Eredivisie Vrijdag 2 december 2016, 20:00 Polman Stadion
Heracles Almelo
2 0
Voorbeschouwing Heracles Almelo - N.E.C.
Aankomende vrijdagavond reist N.E.C. af naar Almelo, waar het treffen met Heracles op het programma staat. Beide ploegen staan na veertien wedstrijden op vijftien punten, maar door een beter doelsaldo neemt Heracles (-7) de elfde plek in de Eredivisie in en N.E.C. (-11) de twaalfde.

Voor het eerst sinds 1 oktober jongstleden wist N.E.C. afgelopen zaterdag weer de volle buit te pakken. In het duel met FC Twente had de ploeg van Peter Hyballa door doelpunten van Jay-Roy Grot al bij rust voor een 2 - 0 voorsprong weten te zorgen, maar via een snelle tegentreffer van Enes Ünal brachten de Tukkers de spanning al snel terug in de wedstrijd. Dario Dumić zorgde even later echter voor de 3 - 1 en daarmee alsnog de definitieve beslissing. Het eigen doelpunt van Mikael Dyrestam en daarmee de 3 - 2 bleek namelijk enkel voor de statistieken, al was de absolute slotfase nog bijzonder spannend.

Zodoende kwam er dus een einde aan een reeks van drie gelijke spelen en twee nederlagen en werd een belangrijke stap richting de middenmoot van de Eredivisie gezet. Met name de doelpunten van Grot waren daarbij dus belangrijk. De 18-jarige mocht voor de tweede keer dit seizoen aan de aftrap van een Eredivisiewedstrijd verschijnen en liet het Nijmeegse publiek dus tot twee keer toe juichen. Hij is daarmee de jongste speler in dienst van N.E.C. die twee keer in één wedstrijd weet te scoren.

Heracles Almelo ging afgelopen weekend hard onderuit op bezoek bij AZ. In Alkmaar leidde de thuisploeg via twee doelpunten van Robert Mühren en één treffer van Wout Weghorst bij rust al met 3 - 0 - daarbij komt ook nog dat laatstgenoemde vlak voor de theepauze een penalty hard over schoot. Kort na de onderbreking mikte Heracles-aanvaller Samuel Armenteros vanaf elf meter wel raak, maar via goals van Dabney dos Santos en Alireza Jahanbakhsh liepen de Alkmaarders uiteindelijk nog uit tot 5 - 1.

De periode daarvoor verliep aanzienlijk beter voor de Almeloërs. Van de zeven competitiewedstrijden voorafgaand aan het duel met AZ werd enkel op van SC Heerenveen (3 - 1) verloren. Daarnaast nam het onder andere een punt mee op bezoek bij PSV (1 - 1) en stapte het als winnaar van het veld na de uitwedstrijd tegen Vitesse (1 - 2). In het eigen, vernieuwde Polman Stadion, waar N.E.C. vorig seizoen de eerste tegenstander was (3 - 0 verlies), werd dit seizoen tot op heden gewonnen van Willem II (3 - 1) en Go Ahead Eagles (2 - 1).
Ongelukkige nederlaag bij Heracles Almelo
N.E.C. opende vrijdagavond speelronde 15 van de Eredivisie met de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Bij rust was de stand 1-0 voor de thuisploeg na een gelukkige goal, na de rust was N.E.C. veruit de betere ploeg en verdiende het een punt. Helaas werd er niet gescoord en deed Heracles dat wel uit een counter en stond er na negentig minuten 2-0 op het scorebord.

N.E.C. kon de wedstrijd in dezelfde opstelling beginnen als waarmee een week eerder een 3-2 zege werd geboekt op FC Twente. Jay-Roy Grot kreeg dus weer de voorkeur op rechtsbuiten. Quincy Owusu-Abeyie en Reagy Ofosu ontbraken in de selectie, omdat zij op vrijdag te laat waren bij de wedstrijdbespreking. Heracles kende een veel slechter weekend met een 5-1 nederlaag bij AZ, maar ook de ploeg uit Almelo startte in dezelfde formatie.

