Eredivisie Zondag 10 april 2016, 15:30 Stadion Galgenwaard
FC Utrecht
3 1
N.E.C.
Voorbeschouwing FC Utrecht – N.E.C.
Na een heerlijke derbyzondag worden de pijlen weer gericht op de aankomende wedstrijd, uit tegen FC Utrecht. Wederom een ontmoeting met een directe tegenstander om een ticket in de play-offs. De Utrechters staan met drie punten meer op een lucratieve vijfde plaats. N.E.C. is er dus alles aan gelegen om te winnen en zo op gelijke hoogte te komen. De wedstrijd vangt aankomende zondag om 14.30 uur aan en staat onder leiding van scheidsrechter Janssen.

Exact een jaar nadat we werden gekroond tot de kampioen van de Jupiler League, beleefden de Nijmeegse supporters wederom een euforische dag. In eigen huis werd de aartsrivaal met 2-1 opzij gezet. En op die overwinning was niets af te dwingen. De Nijmeegse doelpunten kwamen op naam van Limbombe en Dumic, die zich daarmee vereeuwigden als helden van de derby. Nu moet tegen FC Utrecht dezelfde strijdlust worden opgeroepen, want dan kan het seizoen nog heel mooi worden afgesloten. N.E.C. staat nu op de achtste plaats en moet in theorie nog een plek stijgen om kans te maken op de play-offs. Met het oog op de bekerfinale zou de achtste plek eventueel ook recht geven op een ticket.

Zodoende kan de ploeg van Ernest Faber vol vertrouwen uitkijken naar het treffen met de huidige nummer vijf van de competitie. Daarnaast weet N.E.C. dit seizoen al hoe het is om te winnen van de Domstedelingen. Thuis werd het eerder dit seizoen in een weinig verheffend duel 1-0 voor N.E.C. door een doelpunt van Christian Santos uit een penalty. De laatste uitwedstrijd in De Galgenwaard dateert van 6 december 2013 en werd destijds tamelijk kansloos met 2-0 verloren. Het seizoen daarvoor wist N.E.C wel de punten mee te nemen naar Nijmegen. N.E.C. was toen met liefst 0-3 te sterk door doelpunten van Platje, Falkenburg en Boymans.

Zondag kan Faber weer een beroep doen op aanvoerder Rens van Eijden. De aanvoerder, die na dit seizoen vertrekt naar AZ, keert weer terug van een schorsing die hem op de bank hield tegen Vitesse.

FC Utrecht

Ook de Utrechters zijn bezig aan een zeer behoorlijk seizoen en kunnen de competitie extra glans geven door de play-offs te behalen. Het FC Utrecht van Erik – ‘Pep’ – ten Hag draait daarmee beter dan de afgelopen twee jaar, waarin het in het rechterrijtje eindigde. De hand van de trainer is hierin duidelijk merkbaar. Daarnaast beschikt Ten Hag met Haller en Boymans over levensgevaarlijke centrumspitsen, die overigens in het laatste duel, uit tegen Heracles Almelo, niet tot scoren kwamen. Toen stelde Andreas Ludwig het 1-1 gelijkspel veilig.

In de selectie van FC Utrecht komen we een scala aan oude bekenden tegen. De eerder genoemde Ruud Boymans heeft in 2013 een half seizoen voor N.E.C. gevoetbald en kroonde zich in de derby van dat jaar eveneens tot held. Daarnaast heeft verdediger Kevin Conboy een verleden bij N.E.C. De sterke Deen bleef de club trouw na de degradatie en hielp N.E.C. terug naar het hoogste niveau, om vervolgens te vertrekken naar Utrecht. Nacer Barazite en Patrick Joosten waren beide in de jeugd van N.E.C. actief.
N.E.C. moet meerdere erkennen in FC Utrecht
N.E.C. heeft vanmiddag op bezoek bij FC Utrecht met 3 - 1 verloren. Al vroeg in het duel kwamen de Nijmegenaren via een treffer van Ruud Boymans op achterstand, maar vlak voor rust bracht Todd Kane beide ploegen nog wel op gelijke hoogte. Via doelpunten van achtereenvolgens Nacer Barazite en Sébastien Haller gingen de Utrechters echter alsnog met de overwinning aan de haal. Aan het slot van het duel verloor het ook nog Wojciech Golla, die met rood van het veld werd gestuurd.

