied, maar de aanvallende middenvelder kon zijn schot niet genoeg kracht meegeven. Ook Rayhi kreeg wederom een schietkans, maar zijn poging werd eenvoudig gestopt. De thuisploeg liet zich ook niet onbetuigd. Tom Trybull en Dion Malone kregen kansen namens de gastheren, maar zij waren niet scherp genoeg in de afronding.

Daarmee waren de aanvalsgolven van beide ploegen wel weer voorbij, want vanaf de zestigste minuut gebeurde er bar weinig. Volledig uit het niets kwam ADO in de eenenzeventigste minuut op voorsprong. Een vrije trap vanaf de zijkant van het veld werd door Mike Havenaar binnengekopt: 1-0. Daarna werd direct een Nijmeegs offensief ontketend door Julian von Haacke, die drie man voorbij liep maar de bal net niet langs Zwinkels gepunterd kreeg. Ook een aanval over veel schijven kon niet afgedrukt worden door Rayhi. N.E.C. probeerde het wel, maar kwam steeds net niet aan schieten toe als het Haagse doel in zicht kwam. Er kwam in blessuretijd toch nog een grote kans voor Ali Messaoud, maar zijn kopbal schampte de buitenkant van de paal. Verder dan dat kwam N.E.C. niet meer, waardoor de thuisoverwinning op Heracles Almelo geen passend vervolg kreeg.