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan slachtoffers van de vliegtuigramp waar het Braziliaanse Chapecoense betrokken was, ontspon zich direct een fel potje. Beide ploegen kleunden erin en lieten de strijd zien om er iets van te maken. Heracles zag dat als eerste beloond worden met goede mogelijkheden. Nadat het al tweemaal van afstand op doel had gevuurd, ontsnapte Armenetoros aan de buitenspelval en ging hij alleen op Joris Delle af. De aanvaller kreeg de bal echter niet onder controle en de Fransman kon rustig oprapen. Voor N.E.C. kreeg Mohamed Rayhi een grote mogelijkheid, maar hij schoot nadat hij zich knap vrijspeelde vanuit de hoek van het strafschopgebied ruim over.

Beide ploegen hielden het hoge tempo van de openingsfase niet vol en het duel kwam meer in balans, waarbij het gros van de duels op het middenveld werden uitgevochten. Voorin werd er door onnauwkeurigheden in de passing en degelijk verdedigen weinig meer geforceerd. De openingstreffer van Heracles na ruim een half uur spelen kwam dan ook uit de lucht vallen. Duarte haalde van ver uit en zou normaal gesproken niet gevaarlijk zijn geweest, maar zijn schot werd van richting veranderd en kreeg daardoor zo’n rare curve dat de bal via de onderkant van de lat en de binnenkant van de paal buiten het bereik van Delle binnenviel. N.E.C. deed de miraculeuze openingstreffer bijna direct teniet, maar Kevin Mayhi kopte na een mooie voorzet van de linkerkant op de buitenkant van de paal. Het was het laatste wapenfeit van een eerste helft die niet groots was, maar waar de achterstand van N.E.C. alleen maar ongelukkig genoemd kon worden.

N.E.C. ging na rust direct op zoek naar de gelijkmaker. Nadat Duarte nog even Delle aan het werk zette, leek Julian von Haacke met een schitterende volley zijn ploeg langszij te brengen, maar net als Mayhi in de eerste helft trof de Duitse middenvelder slechts de paal. Een minuut later zag Rayhi een poging net over vliegen. Met Ferdi Kadioglu voor Mayhi trachtte Peter Hyballa voetballend nog meer controle over de wedstrijd te krijgen. Het leidde ook tot meer balbezit en meer dreiging naar voren, maar het stug verdedigende Heracles bleef weinig ruimte weggeven en soms ongelukkige keuzes in de passing zorgden ervoor dat N.E.C. geen echte kansen wist te creëren. De ploeg moest het daarom doen met afstandsschoten van Rayhi, Kadioglu en later zelfs Dario Dumic, maar doelman Castro werd niet echt getest. Aan de andere kant kreeg Delle ook echter alleen terugspeelballen te verwerken, omdat vooral het verdedigende blok van Dumic en Wojciech Golla weer heerste als vanouds.

Om toch nog minstens een gelijkspel uit het vuur te slepen, speelde  N.E.C. in de laatste twintig minuten alles-of-niets. Arnaut Groeneveld en Taiwo Awoniyi  kwamen in het veld, waarmee een overmacht aan aanvallers op het veld stond. De druk op Heracles werd nog verder opgevoerd, Dumic was met een kopbal zelfs dichtbij de 1-1, maar uiteindelijk was het één scherpe counter die N.E.C. de das omdeed. Delle redde in eerste instantie fantastisch op een schuiver van Darri, maar de afgeslagen bal kwam voor de voeten van de oorspronkelijke aangever Navratil en nu vond hij Armenteros, die op een paar meter van het doel simpel binnen kon tikken. Daarmee was het verzet van N.E.C. gebroken en was de 2-0 uitslag een feit.

Het resultaat deed geen recht aan de verhoudingen op het veld en gezien de mogelijkheden was een gelijkspel meer dan verdiend geweest, maar helaas ging er geen enkel punt mee terug naar Nijmegen. N.E.C. staat door de ongelukkige nederlaag nog altijd in het rechterrijtje en moet de rest van het weekend afwachten wat de concurrentie doet om te weten of het iets gaat zakken. Voor de winterstop wachten nog de belangrijke confrontaties met ADO Den Haag en Excelsior. Zaterdag 10 december komt eerst de ploeg uit de Hofstad op bezoek in De Goffert. Om 18.45 uur kan N.E.C. dan op jacht naar versteviging van de positie naar de middenmoot.