Eredivisie Zondag 14 april 2024, 20:00 Goffertstadion
2 2
PEC Zwolle
Voorbeschouwing FC Emmen – N.E.C.
Eerlijk is eerlijk: eigenlijk hadden we deze voorbeschouwing liever niet geplaatst. Dat had namelijk betekend dat N.E.C. rechtstreekse promotie had afgedwongen via de reguliere competitie en geen wedstrijd meer had hoeven spelen. We weten helaas allemaal dat het net even anders liep en N.E.C. de competitie afsloot op een derde plaats… net niet genoeg om zonder herexamen over te gaan naar Eredivisie dus.

Het herexamen komt er nu in de vorm van de play-offs, waar N.E.C. als hoogst geklasseerde deelnemer uit de Jupiler League mag instromen in de halve finale. De ploeg is m.a.w. maar vier wedstrijden verwijderd van het uiteindelijke doel: alsnog een plekje in de Eredivisie afdwingen voor het seizoen 2018-2019. Daarvoor zal eerst over twee wedstrijden moeten worden afgerekend met FC Emmen, dat N.E.C. op Hemelvaartsdag eerst in Drenthe zal ontvangen, om vervolgens zondag af te reizen naar De Goffert voor de returnwedstrijd.

N.E.C. beleefde dit seizoen tegen FC Emmen niet echt fijne avonden. In eigen huis werd in het begin van het seizoen met 1-1 gelijkgespeeld (in de week erna werd in Emmen overigens wel met 1-3 gewonnen in de strijd om de KNVB Beker), terwijl de uitwedstrijd in februari van dit jaar met 1-0 verloren werd door de ploeg van trainer Pepijn Lijnders. Het zal derhalve geen makkie worden voor N.E.C., dat het wellicht ook nog zal moeten stellen zonder Arnaut Groeneveld, die tijdens het trainingskamp in Mierlo een spierblessure heeft opgelopen. Daar staat tegenover dat spits Sven Braken weer volledig hersteld is van een blessure en dus weer zijn opwachting kan maken in het elftal. Opvallende verandering in het elftal van Pepijn Lijnders is dat doelman Joris Delle zijn plek heeft moeten afstaan aan Marco van Duin. Aan hem dus de taak om het Nijmeegse doel schoon te houden, als het even kan vier wedstrijden op rij.

Voor FC Emmen zijn de play-offs het toetje waarvan aan het begin van het seizoen al gehoopt werd dat het aan het eind van de rit op de kaart zou staan. De ploeg van trainer Dick Lukkien eindigde op de zevende plek op de ranglijst en presteerde dit seizoen buitenshuis opvallend genoeg beter dan in Emmen. Zou een eindstand worden opgemaakt waar in alleen de uitwedstrijden van alle ploegen zijn opgenomen, dan zouden we FC Emmen terugvinden op de derde plaats, net achter Jong Ajax en Fortuna Sittard. Kijken we alleen naar de thuiswedstrijden, dan staan de Drentenaren een stuk lager, namelijk vijftiende. Gevaarlijke mannen bij FC Emmen zijn spits Cas Peters (17 treffers) en middenvelder Alexander Bannink, die elf maal doel trof.

De play-offs zijn een loterij, de bal is rond, we spelen nog vier finales en we beginnen altijd met elf tegen elf. We kunnen er heel wat clichés op loslaten, maar uiteindelijk komt het toch maar echt op één ding neer: vier wedstrijden overleven, knokken voor wat we waard zijn en aan het eind van de rit toch nog kunnen juichen omdat we het op de valreep gered hebben en volgend jaar ‘gewoon’ weer in de Eredivisie spelen. Kom op jongens…..doe het!
89' GOAL: Glenn Bijl maakt de 4-0 (Assist door Marco Bilate)
88' Yoeri Loen wordt gewisseld voor Tim Siekman
87' Gele kaart Gersom Klok
78' Gele kaart Dennis Telgenkamp
73' Cas Peters wordt gewisseld voor Marco Bilate
72' Kevin Jansen wordt gewisseld voor Mart Dijkstra
70' Gele kaart Stef Gronsveld
63' Gele kaart Michael Chacon
63' Gele kaart Gregor Breinburg
54' Alexander Bannink wordt gewisseld voor Keziah Veendorp
46' Gele kaart Janio Bikel
46' Anass Achahbar wordt gewisseld voor Sven Braken
46' Ferdi Kadioglu wordt gewisseld voor Steeven Langil
32' GOAL: Yoeri Loen maakt de 3-0
31' Gele kaart Ted van de Pavert
8' GOAL: Nick Bakker maakt de 2-0 (Assist door Glenn Bijl)
5' GOAL: Jeroen Veldmate maakt de 1-0 (Assist door Anco Jansen)

N.E.C. hard onderuit in halve finale play-offs
In De Oude Meerdijk beleefde N.E.C. donderdag een vervelende middag. Na een pijnlijke 4-0 nederlaag is de finale van de play-offs ver uit zicht.

N.E.C. werd in de eerste minuten meteen flink onder druk gezet door de thuisploeg. De Nijmegenaren hadden het vooral lastig bij het verdedigen van standaardsituaties. In de vijfde minuut kwam Emmen op een vroege voorsprong nadat verdediger Jeroen Veldmate scoorde uit een corner vanaf de linkerkant. Voordat N.E.C. ook maar even de tijd kreeg om de teleurstelling te verwerken, lag de 2-0 al in het net. Nick Bakker scoorde, wederom uit een hoekschop, waardoor N.E.C. na ruim acht minuten al werd gedwongen tot achtervolgen.

De mannen van Lijnders hadden geen antwoord op de vroege achterstand. De wedstrijd kwam wel meer in evenwicht, maar er ontstond geen concrete dreiging voor het doel van Emmen-doelman Dennis Telgenkamp. Na ruim een halfuur spelen kwam FC Emmen zelfs op een 3-0 voorsprong. Oud-N.E.C.’er Youri Loen schoot een vrije trap vanaf ongeveer

twintig meter achter Marco van Duin.

Met Steeven Langil en Sven Braken vernieuwde Lijnders bijna de gehele voorhoede aan het begin van de tweede helft. N.E.C. ging op zoek naar een hele belangrijke uitgoal, maar wist nog altijd geen echte kansen te creëren. FC Emmen metselde de boel achterin dicht, waardoor de opgave voor N.E.C. alleen maar lastiger en lastiger werd. Via een vrije trap van Gregor Breinburg, die net over vloog, was N.E.C. nog het dichtst bij een treffer in de tweede helft.

Met het naderende fluitsignaal kwam FC Emmen er nog een paar keer gevaarlijk uit. Glenn Bijl maakte het leed voor N.E.C. uiteindelijk nog groter, door de 4-0 binnen te schuiven. Hierdoor heeft N.E.C. komende zondag in de eigen Goffert een groot wonder nodig, wil het überhaupt nog een kans maken op de finale van de play-offs om promotie/degradatie.