Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 27 september 2019, 20:00 Goffertstadion
3 3
Go Ahead Eagles
Voorbeschouwing N.E.C. - Go Ahead Eagles

N.E.C. heeft vanavond de kans om in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles het blazoen weer op te poetsen na de pijnlijke 2-0 nederlaag die vorige week werd geleden in en tegen Dordrecht. Vier dagen eerder werd op basis van strijd en passie nog een punt uit het vuur gesleept tegen koploper De Graafschap en tegen hekkensluiter Dordrecht moesten vervolgens drie punten aan het totaal toegevoegd gaan worden. Dat liep even anders. N.E.C. werd op alle fronten afgetroefd door de nummer laatst op de ranglijst en ging uiteindelijk met de Nijmeegse staart tussen de benen terug de bus in. Vanavond zal in de eigen Goffert uit een heel ander vaatje getapt moeten gaan worden in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, dat tot nu toe twee punten meer wist te verzamelen dan N.E.C. en drie plaatsen hoger staat op de ranglijst (9e).

Het treffen met de Eagles betekent een weerzien met de vorig seizoen in Nijmegen ontslagen Jack de Gier, die sinds deze zomer aan het roer staat in Deventer. Het had niet veel gescheeld of de Deventenaren waren dit seizoen in de Eredivisie uitgekomen. In de finale van de play-offs was RKC na een zelden vertoond spektakelstuk uiteindelijk nét te sterk, door na 98 minuten voetbal uiteindelijk met 4-5 te winnen in de Adelaarshorst. Wie van bizarre wedstrijden houdt, doet er goed aan de samenvatting van die wedstrijd nog even op te snorren.

In de Goffert zullen we vanavond met iets minder spektakel ook al tevreden zijn, als de punten uiteindelijk maar in Nijmegen blijven. Eenvoudig zal de klus wederom niet worden. Go Ahead Eagles verloor geen van haar laatste drie wedstrijden en boekte dit seizoen al enkele overtuigende overwinningen (5-0 tegen SC Cambuur, 4-0 tegen Jong FC Utrecht). Opvallend is dat het doelsaldo van Go Ahead exáct hetzelfde is als dat van N.E.C. Beide ploegen maakten dit seizoen tot dusverre dertien doelpunten en kregen evenzoveel tegentreffers te verwerken. Topscorer bij de Eagles is aanvallende middenvelder Richard van der Venne, die tot dusverre driemaal doel trof.

N.E.C. staat op het moment op de twaalfde plaats op de ranglijst, waarop heel veel ploegen heel dicht bij elkaar staan. Wordt vanavond gewonnen van Go Ahead Eagles dan kun je zomaar vijf plaatsen stijgen, maar bij verlies kun je ook zomaar vier plekken naar beneden buitelen. Zoals het cliché vaak klinkt kan het ook nu weer alle kanten op, maar één ding mag in de Goffert vanavond verwacht worden: strijd! Want verliezen kan, maar mag nooit en te nimmer op basis van strijd gebeuren. De mouwen opstropen, het gras van de Goffert met hand en tand verdedigen en hopelijk drie punten bijschrijven aan het eind van de rit, zo luidt het devies. Knokken voor rood, zwart en groen!

95' De wedstrijd is afgelopen
82' Anthony Musaba wordt gewisseld voor Randy Wolters
82' Richard van der Venne wordt gewisseld voor Alexander Bannink
79' Gele kaart Zian Flemming
71' Gele kaart Jenthe Mertens
71' GOAL (penalty): Zian Flemming maakt de 3-3
70' PENALTY: Zian Flemming staat achter de bal
68' GOAL: Etien Velikonja maakt de 2-3
65' Gele kaart Elso Brito
64' Maecky Ngombo wordt gewisseld voor Antoine Rabillard
59' Jeroen Veldmate wordt gewisseld voor Julius Bliek
59' Tom van de Looi wordt gewisseld voor Jellert van Landschoot
54' Gele kaart Richard van der Venne
51' GOAL: Maecky Ngombo maakt de 1-3
36' GOAL: Zian Flemming maakt de 1-2
23' GOAL: Martijn Berden maakt de 0-2
14' GOAL: Martijn Berden maakt de 0-1

N.E.C. behoudt één punt na karaktervolle comeback

Met een exact gelijke doelpuntensaldo op de ranglijst, traden N.E.C. en Go Ahead Eagles vrijdagavond aan in De Goffert. Voor N.E.C. was het een weerzien met clubicoon en oud-trainer Jack de Gier, die nu bij Go Ahead Eagles-trainer voor de groep staat.