Met de terugkeer van aanvoerder Rens van Eijden stond Ernest Faber in aanloop naar het duel met FC Utrecht opnieuw voor de lastige keuze welk duo het hart van de verdediging zou moeten gaan vormen en waar het er lange tijd niet naar uitzag, besloot de Brabantse alsnog niet met twee, maar met drie centrale verdedigers te starten. Naast Van Eijden verscheen dus zowel Dario Dumić als Golla aan de aftrap. Deze keuze voor een vijfmansverdediging bracht bovendien met zich mee, dat ook in andere linies geschoven moest worden, wat uiteindelijk ten koste ging van Mihai Roman. Ten slotte werd ook Marcel Appiah weer naar de reservebank verwezen - voor hem in de plaats vond Joey Sleegers zichzelf terug bij Fabers eerste elf namen.

Maar ondanks dit verdedigend blok van vijf kreeg N.E.C. al binnen de kortste keren een flinke tegenslag te verwerken. Na een steekpass van Haller bracht aanvallende middenvelder Bart Ramselaar de bal hoog voor het doel van Brad Jones, die in eerste instantie wel nog redding kon brengen, maar vervolgens toch moest capituleren, nadat Boymans in een scrimmage vlak voor het doel het snelst reageerde en binnen punterde: 1 - 0.

Als door de zon verlamd, wisten de Nijmegenaren aan de andere kant maar amper gevaarlijk te worden en in het eerste halfuur was FC Utrecht dan ook duidelijk de bovenliggende partij, maar het nam wel wat gas terug en wist zodoende ook nauwelijks tot uitgespeelde kansen te komen. Maar naarmate de eerste helft vorderde, begon N.E.C. steeds meer aan te dringen en langzaam maar zeker nam het daarbij echt het heft in handen, wat na 26 minuten spelen een levensgrote mogelijkheid voor Sleegers opleverde. Via een goede combinatie met Janio Bikel slingerde Navarone Foor de bal vanaf rechts voor op Sleegers, die van dichtbij op de vuisten van FC Utrecht-goalie Filip Bednarek kopte.

En nog geen vijf minuten later was het Lucas Woudenberg die de gelijkmaker op zijn schoen had. Met een simpele passeerbeweging was Kane Chris Kum te slim af geweest, waarna hij hard en laag voorzette. Het leer belandde vanuit de kluts voor de voeten van Woudenberg, die hard uithaalde, maar daarbij op de inglijdende Mark van der Maarel mikte. Maar vlak voor rust had de equipe van Faber alsnog reden tot juichen en het was opnieuw de mee opgekomen Kane die daarbij een hoofdrol speelde. Na een goede combinatie met Gregor Breinburg, die de bal met een subtiele hakbal terugbracht bij de Engelse rechtsback, haalde hij vanaf de rechterpunt van het zestienmetergebied snoeihard uit en plaatste de bal daarbij onhoudbaar voor Bednarek in de rechterbovenhoek: 1 - 1.

Maar waar N.E.C. juist beter in de wedstrijd leek te komen door zelf vaker de aanval te zoeken, betrok het na de onderbreking toch steeds meer weer de verdedigende stellingen en liet het FC Utrecht weer het spel maken. Dat resulteerde na een kleine tien minuten in de tweede helft in een grote mogelijkheid voor Boymans. Vanuit een verre ingooi verlengde zijn aanvalspartner Haller de bal met het hoofd in de richting van dat van Boymans, die van dichtbij net naast de kruising kopte.

Een klein kwartier later was het wel raak voor de Domstedelingen: vanuit een voorzet van Andreas Ludwig kon de kort daarvoor ingevallen Barzite van vlak voor het doel van Jones ongehinderd binnenkoppen. En nog geen drie minuten later was het diezelfde Barazite die de definitieve beslissing in het duel inleidde: nadat hij eerst Dumić had weten te omspelen, bezorgde hij de bal op een presenteerblaadje voor Haller die de 3 - 1 tegen de touwen werkte. Vlak voor het sluiten van de markt werd de middag voor N.E.C. nog pijnlijker, toen Golla met een directe rode kaart van het veld werd gestuurd.

Het volgende duel staat voor N.E.C. gepland zondag 17 april (14.30 uur), wanneer SC Cambuur in het Goffertstadion op bezoek komt.
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31