Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 17 januari 2020, 20:00 De Geusselt
MVV Maastricht
0 0
Voorbeschouwing MVV Maastricht - N.E.C.

N.E.C. heeft de wind mee de afgelopen twee wedstrijden. Na de positieve afsluiter van 2019 (1-4 winst tegen FC Eindhoven) opende de Nijmegenaren het nieuwe jaar met – opnieuw – een zege. In De Goffert was de Nijmeegse equipe met 1-0 te sterk voor de bezoekers uit ‘s Hertogenbosch. Door de overwinning maakte N.E.C. ook gelijk een einde aan de imposante reeks van de Bosschenaren, die veertien punten hadden verzameld uit de laatste zes wedstrijden. Vanavond reist N.E.C. af naar Maastricht voor het duel tegen MVV.

Door René Snippert

Het vorige treffen tussen beide ploegen eindigde in een 2-0 overwinning voor N.E.C. Uitgerekend oud-speler van MVV Jonathan Okita speelde toen de beul voor de Maastrichtenaren door twee doelpunten te maken in de 78e en 90e minuut. N.E.C. was die wedstrijd heer en meester, maar liet het lang spannend. De ploeg van het trainerstrio François Gesthuizen, Adrie Bogers en Rogier Meijer verzuimde een legio kansen, maar Okita wist die ban alsnog te breken met twee individuele acties. De defensie van N.E.C. had tijdens de wedstrijd geen kind aan MVV, dat met name voorin weinig wist te creëren. Dat lijkt ook een van de pijnpunten de Limburgers, want na 21 wedstrijden wisten ze pas 25 keer te scoren.

MVV zal een flinke kater hebben overgehouden aan hun laatste duel. In de beladen derby tegen Roda JC gaf de ploeg van trainer Ron Elsen een 0-2 voorsprong uit handen in blessuretijd: 2-2. N.E.C. daarentegen noteerde drie punten uit het duel tegen FC Den Bosch. Het verschil tussen de Maastrichtse- en Nijmeegse formatie bedraagt intussen dertien punten op de ranglijst.

Met een minimaal verschil werden de Brabanders verschalkt in De Goffert. Zeer welkome punten voor N.E.C., dat zicht wil houden op de play-offs, maar met name het aanvallend spel liet wel eens te wensen over. De Nijmeegse ploeg leek soms radeloos om een oplossing naar voren te vinden, waardoor de kansen mager waren. In de naam van Jonathan Okita werd dan toch het verschil tot 1-0 gemaakt, nadat hij de bal kon oppikken op het middenveld en die met een afstandsschot achter de keeper werkte. De tweede helft speelden de gastheren een stuk compacter en was de Belg Jellert van Landschoot nog dichtbij de 2-0 met een streep die onderkant lat weer terug het veld in stuiterde. FC Den Bosch werd in de aanval lam gelegd, want echt grote kansen creëerden de bezoekers niet meer.

N.E.C. lijkt een graag geziene gast bij MVV als er naar de onderlinge resultaten gekeken wordt. Van de laatste vier duels wist N.E.C. er slechts één te winnen (2-0 thuis afgelopen oktober). Daarvoor waren De Sterrendragers drie keer achtereen ongeslagen tegen N.E.C. met twee keer een overwinning en één keer een gelijkspel.

Bij N.E.C. voegt Zian Flemming zich weer bij de selectie. De geboren Amsterdammer was geschorst voor de wedstrijd tegen FC Den Bosch en werd vervangen door Dirk Proper: laatstgenoemde maakte zijn basisdebuut voor de Nijmeegse grootmacht. Het is maar de vraag hoe het middenveld eruit zal zien tegen MVV, nu er een serieuze optie bij is gekomen met Proper.

N.E.C. heeft een pittig programma voor de boeg. Na de uitwedstrijd tegen MVV wachten twee loodzware meetmomenten. Eerst komt de runner-up van de competitie Jong Ajax op bezoek in De Goffert en de week daarop volgt SC Cambuur, ook met een thuiswedstrijd.

92' De wedstrijd is afgelopen
84' Gele kaart Zian Flemming
80' Ole Romeny wordt gewisseld voor Dirk Proper
67' Thibaut van Acker wordt gewisseld voor Shermaine Martina
63' Gele kaart Marnick Vermijl
56' Gele kaart Rens van Eijden
54' Gele kaart Enes Mahmutovic

N.E.C. komt niet verder dan 0-0, ondanks eneverende slotfase

Vrijdagavond was stadion De Geusselt het decor voor alweer het tweede duel in het nieuwe kalenderjaar. Afgelopen wedstrijd tankte N.E.C. vertrouwen door de openingswedstrijd te winnen met een minimaal verschil (1-0). MVV daarentegen liep averij op in de laatste minuten tegen aartsrivaal Roda, doordat het een 0-2 voorsprong weggaf; eindstand 2-2. N.E.C. had het betere van het spel In Maastricht, maar kon het verschil niet maken ondanks een opvallend moment in de slotfase. Een bal over de doellijn heen van Flemming werd niet toegekend. Met één punt ging N.E.C. huiswaarts. Uitslag: 0-0.

