Eredivisie Zondag 16 oktober 2016, 14:30 Goffertstadion
N.E.C.
1 2
Feyenoord
Voorbeschouwing: N.E.C. - Feyenoord
Precies elf maanden duurde het, voordat N.E.C. op vreemde bodem weer eens de volle buit wist te behalen. Op bezoek bij Roda JC doorbrak Kévin Mayi een negatieve reeks van vijf gelijke spelen en negen uitnederlagen. Aankomende zondag gaat de ploeg van Peter Hyballa, in het thuisduel met koploper Feyenoord, voor de eerste thuiszege sinds 20 augustus jongstleden, toen SC Heerenveen (2 – 1) werd geklopt.

N.E.C.

In Kerkrade was het zo’n twee weken geleden lange tijd niet altijd even goed. De manschappen van Hyballa zagen Roda JC vrijwel de gehele wedstrijd toch het spel dicteren en verscheidene kansen creëren, maar door een uitstekend acterende Joris Delle bleven tegentreffers uit. Door één moment van onachtzaamheid in de Limburgse defensie was het aan de andere kant zo’n tien minuten voor het sluiten van de markt wel raak. Na een combinatie met Quincy Owusu-Abeyie had de Franse topschutter Mayi aan de laatste linie van Roda JC weten te ontsnappen, waarna hij oog in oog met doelman Benjamin van Leer het koelst bleef.

In eigen huis hoopt N.E.C. komende zondag een positief vervolg te geven aan deze zege in Kerkrade. Dat zal dan moeten gebeuren tegen Feyenoord, dat momenteel met 24 punten uit 8 wedstrijden de ranglijst aanvoert. Maar dat N.E.C. kan winnen van de Rotterdammers liet het vorig seizoen zien. Op de laatste speeldag voor de winterstop keken de Nijmegenaren destijds bij rust nog tegen een 0 – 1 achterstand aan, maar door doelpunten van Janio Bikel, Anthony Limbombe en Christian Santos na de pauze boekte N.E.C. een sensationele 3 -1 zege op de latere bekerwinnaar.

Feyenoord

Feyenoord had zich geen betere competitiestart van het seizoen kunnen wensen. Onder de bezielende leiding van trainer Giovanni van Bronckhorst werd in de eerste acht wedstrijden nog geen punt verspeeld en wat vooral opvallend is aan de prestaties van de Rotterdammers is de sterke uitbalans die ze kunnen overleggen. In de vier eerdere uitwedstrijden kwam Feyenoord negen keer tot scoren en incasseerde het nog geen enkele treffer. Eén van de verantwoordelijken daarvoor is oude bekende Brad Jones, die afgelopen seizoen nog tot zeventien optredens in de hoofdmacht van N.E.C. kwam.

De Australische goalie, die door Feyenoord aanvankelijk vooral werd aangetrokken vanwege de langdurige blessure die Kenneth Vermeer voorafgaand aan de competitie opliep, hield bovendien de nul in de 1 – 0 zege die de Rotterdammers onlangs op Manchester United, het sterrenensemble van José Mourinho, Zlatan Ibrahimovic en Paul Pogba. Naast een weerzien met Jones verwelkomt N.E.C. vandaag bovendien ‘Witte Keniaan’ Lucas Woudenberg. Woudenberg, die afgelopen seizoen in 33 officiële wedstrijden op huurbasis de kleuren van N.E.C. verdedigde, keerde in de zomer terug naar Feyenoord, waar hij tot op heden tot zes competitieoptredens kwam.
N.E.C. verliest in slotfase van Feyenoord
N.E.C. heeft vanmiddag in eigen huis zijn meerdere moeten erkennen in Feyenoord. Bij rust leidde de ploeg van Peter Hyballa nog met 1 - 0 door een doelpunt van Mohamed Rayhi, maar door late treffers van Nicolai Jørgensen en Michiel Kramer werd alsnog verloren.

In een zonovergoten Goffertstadion nam N.E.C. het vanmiddag op tegen Feyenoord; de trotse koploper van de Eredivisie. Hoewel Feyenoord dit seizoen nog geen punt afstond, was N.E.C. erop gebrand de belangrijke uitoverwinning in Kerkrade wat extra glans te geven door de Rotterdammers op hun eerste nederlaag te trakteren.

Feyenoord opende sterk en kwam direct tot een goede mogelijkheid om op voorsprong te komen. Een corner van Vilhena belandde bij de tweede paal zomaar voor de voeten van Jörgensen. De topscorer van Feyenoord gleed de bal echter rakelings langs de kruising. N.E.C. zat erg kort op de bal, wat ervoor zorgde dat ook de ploeg van Peter Hyballa bij vlagen erg goed voetbal liet zien. Kort na de kans van Feyenoord mocht Julian von Haacke vrij opkomen op het middenveld. Met een steekbal door het midden had hij Kévin Mayi vrij voor doelman Jones kunnen zetten, maar zijn pass werd geblokt en kwam bij Mohamed Rayhi terecht. Rayhi, die dit seizoen voor het eerst in de basis mocht starten, beloonde dit vertrouwen met een rake volley op het Rotterdamse doel. Brad Jones, die vorig seizoen nog onder de lat stond in Nijmegen, drukte de bal in de rechterhoek: 1-0.

De ploeg van coach Van Bronckhorst had verreweg het meeste balbezit, maar echt grote kansen creëerden ze niet. André Fomitschow had wel veel moeite met Bilal Basaçikoglu, maar zijn voorzetten werden allemaal weggewerkt in het centrum. N.E.C. kon door een sterk optreden probleemloos richting de rust met een verrassende voorsprong.

In het tweede bedrijf zocht Feyenoord vol de aanval. N.E.C. zette wat minder druk op de bal en dat zorgde ervoor dat Feyenoord steeds verder richting het doel van Joris Delle kon voetballen. Maar ook na acht corners wisten ze het net niet te vinden. Met het inbrengen van de boomlange spits Kramer probeerde Van Bronckhorst nog iets te forceren in de slotfase, maar N.E.C. leek toch stand te kunnen houden.

Terwijl Janio Bikel geblesseerd op de grond lag en hij om een wissel vroeg zocht Feyenoord weer de aanval. Uit een ingooi belandde de bal op rechts bij Berghuis. Na een schot op de binnenkant van de paal en nog een schot op de paal van Kuyt, kon Jörgensen in de 79e minuut toch raak schieten. Was Bikel echter blijven liggen, had arbiter Makkelie af moeten fluiten voor een blessurebehandeling en hadden ze even de snelheid uit de wedstrijd kunnen halen. Het tegenovergesteld gebeurde: N.E.C. leek gebroken, terwijl Feyenoord nog voor de volle winst wilde gaan.

Na een aantal discutabele beslissingen van Makkelie kwam die winst er in de 91e minuut alsnog. Een vrije trap aan N.E.C. werd niet toegekend, terwijl aan Feyenoord voor een licht vergrijp wel een vrije trap werd toegekend. De vrije trap van Vilhena belandde via de kluts voor de voeten van Jörgensen. De Deen schoot hard op de paal, waarna invaller Kramer de bal in het doel kon lopen.

In de resterende drie minuten kon N.E.C. geen punt veilig stellen. Toch mocht de ploeg van Hyballa heel lang hopen op een prachtig resultaat tegen de koploper van de Eredivisie. Er kan dus met vertrouwen toegewerkt worden naar de eerste derby van dit seizoen, volgende week in Nijmegen.

In Person Man of the Match:  Mohamed Rayhi
Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31