Eredivisie Zondag 7 februari 2016, 14:30 De Vijverberg
De Graafschap
1 1
N.E.C.
Voorbeschouwing De Graafschap – N.E.C.
De nummer één van Gelderland mag komende zondag op bezoek bij streekgenoot De Graafschap. De Doetinchemmers staan nog altijd op de laatste plaats, maar knokken voor aansluiting naar boven. Dat lukt de Superboeren heel aardig, het gat met SC Cambuur bedraagt nog maar twee punten. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Lindhout.

De goede herstart van de competitie kreeg helaas geen vervolg afgelopen zaterdag. AZ, in de uitwedstrijd nog een prooi, was met 0-3 veel te sterk in het Goffertstadion. De mannen van Faber hadden helaas niet hun dag. Hartverwarmend was de steun van de twaalfde man, die ondanks de kansloze nederlaag de ploeg hartstochtelijk toezong. De nederlaag kwam aan, maar bovenal bleef het besef dat we aan een heel bijzonder seizoen bezig zijn, wat tot uiting kwam in de lof van onze supporters richting de spelers en staf.

De thuiswedstrijd tegen De Graafschap eindigde 7 november in 2-0 in het voordeel van N.E.C. De wedstrijd was niet bepaald hoogstaand, omdat N.E.C. veel moeite had met de stugge defensie van de Superboeren. Uiteindelijk wist Santos twee keer te scoren en zo de punten voor N.E.C. veilig te stellen. Dit betekende overigens de vierde 2-0 (of 0-2) overwinning op De Graafschap op rij.

Vorig jaar, in eerste divisieverband, werd het dus 0-2 op de Vijverberg. In een eveneens stroeve wedstrijd scoorden Limbombe en Emilsson namens N.E.C. In de Eredivisie werd de laatste wedstrijd uit tegen De Graafschap met 1-0 verloren. In september 2011 scoorde El Hassnaoui de enige treffer.

Todd Kane kan weer meedoen aankomende zondag, na een schorsing te hebben uitgezeten tegen AZ. Gregor Breinburg zal speciale gevoelens hebben aan de confrontatie met de Achterhoekers, hij speelde in het verleden voor de club.

De Graafschap

Al het hele seizoen draagt De Graafschap de rode lantaarn in de Eredivisie, maar langzaam maar zeker schurken ze tegen de nummer 17 aan. Overigens lijkt nacompetitie het hoogst haalbare voor De Graafschap, met FC Twente op acht punten voorsprong op een veilige plaats, maar het seizoen is nog lang!

Te prijzen bij de Doetinchemmers is de vechtlust die de ploeg bezit. Vorige week leken ze bij voorbaat kansloos tegen koploper PSV, maar met het mes tussen de tanden werd er van 3-0 naar 3-2 teruggeknokt, om uit eindelijk met 4-2 toch de boot in te gaan. De vechtlust werd een speelronde daarvoor ook al getoond; ADO nam op de Vijverberg de leiding, om vervolgens in de tweede helft door De Graafschap onder de voet te worden gelopen. N.E.C. is dus gewaarschuwd.
N.E.C. sprokkelt punt in Doetinchem
N.E.C. heeft vanmiddag op bezoek bij de Graafschap met 1 - 1 gelijkgespeeld. Nadat de thuisploeg al vroeg in het duel via Andrew Driver de leiding had genomen, zorgde invaller Marcel Ritzmaier een klein kwartier voor tijd voor een puntendeling.

Negen competitieduels op rij bleef N.E.C. in eigen huis ongeslagen, maar vorige week zaterdagavond zag het AZ aan die imposante reeks een einde maken. De Alkmaarders waren in het Goffertstadion met 0 - 3 veel te sterk gebleken voor de manschappen van Ernest Faber, die voorafgaand aan het treffen met De Graafschap van vanmiddag dan ook vooral de hoop uitsprak dat zijn ploeg de goede lijn van de weken ervoor weer op zou pakken. In Doetinchem kon de Brabantse oefenmeester vandaag weer beschikken over rechtsback Todd Kane, die voor het duel met AZ van vorige week vanwege zijn vijfde gele kaart van het seizoen nog geschorst was. Bovendien - en dat kwam in zekere zin als verrassing - verscheen vanmiddag niet topscorer Christian Santos maar Mihai Roman aan de aftrap.

