Eredivisie Zondag 30 oktober 2016, 14:30 Stadion Galgenwaard
FC Utrecht
1 1
Voorbeschouwing FC Utrecht - N.E.C.
Aankomende zondag reist N.E.C. af naar de Domstad, waar het treffen met FC Utrecht wacht. De ploeg van Erik ten Hag bezet momenteel de achtste plek, met twee punten meer dan N.E.C. Het duel in Stadion Galgenwaard staat gepland voor 14.30 uur.

Op de valreep wist N.E.C. afgelopen zondag in eigen huis nog een punt over te houden aan de Gelderse derby met Vitesse. Door een doelpunt van Taiwo Awoniyi, die een kopbal van Dario Dumić licht toucheerde en doelman Eloy Room zodoende op het verkeerde been zette, was nu de Nijmeegse equipe van Peter Hyballa de meest gelukkige, nadat uitgerekend Navarone Foor de bezoekers uit Arnhem in de eerste helft op voorsprong had gezet.

Het duel met Vitesse was toonaangevend voor het N.E.C. van de afgelopen weken. Steeds meer vormt Hyballa zijn manschappen tot een onverzettelijke vechtmachine, die niet vóór het verstrijken van de negentig-plus-drie minuten de strijd zal staken. Zoals met name in de laatste drie thuisduels met achtereenvolgens Willem II (0 – 0), Feyenoord (1 – 2) en Vitesse (1 – 1) te zien was, wordt geknokt voor iedere meter en datzelfde principe leverde begin deze maand in Kerkrade de eerste driepunter op.

De 0 – 1 zege in Kerkrade, waarvoor de Franse aanvaller Kévin Mayi voor een groot deel verantwoordelijk voor was, betekende de eerste overwinning op vreemde bodem sinds de 2 – 4 winst op AZ van 1 november 2015. Het doorbreken van deze reeks biedt ons N.E.C. wellicht het vertrouwen in aanloop naar het duel met FC Utrecht van aankomende zondag.

FC Utrecht

FC Utrecht heeft een tegenvallende seizoenstart achter de rug. De Domstedelingen, die onder aanvoering van de Franse goalgetter Sébastien Haller vorig seizoen nog tot de KNVB-bekerfinale reikten, sprokkelden uit hun eerste zes wedstrijden slechts drie punten en verloren daarbij onder andere in eigen huis met grote cijfers (1 – 5) van FC Groningen. De eerste keer dat FC Utrecht, vorig seizoen nog de uiteindelijke nummer vijf van de Eredivisie, de volle buit wist te pakken, was op 25 september, toen in de eigen Galgenwaard met 2 – 0 werd gewonnen van Sparta Rotterdam.

Vanaf dat moment lijkt de weg naar boven echt weer ingezet. Een week later werd op bezoek bij Ajax nog wel nipt verloren (3 – 2), maar de twee wedstrijden daarop werden gewonnen en doelman Robbin Ruiter, alweer bezig aan zijn vijfde seizoen voor FC Utrecht, incasseerde daarbij geen enkele treffer. Afgelopen weekend deed Ruiter dat op bezoek bij Willem II, waar hij met zijn ploeg met 0 – 1 zegevierde; een week eerder hield hij in het duel met Go Ahead Eagles (3 – 0) zijn doel schoon.
Fraaie goal Kadioglu bezorgt N.E.C. punt in Utrecht
N.E.C. heeft de uitwedstrijd tegen FC Utrecht zondagmiddag met 1-1 gelijkgespeeld. Vlak voor rust kwam de thuisploeg op voorsprong toen Barazite via Joris Delle scoorde. In de 62ste minuut scoorde Ferdi Kadioglu, die na de rust was ingevallen, op zeer fraaie wijze de gelijkmaker.

N.E.C. trad aan zonder Mohamed Rayhi en Mikael Dyrestam, die allebei met een blessure verstek moesten laten gaan. Op hun posities speelden daarom Taiwo Awoyini en Michael Heinloth. Voorin kreeg verder Reagy Ofosu deze week de voorkeur boven Jay-Roy Grot. Utrecht begon zoals verwacht met de twee spitsen Haller en Zivkovic met Nacer Barazite daarachter, die zijn jeugdopleiding in Nijmegen genoot.

