Eredivisie Zondag 14 april 2024, 20:00 Goffertstadion
2 2
PEC Zwolle
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles - N.E.C.
Na het gelijkspel in de seizoensouverture tegen PEC Zwolle is het aankomende zondag tijd voor competitieronde twee. Voor de eerste uitwedstrijd van het seizoen reist de ploeg van trainer Peter Hyballa af naar Deventer om het op te nemen tegen Go Ahead Eagles. De wedstrijd begint zondag om 14.30 uur en staat onder leiding van Martin van den Kerkhof.

Afgelopen vrijdag opende N.E.C. het nieuwe seizoen in eigen huis. De gekomen supporters zagen veel nieuwe spelers voor het eerst in actie. Binnen de ploeg had dat met name tot gevolg dat het ontbrak aan vastigheden, waardoor PEC Zwolle de eerste helft de overhand had en op voorsprong kwam. In de tweede helft vocht en streed N.E.C. zich terug in de wedstrijd en het was uiteindelijk Reagy Ofosu die met de nagel van de grote teen voor de 1 - 1 en het punt zorgde.

De laatste keer dat N.E.C. naar Deventer reisde, is alweer tweeënhalf jaar geleden. Destijds werd het een knotsgekke wedstrijd waarin de Eagles uiteindelijk met 4-3 wonnen. Na 3-0 achter te hebben gestaan, knokte N.E.C. zich een kwartier voor tijd terug naar 3-3 door goals van Higdon, Jantscher en Koolwijk. Jahanbakhsh zorgde echter met een eigen goal in de laatste minuut voor de 4-3 van de Eagles. De laatste keer dat N.E.C. uit in Deventer won was in 1980 (!). Jan Lohman zorgde voor een 0-1 eindstand.

Go Ahead Eagles

Kowet is na een jaar in de Jupiler League weer terug in de Eredivisie. Vorig seizoen werden de Deventenaren vijfde in de eerste divisie, wat hen een ticket voor de play-offs opleverde. De finale van die play-offs werd uiteindelijk gewonnen van De Graafschap, waardoor de Eagles hun opwachting op het hoogste niveau weer zouden gaan maken. Dat is overigens een debuut voor trainer Hans de Koning, die eind mei 2016 bekendmaakte zijn contract met een jaar te verlengen. Net als bij N.E.C. is de doelstelling van de Eagles dit seizoen duidelijk: handhaven. De rentree van Go Ahead bleek helaas voor de ploeg niet de beste: uit tegen ADO Den Haag werd er met 3-0 verloren.

Tijdens de transferperiode bleef het in Deventer vrij rustig: aanvoerder Bart Vriends vertrok naar Sparta maar clubtopscorer van vorig seizoen Leon de Kogel bleef. Het middenveld werd versterkt met Joey Suk en Kevin Brands. Daar vinden we ook nog oud-bekende Tom Daemen terug. Daemen was als defensief blok op het middenveld samen met Gregor Breinburg een belangrijke factor in het kampioensjaar van N.E.C. in de Jupiler League.
N.E.C. en Go Ahead Eagles delen de punten
N.E.C. vergat in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles een flitsende eerste helft te bekronen  met drie punten. In een sfeervolle Adelaarshorst deelde N.E.C. de punten met de gastheren uit Deventer. De Nijmegenaren kwamen in de eerste helft nog op voorsprong via Kevin Mayi. Kort na rust leken treffers van Sander Duits en Henrik Ojamaa Go Ahead langszij te brengen. Mayi bekroonde zijn prima optreden door na ruim een uur de eindstand op het bord te zetten: 2-2. Daarmee zet N.E.C. ook de tweede wedstrijd van het seizoen om in een gelijkspel.

