Eredivisie Zondag 18 december 2016, 12:30 Stadion Woudestein
Excelsior
2 2
Voorbeschouwing Excelsior - N.E.C.
Aankomende zondag wacht N.E.C. het laatste competitieduel van het jaar 2016. De ploeg van Peter Hyballa hoopt dan op bezoek bij Excelsior het goede resultaat van afgelopen weekend een passend vervolg te geven. De wedstrijd in Stadion Woudestein staat onder leiding van Christiaan Bax en begint om 12.30 uur.

N.E.C. wist afgelopen weekend zijn tweede achtereenvolgende thuisduel met een overwinning af te sluiten. Waar het tweeënhalve week in het eigen Goffertstadion nog met 3 - 2 te sterk was voor FC Twente stuurde de Nijmeegse formatie van Hyballa afgelopen weekend ADO Den Haag met een kansloze 3 - 0 nederlaag naar huis. Deze zege kwam al in de eerste helft tot stand, want via doelpunten van Kévin Mayi en Mohamed Rayhi en een ongelukkige eigen treffer van ADO Den Haag-speler Tyronne Ebuehi was de eindstand al bij rust bepaald.

In wedstrijden op vreemde bodem gaat het N.E.C. in de regel wat minder gemakkelijk af, en dat geldt in zekere zin ook voor uitduels met Excelsior. Van de veertien eerdere keren dat beide ploegen elkaar in Rotterdam troffen, wist N.E.C. er slechts één met een overwinning af te sluiten. Dat gebeurde echter nog niet zo lang geleden; op 10 april 2012 was het N.E.C. van toenmalig trainer Alex Pastoor met 0 - 2 te sterk voor Excelsior. Lasse Schöne (penalty) en Krisztian Vadócz zorgden destijds voor de doelpunten.

Excelsior

Met Excelsior treft N.E.C. een directe concurrent uit het rechterrijtje. De Kralingers verzamelden tot op heden drie punten minder dan onze manschappen en bezetten zodoende met vijftien punten de veertiende plek in de Eredivisie. Dit is, net als in het geval bij N.E.C., met name het gevolg van een goede thuisbalans. Tien van de vijftien punten werden in het eigen Kralingen behaald. Men won hier van FC Groningen (2 - 0), Heracles Almelo (3 - 1) en Sparta Rotterdam (3 - 2) en tegen AZ (3 - 3) werd een punt gehaald.

Afgelopen weekend leek Excelsior op weg naar een goede beurt op bezoek bij sc Heerenveen. Vlak voor de rust nam het via Nigel Hasselbaink vanaf de strafschopstip nog brutaal de leiding, maar uiteindelijk wist de nummer vier van de ranglijst via twee doelpunten van Sam Larsson toch nog met 2 - 1 te winnen. Twee weken eerder boekten de Rotterdammers, die dit seizoen getraind worden door Mitchell van der Gaag, meer succes, toen het uit de Gelredome een punt meenam. Via Hichaim Faik had het binnen het eerste kwartier zelfs al een 0 - 2 voorsprong weten te nemen, maar uiteindelijk zag het Ricky van Wolfswinkel en Adnane Tighadouini nog gelijk maken.
N.E.C. sluit jaar af met gelijkspel bij Excelsior
N.E.C. heeft het jaar 2016 afgesloten met een 2-2 gelijkspel bij Excelsior. Na een 1-0 achterstand schoot Jay-Roy Grot vlak voor rust de 1-1 binnen, na rust kwam N.E.C. opnieuw op achterstand waarna Dario Dumić uit een corner van Kadioglu de 2-2 maakte.

Kévin Mayi ontbrak zondag in de wedstrijdselectie. De spits liep in aanloop naar het duel een voetbalblessure op tijdens een training, werd nog wel getest tijdens de warming-up, maar moest uiteindelijk toch verstek laten gaan. Op zijn plaats speelde daarom Jay-Roy Grot. Voor de positie rechts achterin was Mikael Dyrestam weliswaar weer fit, maar na zijn sterke optreden tegen ADO Den Haag ging de voorkeur uit naar Robin Buwalda. Wojciech Golla kon ook gewoon starten, ondanks dat hij vorige week nog uitviel met  een ribblessure.

