Eredivisie Zaterdag 4 februari 2017, 18:30 Goffertstadion
N.E.C.
1 2
Go Ahead Eagles
Voorbeschouwing N.E.C. - Go Ahead Eagles
Na twee overwinningen op directe concurrenten Willem II (0 – 1) en Roda JC (2 – 0) moest N.E.C. afgelopen zondag tegen Feyenoord zijn eerste tegentreffers en nederlaag van het nieuwe jaar incasseren: 4 – 0. Komende zaterdag gaat de ploeg van Peter Hyballa in het duel met Go Ahead Eagles voor sportieve revanche. Een voorbeschouwing.

N.E.C.

N.E.C. kende afgelopen zondag nog een redelijk begin van het duel met koploper Feyenoord. Binnen vier minuten kreeg Mohamed Rayhi een uitgelezen kans om oud-N.E.C.-goalie Brad Jones te passeren en N.E.C. zodoende op 0 – 1 te brengen. Rayhi, die in het eerdere treffen met de Rotterdammers in Nijmegen dit seizoen wel trefzeker was, faalde nu echter en zag Feyenoord vervolgens wat meer het initiatief nemen. Steven Berghuis brak na een halfuur spelen de ban namens de lijstaanvoerder en Eljerio Elia verdubbelde vlak voor de rust de marge. Topscorer Nicolai Jørgensen bepaalde de eindstand met zijn dertiende en veertiende competitietreffer van dit seizoen op 4 – 0.

Feyenoord was afgelopen zondag simpelweg een maatje te groot en trainer Hyballa wilde daarbij dan ook niet al te lang stilstaan. Met het goede gevoel uit de eerste twee wedstrijden na de winterstop keek hij al snel vooruit naar het thuisduel met Go Ahead Eagles van zaterdag, waarin hij het gat met de onderste regionen graag nog wat zou willen vergroten. Dat gat met de bezoekers uit Deventer, tegen wie eerder dit seizoen nog met 2 – 2 gelijk werd gespeeld, bedraagt momenteel twaalf punten.

Go Ahead Eagles

Onder leiding van trainer Hans de Koning keerde Go Ahead Eagles afgelopen zomer na één jaar afwezigheid terug naar de Eredivisie. In de nacompetitie bleek het te sterk voor achtereenvolgens VVV Venlo en De Graafschap. Op het hoogste vaderlandse niveau gaat het echter nogal moeizaam. Ondertussen zijn de Eagles alweer acht duels zonder zege en afgelopen weekend bleek FC Utrecht in de Adelaarshorst door een ongelukkige eigen treffer van Xandro Schenk met 0 – 1 te sterk. Later in het duel verloor het ook nog Darren Maatsen, die na een natrappende beweging richting Utrecht-verdediger Mark van der Maarel met rood van het veld werd gestuurd.

Voorafgaand aan deze reeks van acht wedstrijden zonder zege zorgde het in de eigen Adelaarshorst echter wel voor een daverende sensatie door met 1 – 0 te winnen van het tot dan toe ongeslagen Feyenoord. Het is tot op heden nog altijd de enige nederlaag die de Rotterdammers moesten incasseren. Op vreemde bodem verzamelden de Eagles dit seizoen nog maar drie punten.

Eerder dit seizoen eindigde het duel tussen N.E.C. en Go Ahead Eagles, in de tweede speelronde van de competitie, in een 2 – 2 gelijkspel. Namens N.E.C. had Kévin Mayi na ruim een halfuur spelen destijds voor een Nijmeegse voorsprong gezorgd, maar via doelpunten van Sander Duits en Hernik Ojamma kantelde het duel toen volledig in Deventer voordeel. Door zijn tweede treffer van de middag trok Mayi de eindstand destijds echter alsnog gelijk.

Bestel kaarten
Wedstrijdverslag N.E.C. - Go Ahead Eagles
N.E.C. heeft hekkensluiter Go Ahead Eagles niet weten te verslaan. N.E.C. startte sterk aan de wedstrijd maar werd nog binnen het halfuur op een 2-0 achterstand gezet door de vleugelspelers van de Deventenaren. Grot zorgde nog wel voor een eretreffer in de slotminuut waarmee hij de eindstand bepaalde: 1-2.

Hoewel de stand momenteel ander doet vermoeden is N.E.C. en Go Ahead Eagles doorgaans een zes-punten wedstrijd. Het team van Peter Hyballa kwam sterk uit startblokken na de winterstop en steeg naar de tiende plaats van de ranglijst. De Deventenaren staan na 21 speelronden op de laatste plaats en waren gebrand om zich van de 18e plek af te spelen.

Daar was weinig van te merken in de beginfase want het was N.E.C. dat het initiatief nam en offensief aan de wedstrijd begon. Wat meteen uitmondde in gevaarlijke situaties: door het druk zetten van Grot en Von Haacke kwam keeper Zwarthoed tweemaal in de problemen door tegen hen aan te schieten. Even later was het Kadioglu die met een schot uit de tweede lijn de bal over mikte.

Tegen de verhouding in kwam Go Ahead op een voorsprong. Na een scrimmage kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Manu. Hij besloot op avontuur te gaan, dribbelde zich langs de N.E.C-verdediging en legde de bal achter Delle. De Nijmegenaren raakten daardoor duidelijk van de leg en creëerden amper nog kansen in de eerste helft. Alleen Dario Dumic kon na een corner vrij inkoppen, maar deed dat tegen zijn eigen speler op. Nog voor het halfuur was verstreken kwamen de Eagles op een 0-2 voorsprong. Na een vrije trap van de Nijmegenaren werd Antonia gelanceerd. De rappe buitenspeler kon niet meer worden afgeremd door de defensie van N.E.C. die de bal achter de doelman zag verdwijnen.

Het begin van de tweede helft was voornamelijk smullen voor de neutrale toeschouwer. Beide teams brachten hun aanvallers in stelling, wat uitmondde in een kansenregen voor allebei de ploegen. Die beginfase werd N.E.C. bijna funest, want bij een counter van de Eagles was het Antonia die de bal te hard voorgaf op de vrijstaande Hendriks. N.E.C. kon blijven hopen op een goed einde, al helemaal toen Manu na een schwalbe zijn tweede geel ontving en het veld mocht verlaten. Hyballa gaf het team aanvallende impulsen de tweede helft met Larsson, Messaoud en Groeneveld die het veld inkwamen voor Von Haacke, Mayi en Kadioglu.

N.E.C. creëerde daarna legio kansen. Breinburg raakte het aluminium, Rayhi was dichtbij met een schot van afstand en ook Dumic slaagde er niet in om de aansluitingstreffer te maken. Onder het motto alles of niets werd de bal veelvuldig de zestien in gepompt, wat uiteindelijk leidde tot een treffer voor de statistieken: Jay-Roy Grot kon de bal na een voorzet binnenkoppen waarna scheidsrechter Kuipers snel floot voor het einde.

Stand Keuken Kampioen Divisie
4 Den Bosch 63
5 Go Ahead 63
6 TOP Oss 62
7 Almere 62
8 RKC 59
9 NEC 58
10 Cambuur 58
11 Jong Ajax 56
12 MVV Maastr. 54
13 Roda JC 53