Aftastend begonnen de ploegen aan de wedstrijd. Na twee minuten poogde Mart Dijkstra het met een schot, maar stond een teamgenoot in de weg. Als antwoord drukte Eagles naar voren en kwam er wat dreiging, nadat de bal voorgezet werd op een vrijstaande Maecky Ngombo die zonder venijn de bal over het doel kopte. De eerste tien minuten waren van beide ploegen vooral slordig.

Go Ahead Eagles zette na veertien minuten spelen N.E.C. flink onder druk, waar de Nijmegenaren moeilijk raad mee wisten. N.E.C. kreeg de bal niet weg van hun eigen helft, waarop Eagles kon blijven aanvallen. Na een kwartier brak Go Ahead-speler Martijn Berden de wedstrijd open, door een scherpe voorzet binnen te tikken. Twee minuten later volgde al bijna de gelijkmaker door Jonathan Okita, die met een volley keeper Hobie Verhulst aan het werk zette. De afvallende bal uit dat schot, werd vervolgens door Etien Velikonja in het zijnet gegleden. Op zoek naar de gelijkmaker, kreeg N.E.C. opnieuw een dreun te verwerken. Berden maakte dankbaar gebruik van een afketsende bal en noteerde een tweede doelpunt op zijn conto: 0-2.

Met twee doelpunten verschil op het scorebord als een feit, moesten de gastheren een lastige klus klaren tegen een steeds frivoler spelende Go Ahead Eagles. N.E.C. kwam vaak niet verder dan het zestienmetergebied van de tegenstander en schoot tekort in creativiteit. De meegegeven opdracht van De Gier aan zijn ploeg was duidelijk: inzakken en met counteren de 0-3 opzoeken. De Goffert kon na 36 minuten spelen lichtelijk opgelucht ademhalen, nadat N.E.C. het verschil weer op één doelpunt zette. Ondanks dat het krioelde met Eagles-spelers, wist Zian Flemming met een volley de aansluitingstreffer binnen te schieten vanaf de zestienmeterlijn. In de hervatting verspeelde Eagles vervolgens de bal, waarop het thuispubliek N.E.C. naar voren schreeuwde, maar verdween de aanval over de achterlijn. Met 1-2 op het scorebord, gingen de 22 spelers de rust in.

N.E.C. kwam met de haren op de tanden uit de kleedkamer, op zoek naar de gelijkmaker. Echter, bezorgde Ngombo N.E.C. nog meer kopzorgen door met een laag geplaatst schot doelman Mattijs Branderhorst te verschalken: 1-3. Getergd door de tegentreffer, zette N.E.C. opnieuw aan. Die werklust sloeg over naar het publiek, dat achter N.E.C. ging staan. In een scrimmage kwam de bal voor de voeten van Tom van de Looi, die de bal nét te hard drukte waardoor deze over het doel ging. Een moment later, prikte Velikonja bijna raak, maar werd zijn inzet gekeerd door de Eagles-goalie. N.E.C. verdiende de aansluitingstreffer, maar miste soms wat geluk in de afwerking. De goal kwam er dan toch voor de thuisploeg door de Sloveense spits Velikonja. De aanvaller kon de bal dichtbij binnenwerken. Eagles werd met de rug tegen de muur gezet door N.E.C. dat met branie de tweede helft speelde. Josef Kvida liet aan het publiek zien dat hij niet alleen kan verdedigen. Van ruime afstand nam hij de Eagle-keeper onder vuur, die de bal ternauwernood kon keren.

Flemming zorgde voor enorme extase, nadat hij vanaf de elfmeter de 3-3 tegen de touwen schoot. Een ontketend N.E.C. had zichzelf na 69 minuten weer langszij geknokt. Het was oppassen geblazen voor de Nijmeegse defensie, toen Jaroslav Navrátil plots veel ruimte kreeg en richting het doel snelde. De Eagles-aanvaller dribbelde echter richting de zijkant, waardoor de angel uit de aanval was en een schot hoog over het doel ging. De gelijkmaker had, naast sportieve blijdschap, ook een verdovende werking op N.E.C. De thuisploeg wilde aanspraak maken op de volle buit, maar de ballen misten steeds meer scherpte. Even leek Velikonja de 4-3 binnen te werken, maar de bal ging rakelings over. In een bloedstollend spannende slotfase, trok N.E.C. ten strijde. Okita liet de keeper maximaal strekken, nadat een hard schot nét over de kruising verdween.

De wedstrijd eindigde in een waar doelpuntenspektakel, waarbij N.E.C. de tweede helft domineerde. Op karakter werden de punten, wederom, gedeeld.