Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
Voorbeschouwing N.E.C. - FC Utrecht
N.E.C. was afgelopen zaterdag in Den Haag geruime tijd de bovenliggende partij ten opzichte van ADO, maar keerde uiteindelijk toch met een 1 - 0 nederlaag weer huiswaarts. Het was zodoende weer veel stuivertje wisselen onderin de Eredivisie en om daar weer afstand van te nemen, is een goed resultaat tegen FC Utrecht aanstaande zaterdag gewenst. Een voorbeschouwing.

Onder andere Jay-Roy Grot, Mohamed Rayhi, Julian von Haacke en aanvoerder Gregor Breinburg waren in het Kyocera Stadion dicht bij een treffer, maar waar de Nijmegenaren het duel in de residentie vrijwel de volle negentig minuten dicteerden, wist het zichzelf maar niet te belonen met een doelpunt. Uit een van de weinige mogelijkheden was ADO Den Haag zo’n kwartier voor het sluiten van de markt wel trefzeker en het was Mike Havenaar die het vonnis velde. Volledig vrij gelaten mocht de Japanse topschutter van ADO raak koppen.

Door deze nederlaag zag N.E.C. concurrent ADO Den Haag, dat de rode lantaarn weer overdroeg aan Go Ahead Eagles, weer naderen en ook Roda JC (3 - 1 tegen FC Groningen) en Excelsior (4 - 1 tegen sc Heerenveen) behaalden de volle buit. Het verschil met de twee laatstgenoemden, die een gedeelde vijftiende plek in de Eredivisie bezetten, bedraagt nu vijf punten. Daartussen vinden we achtereenvolgens PEC Zwolle (27 punten) en Sparta Rotterdam (25 punten) nog terug.

FC Utrecht

Ook FC Utrecht liep afgelopen weekend tegen een nederlaag aan. Op bezoek bij Heracles Almelo was het halverwege de eerste helft via Yassin Ayoub nog wel op voorsprong gekomen, maar door treffers van Brandley Kuwas in de eerste en Thomas Kuwas in de laatste minuut van het tweede bedrijf was het toch de ploeg uit Almelo die met de drie punten aan de haal ging. Omdat ook AZ, FC Twente en sc Heerenveen - directe concurrenten van de ploeg uit Utrecht - een nederlaag leden, had de verliespartij in Almelo weinig gevolgen.

De Domstedelingen bezetten namelijk nog altijd de vierde plek in de Eredivisie en kennen zodoende een meer dan verdienstelijk seizoen. Het gat van zeventien punten met nummer drie PSV lijkt onoverbrugbaar, maar deelname aan play-offs om Europees voetbal daarentegen een zekerheid. Enige smet op het seizoen tot nu toe zal de onverwachte uitschakeling in de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi zijn. Waar een weg naar een tweede finale op rij toch vrij open lag, verslikte de ploeg van Erik ten Hag zich na het nemen van strafschoppen in SC Cambuur, waardoor een herkansing op het winnen van de beker uitbleef.

De eerdere ontmoeting tussen beiden dit seizoen eindigde in een 1 - 1 gelijkspel. Door een ongelukkige eigen treffer van Joris Delle was FC Utrecht op 30 oktober vorig jaar nog op 1 - 0 gekomen, maar met zijn eerste treffer in zijn profcarrière redde Ferdi Kadioglu destijds een punt voor zijn ploeg.
N.E.C. hard onderuit tegen FC Utrecht: 0 - 3
N.E.C. heeft vanavond de drie punten niet in eigen huis weten te houden. Na een sterke eerste helft van de Domstedelingen keek de thuisploeg bij rust al tegen een 2-0 achterstand aan. In de tweede helft veranderde er niet veel aan het spelbeeld en bepaalde Haller met zijn doelpunt de eindstand: 0-3.

Na het dure puntverlies van vorige week tegen ADO werd er vanavond op een stunt tegen Utrecht gehoopt. Ondanks het verlies van vorige week waren er door het goede spel van de Nijmegenaren genoeg aanknopingspunten voor een goed vervolg vanavond. Daarnaast waren de voortekenen prima, aangezien N.E.C. in het verleden vaak een goed resultaat wist te boeken tegen de ploeg uit Utrecht.

Van het puike spel dat N.E.C. in de beginfase op de mat legde in Den Haag was weinig te merken. De eerste kansen waren dan ook voor Utrecht. Eerst testte Amrabat de N.E.C.-goalie en even later was het Haller die rakelings naast kopte. Voor Buwalda begon de wedstrijd helemaal desastreus, door een blessure moest hij het veld binnen tien minuten ruimen voor Arnaut Groeneveld.

De Nijmegenaren konden er af en toe in de counter uitkomen, maar telkens strandde de aanval vroegtijdig. N.E.C. was erg slordig: ballen die van de voetsprongen, miscommunicatie en ballen die bij de verkeerde kleur eindigden. De tegentreffer hing in de lucht en die kwam al snel, na een halfuur opende Labyad van afstand de score. Tien minuten voor rust viel ook de 2-0 toen Ayoub rustig bleef na een vloeiende counter en de bal achter Delle schoot.

In de tweede helft verruilde de ongelukkig spelende Ali Messaoud het veld voor Ferdi Kadioglu. Maar ook met de jongeling lukte het N.E.C. niet om het Utrecht lastig te maken. Een kwartier na rust klaarde Haller het klusje voor Utrecht door de 3-0 te maken en liet de ploeg van Ten Hag het spel over aan de Nijmegenaren. Van afstand werd N.E.C. af en toe gevaarlijk maar grote uitgespeelde mogelijkheden kwamen er niet.

Aankomend weekend komt N.E.C. niet in actie door de interlandperiode. Daarna moeten de koppies weer op scherp. Op 2 april is de kraker van het jaar als N.E.C. het opneemt tegen Vitesse.