Keuken Kampioen Divisie Play-offs Donderdag 18 mei 2017, 20:45 JENS Vesting
FC Emmen
1 3
N.E.C. doet goede zaken in Emmen
N.E.C. startte weer in dezelfde formatie als waar het de laatste twee weken AZ en sc Heerenveen mee had verslagen. In de selectie ontbrak alleen Robin Buwalda, die vanwege enkelklachten verstek moest laten gaan. Bij Emmen twee oude bekenden. Yoeri Loen startte in de basis, Género Zeefuik begon bij de Drentenaren op de bank.

N.E.C. begon furieus en leek na twee minuten zelfs al even op voorsprong te komen, maar de goal van Kévin Mayi werd afgekeurd omdat de bal nog voor de voorzet van Michael Heinloth over de achterlijn was geweest.

Waar Mayi zijn treffer geen doorgang zag vinden, kwam Emmen aan de andere kant wel op voorsprong. Na vijf minuten stond Alexander Bannink na een voorzet van links volledig vrij in het centrum. De aanvaller bleef koel en schoot hard raak in de onderhoek. Door de achterstand kreeg N.E.C. veel moeite om in de wedstrijd te komen. Emmen zakte ver terug, liet het spel aan N.E.C. en loerde zelf op de counter. Na twintig minuten was het uit één van die counters dichtbij een verdubbeling van de voorsprong, maar Cas Peters kopte rakelings naast uit een voorzet van rechts. N.E.C. kwam ondertussen zelf niet verder dan afstandsschoten van Julian von Haacke (in de handen van de doelman) en Jay-Roy Grot (hoog over).

Pas na een half uur spelen kreeg N.E.C. eindelijk weer vat op de wedstrijd en kreeg Groeneveld nadat hij door Messaoud was diep gestuurd in een snelle counter een grote mogelijkheid, maar hij trof de goalie. Uit de corner die volgde kwam Grot net tekort om de gelijkmaker binnen te koppen. De ploeg had daarna weliswaar meer balbezit, maar er leek te weinig agressie en tempo in het spel te zitten om nog iets te forceren in de eerste helft, tot in de slotminuut. Na een mooie combinatie met Mayi kreeg Grot eindelijk de ruimte om een voorzet te geven, waar Messaoud de bal leek binnen te glijden, maar de middenvelder kwam een teenlengte tekort voor de 1-1.

Waar het in de eerste helft veelal in een te laag tempo ging en er niet afdoende druk werd gezet, klapte de ploeg er na rust vol op. Emmen werd direct vastgezet en in plaats van achteruit te lopen werd er alleen op de helft van Emmen gevoetbald. Dat leidde acht minuten na de rust ook tot de verdiende gelijkmaker. Na een afgeslagen aanval kreeg Gregor Breinburg de bal voor zijn voeten even buiten het strafschopgebied. De aanvaller haalde strak en laag uit, verraste daarmee de doelman in de korte hoek en na enige vertwijfeling of de bal er daadwerkelijk in zat, kon er worden gejuicht voor de 1-1.

In de fase na de gelijkmaker moest N.E.C. even behoorlijk op de tellen passen. Uit een counter en een aantal standaard-situaties wist Emmen gevaarlijk te worden, maar door alert verdedigen hoefde Joris Delle niet in actie te komen. En waar Emmen het moment na liet om de 2-1 te maken, sloeg N.E.C. aan de andere kant wel genadeloos toe. Grot leek zich in het centrum op de rand van het strafschopgebied vast te spelen, maar na wat kap- en draaiwerk vond hij ruimte om uit te halen met zijn linkerbeen en vond hij de binnenkant van de rechterpaal. Met de voorsprong op zak ging N.E.C. wat meer bevrijd voetballen. Emmen begon eindelijk wat ruimte weg te geven en via mooie combinaties tussen Messaoud, Von Haacke en Groeneveld kon N.E.C. meerdere keren gevaarlijk worden, maar telkens ging het net mis in de pass naar het eindstation en kon het duel niet definitief op slot worden gegooid.

Emmen trachtte in de laatste minuten nog een slotoffensief op touwen te zetten door met onder andere Zeefuik een extra aanvaller in te brengen, maar N.E.C. bleef eenvoudig op de been. Twee minuten voor tijd profiteerde het zelfs optimaal van de geboden extra ruimte en wist de ingevallen Taiwo Awoniyi met een gekruld schot vanaf de hoek van het strafschopgebied de 1-3 op het scorebord te schieten. Het was voor de Nigeriaanse aanvaller alweer zijn derde goal in evenveel duels, nadat hij ook al trefzeker was tegen AZ en Heerenveen. Met de ruime zege heeft N.E.C. zich een uitstekende uitgangspositie verschaft voor de return, die aankomende zondag in het eigen Goffertstadion wordt gespeeld. De aftrap van dat duel is om 16.45 uur.