De wedstrijd was pas twintig seconden onderweg, toen Barazite al gevaarlijk werd. Na balverlies van Gregor Breinburg kon de middenvelder vrij uithalen, maar hij schoot rakelings naast. Toch was het N.E.C. dat in de openingsfase de wedstrijd in handen had. In de eerste tien minuten kreeg het drie goede mogelijkheden om iets te creëren, maar telkens was de ploeg te onzorgvuldig in de eindpass om echt gevaarlijk te worden.

Na een goed eerste kwartier van N.E.C., dat verrassend met Awoyini in de spits speelde en Kevin Mayi vanaf rechts, was het daarna echter alleen nog Utrecht dat de klok sloeg. De thuisploeg begon de wedstrijd te domineren op het middenveld en wist van daaruit veel gevaar te stichten. Zo zag Ayoub schoten stranden op de vuisten van Joris Delle en in het zijnet en kwam Haller tot twee keer toe net tekort om een voorzet binnen te koppen. N.E.C. stelde daar alleen nog een counter van Awoniyi tegenover, die zich uiteindelijk in een voller worden strafschopgebied geen raad meer wist, maar de 1-0 in de 35e minuut kon niet uitblijven. Zivkovic brak door vanaf de rechterkant, gaf laag voor en daar stond Barazite klaar om met behulp van Delle binnen te tikken. Utrecht kreeg daarna nog drie grote kansen om de voorsprong te verdubbelen, maar Haller zag een kopbal op de lat uiteen spatten en Amrabat en Zivkovic schoten in kansrijke positie net naast.

De overmacht van Utrecht noopte Hyballa ertoe om na de rust in te grijpen. Hij bracht Ferdi Kadioglu binnen de lijnen voor Ofosu om zo met twee aanvallers te gaan spelen en voetballend meer grip te krijgen. Het resulteerde gelijk in een vrije trap op de rand van het strafschopgebied, maar Breinburg schoot de bal in de muur op het hoofd van Amrabat. Binnen een paar minuten kreeg N.E.C. nog twee goede mogelijkheden, maar Breinburg volleerde naast en Mayi kreeg met zijn rug naar de goal geen controle en zag een hakbal de mist in gaan. De gelijkmaker kwam er daarna wel. Kadioglu werd netjes diepgestuurd door Mayi en het 17-jarige talent schoot van zestien meter prachtig raak in de kruising. Doelman Robbin Ruiter was schier kansloos op de schitterende uithaal.

Ook na de gelijkmaker bleef N.E.C. de betere ploeg op het veld. Met een uitblinkende Kadioglu had het team veel meer controle, was het zorgvuldiger en gevaarlijker. Janio Bikel schoot vanaf de rechterkant hard voorlangs, waar voor het doel teamgenoten er wellicht nog beter voor stonden en Awoniyi schoot vanuit dezelfde positie juist in de korte hoek naast. FC Utrecht daarentegen kwam er in tegenstelling tot de eerste helft niet meer aan te pas en probeerde het weliswaar via zijkanten iets te forceren, maar Delle, Dario Dumic en Wojciech Golla kwamen niet meer onder druk te staan. Met Jay-Roy Grot en Quincy Owusu-Abeyie er nog bij in de slotfase kon ook N.E.C. echter niet meer tot een goal komen en eindigde de wedstrijd met twee gezichten in een gelijkspel.

Door het gelijke spel handhaaft N.E.C. zich in de middenmoot en kan het nog altijd omhoog kijken. Het duel van volgende week met FC Groningen zal daarin van doorslaggevend belang zijn. De ploeg uit het hoge noorden is niet in goede doen en staat momenteel onder N.E.C., dus dat wordt een belangrijke kans om een gat te slaan met de onderste posities. Het duel in De Goffert is zaterdag 5 november, aftrap om 19.45 uur.