Trainer Peter Hyballa  stuurde dezelfde formatie de wei in als in de tweede helft van de wedstrijd tegen PEC. Dat betekende dat Mikael Dyrestam als linksback voor het eerst in de basis stond. Samen met rechtsachter Michael Heinloth en het centrale duo Wojciech Golla en Dario Dumić vormde hij daarmee de defensie, voor doelman Joris Delle. Op het middenveld maakte Julian von Haacke zijn basisdebuut. Hij speelde als centrale middenvelder, geflankeerd door Janio Bikel en aanvoerder Gregor Breinburg. Voorin koos Hyballa net als tegen PEC voor Reagy Ofosu op rechts, Quincy Owusu-Abeyie op links en Kevin Mayi in de spits. In vergelijking met de vorige wedstrijd zaten Stefan Mauk en Robin Buwalda op de bank.

N.E.C. begon furieus aan het duel. Met veel positiewisselingen voorin en een overtuigende dirigent Von Haacke werd Go Ahead onder druk gezet in de eigen Adelaarshorst. Maar ook de Deventenaren wilden zich niet verstoppen en zo ontspon zich een vermakelijk schouwspel vol aanvalsgolven voor beide doelen. N.E.C. kreeg de grootste kansen: Quinsy zag een kopbal naast gaan en een schot geblokt en ook Dumić was met het hoofd dichtbij de openingstreffer. De bedrijvige Mayi had echter de grootste kansen. Zo kreeg hij door zijn eigen doorjagen in de negende minuut de 1-0 op een presenteerblaadje van de Go Ahead-defensie, maar wist doelman Theo Zwarthoed met goed keeperswerk de Nijmeegse openingstreffer te voorkomen. Na ruim een halfuur spelen was het raak voor de Franse spits. Met een leep steekballetje zette Quinsy Mayi vrij voor de doelman. Die bleef ijzig koel en schoot de 1-0 tegen de touwen. De dik verdiende 1-0 ruststand was een magere afspiegeling van de kwaliteitsverhoudingen.

Na rust kwamen de Deventenaren met het mes tussen de tanden uit de startblokken. Al in de 48ste minuut was het raak. Doelman Delle had geen antwoord op een verwoestende uithaal van Go Ahead-aanvoerder Sander Duits. De gelijkmaker gaf de promovendus vertrouwen. Go Ahead kreeg kansen via de gevaarlijke linksbuiten Randy Wolters, maar hij zag zijn schot gekeerd door Delle. Nog binnen het uur lag ook de 2-1 erin: de Estse rechtsbuiten Ojamaa speelde de bal voorbij Dyrestam en krulde de bal met links in de verre hoek achter Delle, die ditmaal geen antwoord had. Toen keken de Nijmegenaren plots tegen een achterstand aan.

N.E.C. toonde echter veerkracht. Kort na de 2-1 was Von Haacke al dichtbij de gelijkmaker met een schot dat werd gekraakt door de Go Ahead-defensie. Na 63 minuten bracht Hyballa Joey Sleegers voor Quincy. Sleegers liet zich vijf minuten later al zien: via een prachtige combinatie zette de middenvelder annex vleugelspeler Mayi vrij voor de doelman. Die deed hetzelfde als in de eerste helft: rustig blijven en de bal in de touwen schieten: 2-2. Kort daarop zette Mayi Ofosu in een kansrijke positie met een mooie pass. De Duitse flankspeler zag zijn poging echter geblokt. Daarop mocht Sam Lundholm het gaan proberen voor Ofosu. De Zweedse vleugelspeler creëerde in de slotfase nog een aantal kansen, maar N.E.C. kwam niet meer dichterbij de overwinning. Delle hield aan de andere kant N.E.C. op de been met fraaie reddingen na twee flitsende acties van Wolters. Intussen was aan Deventer-zijde voormalig N.E.C.-middenvelder Tom Daemen binnen de lijnen gekomen en verving Mohamed Rayhi de Franse goalgetter Mayi. En zo bleef het in een zomerse en volle Adelaarshorst 2-2. Een resultaat waar de Nijmegenaren dubbel op zullen terugkijken: na de goede eerste helft zat er meer in, maar dankzij reddingen van Delle in de slotfase konden de Nijmegenaren toch nog een puntje meenemen naar de Keizerstad. Daar komt aanstaande zaterdag SC Heerenveen op bezoek.