N.E.C. begon tegen ADO Den Haag als een wervelwind aan de wedstrijd, maar die lijn kon in Rotterdam niet worden doorgetrokken. Excelsior opende feller en georganiseerder, waardoor N.E.C. weinig in balbezit kon blijven en vooral aan de zijkanten onder druk werd gezet. Zo kwam Karami sterk door aan zijn rechterkant, maar Joris Delle kon redding brengen. Riberio brak daarna door via het centrum, maar ook hij kon de uitkomende Delle niet verschalken. Na elf minuten was de Franse goalie echter wel kansloos op een inzet van Elbers. Na slordig balverlies bij N.E.C. bouwde Excelsior via meerdere  schijven een aanval op, waarna Elbers een voorzet van Vermeulen simpel binnen kon tikken.

Pas na een kwartier spelen kwam N.E.C. eindelijk meer in het eigen spel en begon het ook mogelijkheden te creëren. Dario Dumic torende bij een corner boven iedereen uit, maar kopte van dichtbij net over. Von Haacke kreeg niet veel later uit een mooie voorzet van Ferdi Kadioglu een nog betere kopkans, maar hij trof doelman Muyters op zijn weg en Mohamed Rayhi kwam net tekort om eveneens een voorzet van Kadioglu binnen te tikken. Met de nodige diepte die N.E.C. logischerwijs in het spel moest stoppen, gaf het achterin wat meer ruimte weg waar Excelsior net niet van wist te profiteren. Zo werd een lage voorzet in het strafschopgebied tijdig onderschept en schoot Faik een vrije trap op een zeer kansrijke positie in de muur.

Met nog minder dan vijf minuten te spelen tot aan de rust leek N.E.C. de kleedkamer met een 1-0 achterstand op te moeten zoeken, maar daar dacht Grot anders over. Hij controleerde een lange bal van achteruit, rommelde zich op kracht naar een vrije positie en schoot daarna verwoestend hard in de korte hoek raak. De oerkreet die volgde op de goal was zo mogelijk nog harder van de jonge aanvaller, die alweer zijn derde competitietreffer van het seizoen aan liet tekenen.

N.E.C. leek sterk te beginnen aan de tweede helft, kreeg gelijk een goede mogelijkheid via Formitschow, maar moest na drie minuten toch een tegentreffer incasseren. Karami denderde na een combinatie met Vermeulen over Rayhi heen, zag dat er geen rugdekking was en kon daardoor vrij binnenschieten in de verre hoek. N.E.C. was daarna het spoor even bijster. Vooral op het middenveld werden de ruimtes te groot en Excelsior kwam er een paar keer gevaarlijk doorheen, maar afstandsschoten van Fortes en Vermeulen waren een prooi voor Delle. Twintig minuten voor tijd leek Vermeulen het duel in Rotterdams voordeel te beslissen. Hij werd keurig diep gestuurd door het centrum en dook daardoor alleen voor Delle op, maar de middenvelder tikte de bal op de paal, waarna N.E.C. nogmaals ontsnapte doordat de rebound van Hasselbaink werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Met nog vijftien minuten te gaan kwam N.E.C. eigenlijk uit het niets toch weer op gelijke hoogte. André Formitschow stond in eerste instantie klaar om een corner te nemen, maar werd op dat moment gewisseld voor Reagy Ofosu, waarna Kadioglu de taak overnam en de bal panklaar bij Dumic bezorgde, die geen moment twijfelde en snoeihard binnen pegelde. De Bosniër kroonde zich daarmee ook weer tot gedeeld clubtopscorer. Het doelpunt gaf N.E.C. hernieuwde vleugels en kon het eindelijk ook weer  controle houden over de wedstrijd en kwam het in de slotfase niet meer in gevaar. Met de ook al eerder ingebrachte  Taiwo Awoniyi stond er ook nog wat extra aanvallende kwaliteit op het veld, maar verder dan een poging van afstand van Grot kwam de ploeg uiteindelijk niet.

Door het gelijke spel houdt N.E.C. Excelsior onder zich en handhaaft het zich bovendien bovenin het rechterrijtje. Met negentien punten in de eerste seizoenshelft heeft N.E.C. een keurige basis gelegd om na de winterstop op verder te kunnen bouwen. Na een trainingskamp in Marbella hervat N.E.C. de Eredivisie op 15 januari met een uitduel bij Willem II. De aftrap van die wedstrijd is om 16.45 uur.