Het duel tussen de Gelderse buren kende een vrij onstuimige openingsfase, waarvoor de vroege wissel van Mohamed Rayhi waarschijnlijk nog het meest symbool stond. De rechtervleugelaanvaller, vorige week ook al halverwege de eerste helft naar de kant gehaald, was in een ongelukkige botsing met een Doetinchemse verdediger zijn tand verloren en maakte zodoende al binnen vijf minuten plaats voor Marcel Appiah. Beide ploegen hadden tot op dat moment nog niet gevaarlijk kunnen worden.

Maar binnen de kortste keren kreeg zowel N.E.C. als De Graafschap een opgelegde kans om de score te openen en waar Wojciech Golla, die vanuit een corner recht op doelman Hidde Jurjus pegelde, dat namens de Nijmegenaren naliet, wist Driver de eerste de beste kans voor de thuisploeg wel tot een treffer te promoveren. Op aangeven van linkerverdediger Tolgahan Çiçek werkte de Engelsman de bal bij de tweede paal achter N.E.C.-goalie Brad Jones: 1 - 0.

De grootste storm ging in het vervolg liggen, waarbij N.E.C. steeds meer het heft in handen nam en het duel steeds nadrukkelijker controleerde. De Nijmegenaren wisten echter nauwelijks enig noemenswaardig gevaar te stichten en moesten aan de andere kant steeds waken voor de snelle counter van de Doetinchemmers, die na iets meer dan een halfuur spelen op deze manier dicht bij een tweede treffer waren: een voorzet vanaf de linkerflank zeilde via de rechtervoet van Kane maar net over de eigen deklat.

Met het inbrengen van Santos voor Janio Bikel gaf Faber direct het sein af naar een snelle gelijkmaker op zoek te gaan, maar binnen de eerste minuut van het tweede bedrijf waren het opnieuw de gastheren die het dichtst bij een doelpunt waren. Vanuit een voorzet van Driver caramboleerde de bal plotseling voor de voeten van Vincent Vermeij, die zijn volley op de vuisten van Jones uiteen zag spatten. In de rebound kopte de aanvaller naast.

Maar nauwelijks zestig seconden later kreeg de ploeg van Jan Vreman, die tot op dat moment nog nauwelijks in de problemen was gekomen, een flinke tik te verwerken. Na een onbesuisde tackle op de benen van Santos stuurde scheidsrechter van dienst Allard Lindhout middenvelder Karim Tarfi met een rode kaart van het veld. Dit had tot gevolg dat De Graafschap steeds meer de verdedigende stellingen innam en N.E.C. steeds meer moeite kreeg de stugge defensie van de thuisploeg te slechten.

Toch leverde de steeds groter wordende Nijmeegse druk zo’n tien minuten na de onderbreking die zo gewilde gelijkmaker op. Na een sterke aanvallende actie van Roman, die de bal met twee verdedigers in zijn rug knap bij zich wist te houden, belandde de bal bij Gregor Breinburg die op zijn beurt Anthony Limbombe bediende. Het zat de Belgische vleugelaanvaller echter net niet mee, want zijn geplaatste boogbal spatte in de verste hoek uiteen op de paal.

Een klein kwartier voor het sluiten van de markt kreeg het ensemble van Faber echter alsnog loon naar werken. Navarone Foor wist een voorzet van Limbombe binnen het strafschopgebied goed te controleren, kapte een De Graafschap-verdediger uit en werkte de bal langs doelman Jurjus in de richting van de vlak daarvoor ingevallen Ritzmaier, die uiteindelijk het laatste zetje gaf: 1 - 1. Niet lang daarna had Limbombe bovendien nog een tweede Nijmeegse treffer op zijn schoen, maar op aangeven van Santos mikte hij oog in oog met Jurjus net voorlangs.

In de hectische slotfase leek het duel nog alle kanten op te kunnen, maar echt gevaarlijk wisten beide ploegen niet meer te worden en dus moesten zij het vanmiddag doen met een puntendeling.

Het volgende duel staat voor N.E.C. gepland voor aankomende zondag (16.45 uur), wanneer het in eigen huis landskampioen PSV treft.

Lees ook de reactie van Marcel Ritzmaier
KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36