De wedstrijd was drie minuten onderweg, toen Josef Kvida met een goed getimede tackle een aanval van MVV onderbrak. MVV-aanvaller Anthony van den Hurk ontving de bal uit een scrimmage en leek vrij baan te hebben richting Mattijs Branderhorst, maar de Tsjech in dienst van N.E.C. voorzag dat op tijd. Ondanks die kans, maakte N.E.C. tijdens de openingsfase van de wedstrijd een frisse indruk. Via de flanken braken de Nijmegenaren er rap uit met de snelheid van Jonathan Okita en Anthony Musaba, maar tot echte kansen kwam N.E.C. nog niet.

Na een kwartier spelen waren de verhoudingen lichtelijk in het voordeel van N.E.C. De Nijmegenaren hadden het meeste balbezit en grotendeels van het spel vond plaats op de helft van MVV. De thuisploeg zakte ver terug met verdedigen en gokte het op de counter, dat tot dusver één kans opgeleverd had. In de tien daaropvolgende minuten viel te stellen dat het aanvallend slordiger werd bij N.E.C. Passes kwamen moeilijk aan en de doelman van MVV was nog niet op de proef gesteld. Romeny kreeg een kans in het zestienmetergebied, nadat hij in stelling werd gebracht met een harde, lage voorzet; maar de N.E.C.'er was niet alert genoeg.

Twee minuten later stuurde Mart Dijkstra ploeggenoot Musaba de diepte in met een heerlijke pass op maat. Musaba vond vervolgens Okita die gelijk schoot, maar een been van MVV voorkwam verder gevaar. In de 33e minuut leek het erop dat Musaba de score ging openen, nadat hij opnieuw een fijne pass ontving. Romeny vond ruimte tussen een drietal opponenten en wipte de bal naar Musaba die er nét geen controle over kreeg, waardoor de keeper de bal kon wegplukken.

N.E.C. stoeide met het stug verdedigende MVV, maar zo nu en dan braken de Nijmegenaren erdoorheen. In de 42e minuut pikte Jellert van Landschoot de bal op en stuurde Okita weg die het poogde met een voorzet; maar deze verdween in de handen van Nigel Bertrams. Na 45 minuten vond arbiter het genoeg geweest en zochten beide ploegen de kleedkamers op.

RUST

Onveranderd startten de ploegen aan de hervatting, waarbij N.E.C. na één minuut al een vrije trap toegekend kreeg op een kansrijke plek. Zian Flemming nam plaats achter de bal en schoot hard op doel. Helemaal gestrekt kon keeper Bertrams de poging van Flemming nog uit de hoek tikken. Minuten later was het wederom Flemming die de bal in een aanval ontving en het van afstand probeerde, maar de MVV-keeper was - wederom - alert.

Vervolgens brak een fase aan in de wedstrijd, waarin beide teams weinig wisten te creëren. Aanvallen werden ruimschoots voor het MVV-doel afgestopt en met name de voorhoede van N.E.C. was moeilijk te bereiken. Na 70 minuten was Van Landschoot die prompt de bal op centimeters na naast het doel werkte. Even daarna was het Musaba die met de bal de zestien in dribbelde, maar strandde met een slappe voorzet.

MVV maakte de ruimtes klein, waardoor het een lastige opgave was voor N.E.C. om erdoorheen te voetballen. De Nijmeegse grootmacht had de tweede helft het betere van het spel, maar dat loonde na 80 minuten voetbal vooralsnog niet in een voorsprong. De sterk spelende Mart Dijkstra probeerde poogde het in de 83e minuut eens van afstand met een hard schot, maar vond de handen van de MVV-doelman als eindstation.

N.E.C. leek het verschil in de 85e minuut te maken. Flemming zijn schot ging via de onderkant van de lat weer terug het veld in en had de doellijn gepasseerd- maar de arbitrage zag dat niet en liet doorspelen. Ietwat ontdaan speelden de Nijmegenaren door, maar bleven ze steken op een brilstand. De punten werden gedeeld, eindstand: 0-0.