Keuken Kampioen Divisie Maandag 1 juni 2020, 20:00 Goffertstadion
N.E.C.
De wedstrijd van de helden
Voorbeschouwing N.E.C. - Roda JC
Een beter begin van 2017 had N.E.C. zich niet kunnen wensen. Op bezoek bij directe concurrent Willem II won de ploeg van Peter Hyballa afgelopen zondag zijn eerste officiële wedstrijd van 2017. Komende zondag staat voornamelijk in het teken hier een passend vervolg aan te geven. Een voorbeschouwing.

N.E.C.

Het duel van afgelopen zondag tussen Willem II en N.E.C. was een vermakelijke om te zien. Het spel golfde continu op en neer en beide ploegen kregen goede mogelijkheden tot scoren, al bleef dat geruime tijd uit. Uiteindelijk bleek N.E.C. de meest gelukkige en trok het via Jay-Roy Grot, die daarmee voor zijn vierde treffer van het seizoen zorgde, aan het langste eind: 0 – 1. Voor de manschappen van Hyballa betekende dit de tweede uitoverwinning van de jaargang en opnieuw kwam dit op een bijzonder gelegen moment. Waar vrijwel het gehele rechterrijtje zijn wedstrijd verloor, kwam N.E.C. dus wel tot winst en zo steeg het naar de tiende plek in de Eredivisie.

Mochten de Nijmegenaren het kunstje van vorige week komende zondag nog eens overdoen, dan lonkt zowaar een plek bij de bovenste negen ploegen van de competitie. Nummer 8 FC Twente en nummer 9 FC Groningen doen het met respectievelijk twee en één punt meer namelijk maar net iets beter dan N.E.C.. Om zover te komen, zal eerst moeten worden afgerekend met Roda JC, en uit het verleden is wel gebleken dat wedstrijden met de Zuid-Limburgers alle kanten op kunnen.

Roda JC

Van de 33 keren dat beide ploegen in een Eredivisieduel in Nijmegen tegenover elkaar stonden, wist zowel N.E.C. als Roda JC namelijk twaalf keer te winnen. De laatste keer trok de ploeg uit Kerkrade nog aan het langste eind. Op 1 mei 2016, in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, maakten Tom van Hyfte en Rydell Poepon namens Roda JC een 1 – 0 achterstand onschadelijk en zorgden zodoende voor een 1 – 2 eindstand.

Roda JC ontdeed zich met die zege destijds definitief van de degradatiezone, waarin het zich nu ook nu weer bevindt. De ploeg van Yannis Anastasiou won deze competitie pas één keer (Excelsior-uit, 0 – 1) en speelde al tien keer gelijk, waardoor het met dertien punten de zeventiende plek in de Eredivisie bezet. Afgelopen zondag verloor Roda JC  met 0 – 2 van koploper Feyenoord en dat was al de vierde keer op rij dat het zelf niet tot scoren wist te komen. Om een einde te maken aan die periode van droogte werd in deze winterse transferperiode de Griekse spits Thanasis Papazoglou gehuurd van het Belgische KV Kortrijk. Hij maakte vorige week zijn debuut voor Roda.
Breinburg schiet N.E.C. voorbij Roda JC: 2 - 0
N.E.C. heeft zondagmiddag goede zaken gedaan door in het eigen Goffertstadion Roda JC met 2-0 te verslaan. Beide goals werden gemaakt door Gregor Breinburg vanaf de strafschopstip, één keer voor rust en één keer na rust.

In een koud Goffertstadion, waarin een deel van het veld nog werd bedekt door een wit laagje rijp, nam N.E.C. het vanmiddag op tegen Roda JC uit Kerkrade. Na een belangrijke zege in Tilburg vorig weekend, konden de Nijmegenaren nu nog meer afstand nemen van de onderste plekken door thuis te winnen van een directe concurrent. De aftrap werd gedaan door prins Bart d’n Eerste van Knotsenburg.

N.E.C. startte in de basis met de spelers die in Tilburg voor de overwinning zorgden, dus met clubtopscorer Jay-Roy Grot, Ferdi Kadioglu en nieuwe aanwinst Jordan Larsson. Dat wierp direct zijn vruchten af. N.E.C. startte met oogstrelend voetbal en al na zeven minuten was het raak. Mohamed Rayhi kwam knap door over de linkervleugel, ging over het been van Werker, waarna arbiter Van de Graaf resoluut naar de stip wees. Aanvoerder Gregor Breinburg schoot onberispelijk binnen. Daarmee scoorde hij zijn allereerste doelpunt voor N.E.C.in de Eredivisie.

Na de vroege goal verslapte het spel van de thuisploeg en het liet Roda JC voetballen. Omdat dat nu juist iets is waar de ploeg uit Kerkrade veel moeite mee heeft, werd de wedstrijd langzaam en kwalitatief zeer matig. Beide ploegen kwamen er slechts sporadisch uit, maar dat leidde niet tot grote kansen.

Tweede helft

In het tweede bedrijf was de wedstrijd slechts tien minuten oud toen N.E.C. opnieuw een strafschop toegewezen kreeg. De jonge Kadioglu ging naar de grond na een opzichtige duw van invaller Ananou, waarna de aanvoerder opnieuw achter de bal ging staan. Ditmaal in de andere hoek, maar wederom was doelman Van Leer kansloos. Roda JC probeerde het daarna nog wel, maar kwam niet verder dan een afgekeurde goal van Paulissen. Hij verschalkte Delle, al dan niet in buitenspelpositie, waardoor de ploeg van Anastasiou nog steeds op acht doelpunten blijft steken. Op doelsaldo staat zijn ploeg nu onderaan de ranglijst, terwijl Hyballa zijn ploeg na vier ongeslagen duels omhoog heeft gewerkt naar het linkerrijtje op plek 9 en inmiddels twaalf punten los staat op de hekkensluiter.

Volgende week wacht ons in Rotterdam de koploper van de Eredivisie. Na een onterechte nederlaag in Nijmegen, gaat N.E.C. nu voor een revanche tegen Feyenoord.

In Person Man Man of the Match: Gregor Breinburg

Stand Keuken Kampioen Divisie
3 Volendam 55
4 Jong Ajax 54
5 NAC Breda 50
6 Go Ahead 48
7 Excelsior 47
8 NEC 45
9 Almere City 44
10 Telstar 44
11 Den Bosch 38
12 Jong Utrecht 38